x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Συγκρίσεις

16 Φεβρουαρίου 2022

Γνώριζα ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ζει και αναπνέει για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και αμφότερα τα μεταλαμπαδεύει στις αφρικανικές χώρες όπου επιτελεί τεράστιο ιεραποστολικό έργο με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή του. Κι από πάνω έχει και τους Ρώσους εισβολείς να δημιουργούν παρεκκλησιαστικές παρασυναγωγές με ανίερες μεθόδους και με τις πλάτες και τα ρούβλια του πανούργου Πούτιν.

Αυτές τις εβδομάδες, ο Πούτιν κατόρθωσε κι έκανε πόλεμο νεύρων στη Δύση παίζοντας τα παλιά του παιχνίδια. Όχι μόνο τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, αλλά και τον δικό του υπουργό Εξωτερικών τον Λαβρόφ έστησε απέναντι στο τραπέζι σιδηρόδρομο. Τι να πει κανείς, Πούτιν είναι αυτός, τι να περιμένεις;

Γνώριζα ακόμα πως ο Πατριάρχης Θεόδωρος στέλνει παιδιά της Αφρικής στην Ελλάδα να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να σπουδάσουν Θεολογία. Παρ’ όλα αυτά έμεινα ενεός διαβάζοντας το βιογραφικό του νέου Επισκόπου Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας Νεκτάριου, το οποίο παραθέτω ξανά γιατί αξίζει τον κόπο.

«Ο Επίσκοπος Νεκτάριος -κατά κόσμον Νικόλαος Καμπουγιέ- γεννήθηκε στην Ουγκάντα το 1982, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Η πορεία της εκπαίδευσής του μακρά και πολυεπίπεδη. Αφού ολοκλήρωσε στη γενέτειρά του τις εγκύκλιες σπουδές του, ξεκίνησε τη θεολογική του εκπαίδευση στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στην Αθήνα. Επόμενος σταθμός της πορείας του το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών από όπου απέκτησε πέραν του πτυχίου του και Μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Το ανήσυχο και φιλομαθές του πνεύμα αναζητώντας ευρύτερη πλήρωση των πνευματικών του αναγκών πέραν του θεολογικού πεδίου τον ώθησε στο City University of Seattle από όπου και απέκτησε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Και επειδή οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, συγκρίνετε τον Αφρικανό Επίσκοπο Νεκτάριο, την ελληνομάθεια και τη θεολογική του κατάρτιση με τις εξέχουσες μετριότητες της Σχολής και αυτούς που κατά συρροή χειροτονούνται εσχάτως ιερείς και επίσκοποι.

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ‘χει φαίνεται η Σιβηρία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ