x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκινητικά μηνύματα στην εκδήλωση για το ίδρυμα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»

30 Οκτωβρίου 2021
Των Χριστόδουλου Αθανασάτου και Ματίνας Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη βαθιά συγκίνησή του για το γεγονός ότι ένα όραμα δεκαετιών έλαβε σάρκα και οστά εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η επιτέλεση του πνευματικού έργου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στο παρόν και το μέλλον.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη προσωπικώς -αλλά και εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχειου- προς όλα τα πιστά τέκνα της μητρός Εκκλησίας που έλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία και την έφεραν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος, πλέκοντας το εγκώμιο των επιφανών ομογενών που συνεισέφεραν στην επίτευξη της προσπάθειας.

Το Ίδρυμα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» καθίσταται λειτουργικό χάρη στη συγκέντρωση ενός ποσού της τάξεως των 18 εκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στις δωρεές 162 ευεργετών, οι οποίοι δημιούργησαν μια σημαντική οικονομική βάση.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ιδρύματος, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι το ποσό των 18 εκατομμυρίων θα παραμείνει σε κλειστό λογαριασμό τραπέζης για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προβλεπόμενοι τόκοι, ενώ δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα τόσο στον επικεφαλής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Δείπνο των Ιδρυτών του «Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

«Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα με την ίδρυση του ιδρύματος που γιορτάζουμε σήμερα εδώ. Το Τάγμα των Αρχόντων του Πατριαρχείου ‘Άγιος Ανδρέας’ έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο που είχαμε τόσοι πολλοί για δεκαετίες, αλλά πρώτος απ’ όλους ο Πατριάρχης. Μέσα από την καθοδήγηση του πνευματικού τους συμβούλου, π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου, και την ηγεσία του Δρα Αντώνη Λυμπεράκη, μια ομάδα από αφοσιωμένους Άρχοντες έκανε το βήμα μπροστά για να αντιμετωπίσει την πρόκληση», ανέφερε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Σαν τον πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, καλούμε και άλλους σε αυτήν την παγκόσμια διακονία για να προσφέρουν στο πνευματικό έργο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Εμείς που συνεισφέραμε έχουμε γίνει απόστολοι της σύγχρονης εποχής και καλούμε κι άλλους ανά τον κόσμο να έρθουν μαζί μας», τόνισε ο Δρ Λυμπεράκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε κι ένα ολιγόλεπτο βίντεο – αφιέρωμα στα 30 χρόνια της θητείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, κατά το οποίο τονίστηκε η διεθνής αναγνωρισιμότητα και το κύρος που απέκτησε, όπως επίσης και η συνεπής προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου αλλά και ευρύτερων θεμάτων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην υπουργός Υγείας της χώρας, Άλεξ Άζαρ. Παράλληλα, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αγίου Νικολάου, Μιχάλης Ψαρός, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης, ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA Δημήτρης Κόκοτας, ιεράρχες και σημαντικοί επιχειρηματίες.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Θεόδωρος Μποζονέλης.

Μ. Πομπέο: Σωστή η απόφαση για την Ουκρανία

Δείπνο των Ιδρυτών του «Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Μάικ Πομπέο έκανε εκτενή αναφορά στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ως Υπουργός Εξωτερικών, τον περασμένο Νοέμβριο, συνοδευόμενος από την -χριστιανή Ορθόδοξη- σύζυγό του, Σούζαν, όπου συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη, τονίζοντας ότι ξεπερνάει τα όρια της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

«Με την δουλειά του για την Εκκλησία αυτή ανά τον Κόσμο έχει κάνει τον κόσμο μας πιο ανθρώπινο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόφαση του κ. Βαρθολομαίου για την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, τονίζοντας πως, παρότι δεχόταν εισηγήσεις από τους συμβούλους του προκειμένου να μην πάρει θέση, εντούτοις υπερασπίστηκε την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ο Παναγιώτατος αποφάσισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, τα μηνύματα που έλαβα ήταν ‘μην ανακατευτείς, είναι πολιτικό, θα εξοργίσεις τους λάθος ανθρώπους’. Γνωρίζω ότι όντως εξοργίσαμε κάποιους, αλλά οι σωστοί άνθρωποι επαίνεσαν την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη», είπε ο κ. Πομπέο.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η διακυβέρνηση Τραμπ έπραξε τα δέοντα για μείζονα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, για τα οποία μάχεται το Πατριαρχείο, ενώ προανήγγειλε την παρουσία του στα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, την προσεχή Τρίτη.

Δάκρυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Δείπνο των Ιδρυτών του «Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος», Χίλτον, Μανχάταν 29 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος εστίασε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, επισημαίνοντας, αρχικά, πως δεν διαθέτει ιδιαίτερα προσοδοφόρα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να στηριχθεί.

Επιπλέον, δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του, όταν έκανε λόγο για προβλήματα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως τα οποία δεν δημοσιοποιούνται κατ’ επιλογήν, αλλά τα επωμίζεται μόνη της, με όλες τις παρελκόμενες δυσκολίες.

«Η Μητέρα Εκκλησία έχει να αντιπαλέψει με χίλιες δυο δυσκολίες και προβλήματα. Πολλά εξ αυτών είναι γνωστά στους πολλούς, πολλά εξ αυτών άγνωστα. Δεν τα διηγούμεθα, αλλά τα βιώνουμε. Είναι οι αλάλητοι στεναγμοί της μητρός Εκκλησίας», αναφέρθηκε, κάνοντας παύση εμφανώς συγκινημένος, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Τέλος, ανέφερε με νόημα πως αρχικά δεν ήθελε να δοθεί το όνομά του στον τίτλο του Ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθούν κακόβουλοι συνειρμοί.

«Όσο κι αν είμαι ευγνώμων που έδωσαν οι ιδρυτές το όνομά μου στο καινούργιο ίδρυμα, δεν θα το ήθελα κατά βάθος, γιατί πολλοί -είτε από άγνοια είτε από κακή διάθεση- θα νομίζουν ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν στην τσέπη του Βαρθολομαίου. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, οι υγιώς σκεπτόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν τέτοια παρεξήγηση μέσα στο μυαλό τους», κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ