x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση γνωριμίας του νέου γενικού προξένου στην Τάμπα, Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Το ελληνικό κράτος ετοιμάζει σύστημα το οποίο θα μειώνει σημαντικά το χρόνο για την καταγραφή στη γενέτειρα των ληξιαρχικών πράξεων των ομογενών, είπε ο νέος γενικός πρόξενος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, σε συνάντηση που είχε με τις προέδρους δύο ομογενειακών οργανώσεων οι οποίες τον επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, στο γραφείο του.

Επρόκειτο για συνάντηση γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης του κ. Τσώκου με τις προέδρους του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», Ελένη Καρυοφύλλη και του Hellenic Benevolent Association, Μαρία Κεραμά.

Ο κ. Τσώκος είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο Ελληνισμός της Φλόριδας. Τόνισε δε ότι το κύμα της εσωτερικής μετανάστευσης από τις βόρειες και άλλες πολιτείες συνεχίζεται. Θα πρέπει δε να προστεθούν και εκείνοι που έχουν έλθει απ’ ευθείας από την Ελλάδα και είναι πάρα πολλοί. Ετσι, καθημερινώς το Γενικό Προξενείο της Τάμπα ασχολείται με 40-50 υποθέσεις.

Ο κ. Τσώκος υπολόγισε ότι ο Ελληνισμός της Φλόριδας πιθανότατα ξεπερνά τις 100.000, έχει δε ως αποτέλεσμα την άσκηση μεγάλης πίεσης στο Γενικό Προξενείο, που διαθέτει περιορισμένο προσωπικό. «Αλλά, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», βεβαίωσε.

Ο γενικός πρόξενος έκανε αναφορά και στην ετοιμαζόμενη για το 2022 στην Ελλάδα ηλεκτρονική καταγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά για να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση, γιατί θα είναι σε εθελοντική βάση.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Τσώκος, θα πρέπει να βοηθήσουν οι διάφοροι ομογενειακοί φορείς, παροτρύνοντας τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

Ενα νέο σύστημα που ελπίζεται πως θα λειτουργήσει από το 2022 στην Ελλάδα, θα μειώσει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα στην διεκπεραίωση ληξιαρχικών πράξεων. Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή ενός ληξιαρχικού γεγονότος των ομογενών θα ολοκληρώνεται στην Ελλάδα σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων, αντί πολλών μηνών, διευκρίνισε ο κ. Τσώκος.

 

Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ¨Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Ενημέρωσε εξάλλου, ότι στις 11 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθηναϊκή Ακαδημία του Κλίαργουότερ, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και στην Ακαδημία Πλάτωνα. Ηδη έχει μιλήσει με την διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών, Κώστα Αρετή.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσώκος είπε ότι ήδη έχει έλθει σε επαφή με Ελληνες πανεπιστημιακούς καθηγητές της Φλόριδας, πρόκειται δε να κάνει και σχετικές επισκέψεις.

Την προσεχή Πέμπτη ο γενικός πρόξενος θα παραβρεθεί στην επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Τάρπον Σπρινγκς και εν συνεχεία στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Γκρέιγκ Παρκ του Σπρινγκ Μπάγιου, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ο κ. Τσώκος ενημερώθηκε για σκοπούς των δύο οργανώσεων, τις διάφορες δραστηριότητές τους, τον αριθμό των μελών τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Kατά τη συζήτηση του κ. Τσώκου με τις προέδρους των δύο οργανώσεων, η κ. Καρυοφύλλη, είπε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ομογενειακές οργανώσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη γενική συνέλευση του συλλόγου που αντιπροσωπεύει, στην οικονομική υποστήριξη που προσφέρει η οργάνωση για το Ελληνικό Πρόγραμμα στο κάμπους Τάρπον Σπρινγκς του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ, στα χρηματικά βραβεία σε αποφοίτους ελληνικών σχολείων, καθώς και στη βοήθεια σε άτομα με ανάγκες, όπως και στο πρόγραμμα για αναξιοπαθούντες της κοινότητας του Αγ. Νικολάου.

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμά ενημέρωσε τον κ. Τσώκο για την ιστορία του Benevolent, το οποίο δέχεται μέλη από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, έχει κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αλλά μέχρι πρότινος τα μέλη του έπρεπε να είναι μεγάλης ηλικίας. Πρόσφατα, έγινε τροποποίηση του Καταστατικού και δέχεται ως μέλη άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Η οργάνωση δίνει οικονομική βοήθεια σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Πριν δύο χρόνια άρχισε με επιτυχία και ένα πρόγραμμα παροχής υποτροφιών που όμως διεκόπη, λόγω της πανδημίας. Η κ. Κεραμά ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Τσώκο για τις εκδηλώσεις του Benevolent.

Μετά τη συνάντηση, ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος τόνισε ότι δέχτηκε τους δύο ομογενειακούς παράγοντες με μεγάλη χαρά, του δόθηκε δε η ευκαιρία να εξηγήσει ορισμένα πράγματα σχετικά με τη λειτουργία του γενικού προξενείου, καθώς και πράγματα που πρόκειται να γίνουν για τη βελτίωση και της λειτουργίας του, αλλά και του τρόπου που εξυπηρετούνται οι ομογενείς. Ο κ. Τσώκος υπογράμμισε ότι η συνάντηση ήταν και ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, θα δοθεί δε η ευκαιρία και για άλλες συζητήσεις, ώστε να υπάρχει συνεργασία για τον κοινό στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων της περιοχής και γενικότερα της Φλόριδας.

Εξάλλου, σε δήλωσή της η κ. Καρυοφύλλη εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πρώτη αυτή συνάντηση με τον νέο γενικό πρόξενο κ. Τσώκο. «Εχει υπέροχες ιδέες για το μέλλον και για τον Ελληνισμό και πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε», τόνισε.

Επίσης, η κ. Κεραμά, ευχαρίστησε τον κ. Τσώκο και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του ιδίου και της ελληνικής πολιτείας για τη σύσφιξη των σχέσεων της Ομογένειας με τη γενέτειρα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες του Γενικού Προξενείου το οποίο έχει μεγάλο φόρτο εργασίας να επιτελέσει. Ευχήθηκε, τέλος, επιτυχία στο έργο του νέου γενικού προξένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος υποβλήθηκε επιτυχώς την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 σε εγχείρηση καρδιάς και συγκεκριμένα αλλαγής της μιτροειδούς βαλβίδας, όπως είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυκας» στα μέσα Νοεμβρίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας