x

Πολιτισμός

Συνάντηση Γ. Χρυσουλάκη με μαθητές του ελληνικού σχολείου SAHETI στη Ν. Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, είχε μία πολύ ξεχωριστή συνάντηση με μαθητές της Β’ Λυκείου του ελληνικού σχολείου SAHETI (South African Hellenic Educational and Technical Institute) του Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας με τη νέα γενιά ομογενών από όλο τον Κόσμο.

Επισημαίνεται ότι το SAHETI ιδρύθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με την αποφασιστική συμβολή του Γεώργιου Μπίζου, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηδη από τη δεκαετία εκείνη, όταν το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του, το σχολείο αυτό είχε ανοιχτές τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας του σχολείου, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές.

Ο κ. Χρυσουλάκης απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια πρώτα στους ίδιους τους μαθητές, που το επίπεδο Ελληνικών τους κυμαίνεται μεταξύ Β1 και Β2, καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους και τη Διοίκηση του σχολείου, για τον πρόσθετο λόγο ότι το SAHETI κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων σχολείων της χώρας.

Επίσης, ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους μαθητές σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και συγκεκριμένα για την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα staellinika.com, η οποία λειτουργεί σε όλο τον Κόσμο ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, μπορούμε να υποστηρίξουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών. «Εχουμε ήδη 38.000 εγγεγραμμένους μαθητές και φοιτητές σε 157 χώρες, σε ημερήσια βάση», τόνισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προβολή της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη της καθολικότητας της γλώσσας μας. Τελευταία, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία αναφέρθηκε, ήταν η καμπάνια «Study In Greece», η οποία στοχεύει στην προώθηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής κινεζικής καταγωγής, επεφύλαξαν μία πολύ όμορφη έκπληξη στον κ. Χρυσουλάκη, όταν ένας ένας σηκώνονταν κρατώντας χειρόγραφες κάρτες με ελληνικές λέξεις, όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «αγάπη», «φιλότιμο», «ειρήνη» και «φιλία».

Ο γενικός γραμματέας επαίνεσε τον ζήλο τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις δράσεις του σχολείου που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΝΑΧΟ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο άτομα περπατούσαν στο κέντρο του Μονάχου, όταν είδαν μια πινακίδα που έγραφε ότι το 1972, το Μόναχο θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας