x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Χρυσουλάκη με τον αν. υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ. Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις φιλίας με τη Νότιο Αφρική και με θερμά λόγια για τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε πλήθος τομέων, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συναντήθηκε, στο Κέιπ Τάουν, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Αλβιν Μπότες (Alvin Botes), υπεύθυνο για θέματα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας, αρμόδιο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Νότια Αφρική και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα γόνιμων συναντήσεων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κυβερνητικούς και πολιτικούς ιθύνοντες της Νότιας Αφρικής, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ομογενειακών οργανώσεων, εκκλησιαστικών φορέων, νεολαίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπότες, ο κ. Χρυσουλάκης, αφού αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην Αφρική, τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η εξαιρετικά δραστήρια ελληνική ομογένεια και η επιχειρηματική κοινότητα στη Νότια Αφρική.

Υπενθύμισε, επίσης, τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τις δύο χώρες μέσα από τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ, με αναφορά στην εξέχουσα προσωπικότητα του Γεωργίου Μπίζου, δικηγόρου του Νοτιοαφρικανού προέδρου, Νέλσον Μαντέλα, και φωνή του όσο ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο κ. Μπότες ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια Ομογένεια στη Νότια Αφρική, η οποία χαίρει υψηλής εκτίμησης και ότι ο Γεώργιος Μπίζος αποτελεί ένα από τα καλύτερα κεφάλαια στις σχέσεις των δύο χωρών. Μας έμαθε για την ειρηνική συνύπαρξη όλων ανεξαρτήτως χρώματος και ο απελευθερωτικός του αγώνας ταυτίστηκε με τον αγώνα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) κατά του απαρτχάιντ, σημείωσε.

Ο κ. Μπότες εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα και επανέλαβε τη θέληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΝΑΧΟ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο άτομα περπατούσαν στο κέντρο του Μονάχου, όταν είδαν μια πινακίδα που έγραφε ότι το 1972, το Μόναχο θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας