x
 

Γενικά Νέα

Συναντήσεις Ελπιδοφόρου με Ιερώνυμο, Σακελλαροπούλου και Τσούνη στην Αθήνα

25 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έγινε δεκτός σε ακρόαση το πρωί της Πέμπτης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Γεώργιο Τσούνη.

Μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση δεν υπήρχαν πληροφορίες για τη συνάντηση με τον πρέσβη.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά μόνο από τον υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για τον Απόδημο Ελληνισμό Γεώργιο Κώτσηρα και τον Ιωάννη Χρυσουλάκη, γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Επίσης, ούτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη υπήρξε μέχρι τώρα κάποια συνάντηση. Ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε, ωστόσο, με τη Γεωργία Λαλέ, την εικαστικό που φιλοτέχνησε την ελληνική σημαία ως ροζ.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευαν ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσίβικος, η αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αννίτα Καρταλοπούλου, ο επιχειρηματίας Στιβ Ζερβούδης, ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος και ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και των μελών της συνοδείας του, διήρκεσε σαράντα λεπτά και συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος  έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν τον σωστό δρόμο, ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμπορεύονται προς όφελος των δύο πλευρών. Ασφαλώς η Εκκλησία προηγήθηκε αυτής της συμπορεύσεως, γιατί πάντοτε συμπορευόμαστε. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η Εκκλησία της πατρίδας μας, όλων των ομογενών. Οπως αγαπούμε την πατρίδα, αγαπούμε και την Εκκλησία της. Οι ομογενείς είναι πάντοτε στη διάθεση του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Οπως στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και στις χαρές της πατρίδας μας, είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και της Ελλάδας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024.
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος δήλωσε: «Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τονίσω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία αυτή ωφελεί και τη δική μας πλευρά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάρχει ένα κοινό σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο χώρος ο οποίος μας συνδέει τις δύο Εκκλησίες, είναι το Πατριαρχείο. Αυτή είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να παλεύουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η συνεργασία και η ενότητα να αποβαίνει προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως η «ελευθερία στον άνθρωπο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε όλοι υπόψη. Και η Εκκλησία, αλλά και η Πολιτεία. Ούτε η Εκκλησία πρέπει να έχει την ξιφολόγχη έτοιμη, αλλά ούτε και η Πολιτεία να θέλει να βάλει δεσμά σε οποιοδήποτε χώρο μέσα στην πατρίδα μας».

Στην ίδια ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Συμφωνώ απολύτως με τον Μακαριώτατο με όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα».

Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος συναντηθηκε σημερα με τον Αρχιεπισκοπο Αμερικης Ελπιδοφορο ο οποιος βρεθηκε στην Ελλαδα και αφου πρωτα ειχε επισκεφθει το Αγιο Ορος–(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της βάπτισης, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Ο κ. Ελπιδοφόρος, απαντώντας για το ίδιο θέμα, είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Επίσης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», την ενημέρωσε για τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής, την ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της Προεδρικής Φρουράς στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 και ανανέωσε την πρόσκληση για παρουσία των Ευζώνων και στους φετινούς εορτασμούς.

Η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η Αρχιεπισκοπή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνεκτικότητας και της ταυτότητας της ελληνικής διασποράς στην Αμερική και τόνισε ότι η διαχρονική παρουσία της Προεδρικής Φρουράς στις εκδηλώσεις της Ομογένειας αποσκοπεί στην προβολή της ιστορίας και των αξιών του Ελληνισμού και στην ενίσχυση του δεσμού του αποδήμων Ελλήνων με τη μητέρα πατρίδα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και η συνοδεία του κ. Ελπιδοφόρου.

Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος συναντηθηκε σημερα με τον Αρχιεπισκοπο Αμερικης Ελπιδοφορο ο οποιος βρεθηκε στην Ελλαδα και αφου πρωτα ειχε επισκεφθει το Αγιο Ορος–(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος συναντηθηκε σημερα με τον Αρχιεπισκοπο Αμερικης Ελπιδοφορο ο οποιος βρεθηκε στην Ελλαδα και αφου πρωτα ειχε επισκεφθει το Αγιο Ορος–(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος συναντηθηκε σημερα με τον Αρχιεπισκοπο Αμερικης Ελπιδοφορο ο οποιος βρεθηκε στην Ελλαδα και αφου πρωτα ειχε επισκεφθει το Αγιο Ορος–(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργο Τσούνη (George Tsunis) ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), SNF Ithaca Initiative, στη Σχολή Μπάιντεν του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ (Biden School of Public Policy and Administration).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ