x
 

Πολιτική

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή για ενημέρωση στο Κυπριακό

23 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εθνικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης για την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα προβεί, επίσης, σε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητούσαν επιτακτικά τον τελευταίο καιρό ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Μάλιστα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, είχε δηλώσει πως το Σώμα θα πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Κύριε Χριστοδουλίδη, η Κύπρος βρίσκεται σε μία περιοχή που φλέγεται. Έχεις υποχρέωση να συγκαλέσεις το Εθνικό Συμβούλιο, αν μη τι άλλο να ακούσεις τις πολιτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς, πάντως, αν συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Παρασκευή μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, το μεσημέρι της Τρίτης στη Λευκωσία, ότι «δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής, η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ, όσο πλησιάζουμε τις εκλογές».

«Έχω συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο γιατί ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την κάθοδο της κ. Ολγκίν στην Κύπρο, για να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων και να ακούσω συγκεκριμένες απόψεις, συγκεκριμένες εισηγήσεις», ανέφερε.

Ασφαλιστική δικλείδα η ΕΕ

Νωρίτερα, αναφερόμενος στο Κυπριακό στο πλαίσιο ομιλίας του στο Συνέδριο Cyprus Democracy Summit στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κύπρος, ως πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «έχει το προνόμιο να βρίσκεται στα πλέον ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, που αγγίζουν την καθημερινότητά μας και κάθε πτυχή της ζωής μας».

«Είναι και ένας άλλος λόγος που επιμένουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ «είναι η πιο ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα ότι θα λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα μας μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Κορυφαία προτεραιότητά μας, επεσήμανε, αποτελεί η ανάγκη για τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο, «του επικίνδυνου στάτους κβο που δεν είναι στατικό».

Μισό αιώνα μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, είπε, «έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η χώρα μας να επανενωθεί, να γίνει ένα κανονικό κράτος που θα προσφέρει στους πολίτες του τη δυνατότητα να ζουν και να διαμορφώνουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε, «αναμφίβολα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και θα επιτρέψει την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε στην ολότητά τους τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ