x
 

Πολιτική

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό

04 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από το Κυπριακό, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σε ένα εξαιρετικής σημασίας Συμβούλιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, υπέδειξε μετά το πέρας των εργασιών πως οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα, μπορούν να βελτιωθούν μόνο αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιδείξει την ανάλογη βούληση.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τοποθετήθηκαν πέρα των δέκα ΥΠΕΞ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αποφασίστηκε όπως η συζήτηση συνεχιστεί σε κατοπινό στάδιο.

Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της μη πρόσκλησης στο Συμβούλιο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάτι που ήταν αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη Λευκωσία.

«Υπάρχει ανάγκη για πιο στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να επιδιωχθεί επικοινωνία με τη χώρα «λαμβάνοντας υπόψη το Κυπριακό», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχαν οι ΥΠΕΞ με βάση την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, όπου καταγραφόταν η κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με το εμπόριο.

«Μετά από μια μακρά παύση φέραμε ξανά το θέμα των σχέσεων μας στην ατζέντα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Νομίζω πως πρέπει να καλέσουμε για μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, να αποφύγουμε την αντιπαράθεση και να αυξήσουμε τη συνεργασία», συνέχισε.

«Για αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε την επικοινωνία με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη το Κυπριακό», τόνισε.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις στη βάση του Κοινού Εγγράφου Επικοινωνίας της 29ης Νοεμβρίου 2023 (γνωστής ως «έκθεσης Μπορέλ») για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις ειδικότερα σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις για «τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, την εσωτερική κατάσταση στη χώρα καθώς και για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε τομείς εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

«Εντός αυτού του πλαισίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για την τρέχουσα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ