x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Πρόεδρο Βουλής Λιθουανίας

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Λιθουανία, συναντήθηκε σήμερα, με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, Viktorija Čmilytė-Nilsen.

Η Πρόεδρος Viktorija Čmilytė-Nielsen, ευχαρίστησε αρχικά τον Πατριάρχη για την αποκατάσταση των πέντε ιερέων που καθαίρεσε η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησία στην Λιθουανία και τόνισε την ελπίδα που εμπνέει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη χώρα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η κοινότητα των πιστών έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού η Λιθουανία δέχτηκε περισσότερους από εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους από την Ουκρανία που αναζήτησαν εκεί καταφύγιο λόγω του πολέμου.
Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως εκείνοι που πήγαν στην Λιθουανία «δεν μπορούν να προσευχηθούν σε μια Εκκλησία με επικεφαλής τον Κύριλλο, ο οποίος υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, η ορθόδοξη κοινότητα στη Λιθουανία αποτελείται από Λευκορώσους που διέφυγαν από τις καταστολές ή ακόμα και Ρώσους που βρήκαν καταφύγιο στο Βίλνιους, για να ξεφύγουν από τους διωγμούς του Κρεμλίνου. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ευκαιρία στους Ορθόδοξους πιστούς όλων των εθνικοτήτων να ασκούν την πίστη τους, χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με τη συνείδησή τους». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να πιστεύει ότι όλοι οι χριστιανοί και οι άνθρωποι καλής θέλησης θα ακούσουν το κάλεσμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία».

Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κήρυξε την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, στο οποίο μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης ανάμεσα στα άλλα αναναφέρθηκε στην εισπήδηση του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Αφρική και υπογράμμισε πως «ο διαθρησκευτικός διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί όχι μόνο σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά την εγκληματική συμπεριφορά. Είναι κοινό χριστιανικό μας καθήκον να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις του διαλόγου μας για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Πρόεδρο της Βουλής της Λιθουανίας Viktorija Čmilytė-Nilsen.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Για την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας είπε πως «τον Τόμο Αυτοκεφαλίας χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η επιχώρια εκκλησία».

Αναφορικά με την Εκκλησία της Ρωσίας, είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε την αυτοκεφαλία το 1589 ανυψώνοντάς την σε Πατριαρχείο». Μίλησε για τον ανταγωνισμό που έχει αναπτύξει η Μόσχα προς τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως θεωρώντας ότι η μπορεί να γίνει η Τρίτη Ρώμη και να έχει τα ηνία της Ορθοδοξίας.…Ωστόσο, ήδη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, η αβάσιμη ιδεολογία ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαδεχθεί την Κωνσταντινούπολη ως πνευματικός ηγέτης του Ορθόδοξου Κόσμου άρχισε να κάνει τον δρόμο της. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, η Μόσχα θα γινόταν η «Τρίτη Ρώμη», μετά την «πεσμένη Δεύτερη», την Κωνσταντινούπολη». Ο Πατριάρχης τόνισε πως «το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν και δραττόμεθα της ευκαιρίας για να το επαναλάβουμε για άλλη μια φορά: δεν υπήρξε ποτέ «Πρώτη» και «Δεύτερη Ρώμη». Επομένως, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια «Τρίτη Ρώμη». Υπάρχει μόνο η Πρεσβυτέρα και η Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη».

Σε άλλο σημείο είπε πως «υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση σε εξέλιξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά το τέλος του Πολέμου. Ωστόσο, δίπλα στο θέμα της υλικής ανακατασκευής υπάρχει και το ζήτημα της «πνευματικής αναγέννησης» όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά εξίσου και στη Ρωσία. Αυτό που χρειάζεται είναι επιστροφή στις πηγές της Ορθόδοξης πίστης. Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η αγάπη μιας μητέρας είναι ατελείωτη. δεν γνωρίζει όρια. Αυτό ακριβώς είναι το είδος της αγάπης που εκπροσωπεί και εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ