x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συναξάρι τετελειωμένων το έτος 2022

Το έτος 2022 που εξέπνευσε πριν μερικές ημέρες συμπαρέσυρε στο διάβα του «εκ Γης προς Ουρανόν» και αρκετούς ομογενείς μας, των οποίων η εκδημία σημειώθηκε στις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα».

Στην έκδοση αυτή μνημονεύουμε σαν σε «συναξάρι ιερό» ανάμνησης και τιμής μερικούς εξ’ αυτών, ξεκινώντας από τον πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Κουλουρά από το Τσέλμφορντ της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος π. Αναστάσιος ήταν 92 ετών, οικονόμος των μυστηρίων του Θεού, με μία έμφυτη καλοσύνη και φιλική και προσηνή συμπεριφορά προς όλους, κάνοντας αθόρυβα το καθήκον του και βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη.

Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης επιδίδει το τιμητικό στον π. Αναστάσιο Κουλουρά στην εκδήλωση του Δημαρχείου του Λόουελ για την Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου το έτος 2012. Διακρίνεται η αείμνηστη Ελένη Κουλουρά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Γεννήθηκε στο Λόουελ την 1η Ιουνίου του 1929 εκ γονέων Δημητρίου και Χρυσοθύμης. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Λόουελ το 1947 και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) Παιδαγωγικά, Συμβουλευτική και Ψυχολογία.

Κωστούλα Βόμβα

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Ρόσλιντεϊλ της Μασαχουσέτης. Ανθρωπος με πολύ φιλότιμο και μεγάλη πίστη στον Θεό. Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1939, εκ γονέων Γρηγορίου και Αγλαΐας Σωτηροπούλου και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Μαρτίου του 1978 και ήταν αγαπητή σύζυγός του Γεωργίου Βόμβα.

Η αείμνηστη Κωστούλα Βόμβα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Καλυψώ Καραχάλιου

Πρόσφερε εθελοντικά πολύτιμες και πολύχρονες υπηρεσίες στην Εκκλησία και την Ομογένεια. Η αείμνηστη ήταν και από τους πιο πρόθυμους και γενναιόδωρους ανθρώπους που στήριξαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής.

Γεννήθηκε στην Πάρο και μετανάστευσε με τους γονείς της στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν μικρό κορίτσι μόλις τρεισήμισι ετών. Διατήρησε τον σύνδεσμο και τη συνάφειά της με τις ελληνικές της ρίζες, καταβολές και παραδόσεις.

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου, άνθρωπος βαθιάς πίστης στο Θεό, φιλανθρωπίας και αγάπης για τον συνάνθρωπο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Αναστάσιος Μοσχονησίου

«Εφυγε» σε ηλικία 93 ετών, αγαπητός από όλους στη Βοστώνη και πιο ξεχωριστά από τους Μυτιληνιούς γιατί ήταν ο άνθρωπος με τη «χρυσή καρδιά», ο οποίος αγαπούσε με πάθος τη γενέτειρά του την Μυτιλήνη και έκανε τα πάντα για να την βοηθήσει. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Πάμφιλα, το οποίο απέχει εφτά χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης.

Ο αείμνηστος Αναστάσιος Μοσχονησίου, άνθρωπος της αγάπης, της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Πήτερ Παπαδάκος

Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας. Ηταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλυτέρων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1955 στην πόλη McKeesport εκ γονέων Νικολάου και Σταυρούλας Παπαδάκου. Το 1973 αποφοίτησε από το Λύκειο του McKeesport και το 1977 αποφοίτησε με άριστα από το κολέγιο Dickinson College στο Carlisle, ενώ το 1980 από τη Νομική Σχολή του Duquesne ωUniversity του Πίτσμπουργκ.

Ο αείμνηστος δικηγόρος και ιεροψάλτης Παναγιώτης Παπαδάκος, άνθρωπος αφοσιωμένος στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Πρώην πρόεδρος της AHEPA Νικόλαος Σμυρνής

Απεβίωσε στην Ινδιανάπολις σε ηλικία 99 ετών. Ηταν πρώην πρόεδρος της AHEPA, γνωστός στην Ομογένεια από τις μακροχρόνιες υπηρεσίες του στην Οργάνωση και ιδιαίτερα στον τομέα απόκτησης των διαμερισμάτων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1923.

Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο Shortidge υπηρέτησε επί τριάντα δύο μήνες στον αμερικανικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε μέχρι τον βαθμό του αρχιλοχία. Επειτα από την αφυπηρέτησή του σπούδασε Δημοσιογραφία στο Butler University.

Υπηρέτησε δύο θητείες ως ύπατος πρόεδρος της AHEPA κατά τα έτη 1979 μέχρι το 1981.

Ο αείμνηστος Νικόλαος Σμυρνής. Φωτογραφία: AHEPA

Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στο Αρλιγκτον της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Κυπαρισσία της Μεσσηνίας στις 28 Ιουνίου του 1929 εκ γονέων Ιωάννη και Γεωργίας Γιαννοπούλου. Εργάσθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων επί 23 χρόνια. Το 1966 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Χριστόφορος Κολόμβος» και εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη όπου ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις εστιατορίων.

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

 

Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κωσταράκης

Ο αείμνηστος ήταν ηλικίας 84 ετών και διέμενε στην πόλη Κουίνσι της Μασαχουσέτης. Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1937 στη Δάρα της Μεσσηνίας εκ γονέων του ιερέα Δημητρίου και πρεσβυτέρας Ιωάννας Κωσταράκη.

Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς και την αδελφή του Βασιλική στις 22 Δεκεμβρίου του 1946.

Ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κωσταράκης.

Πρεσβυτέρα Κωνσταντίνα Γιαλοψού

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στην οικία της στο Λόουελ της Μασαχουσέτης. Ηταν σύζυγος του αειμνήστου πρωτοπρεσβυτέρου Φιλίππου Γιαλοψού, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρά σειρά ως ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα Αγίας Τριάδος του Λόουελ, έχοντας για συμπαραστάτη και συνοδίτη του την αείμνηστη πρεσβυτέρα Κωνσταντίνα, η οποία πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινότητα. Η αείμνηστη είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου του 1930.

Η αείμνηστη πρεσβυτέρα Κωνσταντίνα Γιαλοψού, η οποία πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινότητα Αγίας Τριάδος του Λόουελ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ LOURIN FUNERAL HOME

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πούλος

Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών. Ηταν εκ των πλέον κορυφαίων κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος ιεράτευσε στην κοινότητα των Αρχαγγέλων από το 1956 μέχρι και της συνταξιοδότησης του το 2009. Μαζί με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο συνέλαβαν την ιδέα και ίδρυσαν το Κατασκηνωτικό Κέντρο γνωστό ως «Ιονικό Χωριό» στην Ελλάδα. Είχε συνδεθεί με στενή φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, αλλά και με τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, από την εποχή που ήταν Αρχιδιάκονος του Ιακώβου.

Ο αείμνηστος π. Γεώργιος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1921 από τους Ελληνες μετανάστες γονείς Παναγιώτη και Θεοδώρα Πούλου στην κωμόπολη Greenfield της Νέας Αγγλίας.

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πούλος εκ των κορυφαίων κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
ΦΩΤΟ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ

Ετμουντ Κίλι

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών. Ηταν μεγάλος ελληνιστής, ποιητής και μεταφραστής, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην Ελληνική Γλώσσα, Παιδεία και Πολιτισμό. Ηταν ο ιδρυτής των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Princeton. Εχει γράψει νουβέλες, έχει μεταφράσει Ελληνες κορυφαίους ποιητές. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Σπουδών. Το 2001 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με το μετάλλιο του Φοίνικος για την συνεισφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ο αείμνηστος κορυφαίος ελληνιστής Εντμουντ Κίλι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ YOUTUBE

Γεώργιος Αρβανίτης

Απεβίωσε στη Βοστώνη σε ηλικία 93 ετών καταγόμενος από το χωριό Σκόπελος της Λέσβου. Είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στη Βοστώνη. Εργάσθηκε ως επιστάτης της ελληνορθόδοξης κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης επί 28 χρόνια.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Αρβανίτης από τον Σκόπελο της Λέσβου .
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Σοφίας Κεραμάρη

Βάδισε την Τετάρτη 9 Μαρτίου «την μακαρία οδό» προς την «Χώρα των Ζώντων» η σεβαστή και αγαπητή σε όλους Σοφία Κεραμάρη από την πόλη Acton της Μασαχουσέτης, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη 3 Μαρτίου πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών.

Η αείμνηστη Σοφία Κεραμάρη διαβάζει τον “Εθνικό Κήρυκα” του οποίου ήταν αναγνώστρια επί μισό και πλέον αιώνα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Κώστας Πασχάλης

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Αργος Οριστικόν στις 25 Δεκεμβρίου του 1932. Στην ηλικία των 14 ετών μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την μητέρα του Ανδρομάχη.

Φοίτησε στα δημόσια σχολεία της Νάσουα, ενώ υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό ως μεταφραστής κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, από τον οποίον αφυπηρέτησε με τιμές το 1955. Εργάσθηκε στην εταιρεία JF McElwain της Νάσουα και επίσης ως φωτοχαράκτης (photo engraver) στην εταιρεία Zax Corp μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2004.

Ο αείμνηστος Κώστας Πασχάλης άνθρωπος αφοσιωμένος στην οικογένεια, την Εκκλησία και την ΑΧΕΠΑ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ηλίας Κούρτης

Η Ομογένεια της πόλης Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, η οικογένειά του, οι φίλοι του, οι χιλιάδες πελάτες του δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Ηλίας Κούρτης, 76 ετών, υγιής κατά πάντα, «έφυγε» με τραγικό τρόπο λίγες μόλις εβδομάδες που είχε συνταξιοδοτηθεί και ετοιμαζόταν να χαρεί με τη σύζυγό του Ευαγγελία την συνταξιοδότησή του. Ηταν ο ιδιοκτήτης επί 45 χρόνια του γνωστού «Athens Restaurant», στο Μάντσεστερ, το μοναδικό ουσιαστικά εστιατόριο με γνήσια ελληνικά φαγητά στην πόλη.

Ο αείμνηστος Ηλίας Κούρτης, αγαπητός από τους ομογενείς και αμερικανούς συμπολίτες μας στο Νιου Χαμσάιρ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ CONNOR HEALY FUNERAL HOME

Αθανάσιος Γκάγκας

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης. Ηταν σε όλους γνωστός για την αγάπη και αφοσίωσή του καθ’ όλη του τη ζωή στην κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ, την οποία υπηρετούσε αφιλοκερδώς επί μακρά σειρά ετών. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1952 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης εκ γονέων Μιχαήλ και Δήμητρας Γκάγκα. Μαθήτευσε στα δημόσια σχολεία του Κέμπριτζ. Το 1979 νυμφεύθηκε με την σύζυγό του Ελένη Καρακώστα και καθιέρωσαν το σπίτι τους στο Σόμερβιλ όπου ανέθρεψαν τα τρία τους παιδιά, την Γεωργία, την Δήμητρα και τον Μιχαήλ.

Ο αείμνηστος Αθανάσιος Γκάγκας, άνθρωπος αφοσιωμένος στην Εκκλησία και την οικογένεια του.

Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Παπαθανασίου

Απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών στην Αθήνα όπου είχε μεταβεί από το Λονδίνο για ιατρικούς λόγους. Ο αείμνηστος ήταν ο διευθυντής της Φοιτητικής Ζωής του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης μέχρι το 2019. Καταγόταν από οικογένεια ιερέων, οι οποίοι υπηρέτησαν την Εκκλησία από το έτος 1750, συμπεριλαμβανομένου και του αείμνηστου πατέρα, του π. Αθανασίου, τον οποίον ο π. Αντώνιος είχε ως πρότυπο. Ηταν καλλίφωνος και γνώριζε καλά την εκκλησιαστική υμνωδία, ενώ διετέλεσε και δάσκαλος της Ελληνικής Γλώσσας στη Βοστώνη. Ηταν ο τελευταίος επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του αειμνήστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

Ο αείμνηστος π. Αντώνιος Παπαθανασίου, ο τελευταίος συνεργάτης του Μιλτιάδη Εβερτ, Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών. Ηταν επί σειρά ετών αρχιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Σταυροδρομίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Γερμανός ήταν ένας από την παλαιά σειρά των ιεραρχών του Θρόνου, βαθύς γνώστης και εκτελεστής της εκκλησιαστικής μουσικής και υμνωδίας και του πατριαρχικού ιεροψαλτικού ύφους.

Διακρινόταν για το εκκλησιαστικό του ήθος, την σοβαρότητα, την πιστή τήρηση του τυπικού και της διάταξης των Εκκλησιαστικών Ακολουθιών, για την προσφορά και την αγάπη του στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το μοιραίο του θανάτου επήλθε λόγω μίας πτώσης του προ εβδομάδος από την οποία δεν κατόρθωσε να επανέλθει.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός ομιλεί την 1 Ιανουαρίου 2022.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1931, σπούδασε στα σχολεία της Πόλης και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1954. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1967 και πρεσβύτερος στις 12 Ιανουαρίου 1973. Υπηρέτησε ως εισηγητής και κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Στις 14 Ιανουαρίου 1973 εκλέχτηκε και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Τράλλεων, και υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Στις 5 Φεβρουαρίου 1987 εξελέγη τιτουλάριος Μητροπολίτης Τρανουπόλεως, ενώ στις 2 Οκτωβρίου του 1990 προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο.

Ελένη Καρλούτσου-Μούχου

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών, στην πόλη Γουίλμιγκτον της Βόρειας Καρολίνας.

Η αείμνηστη Ελένη ήταν η μικρότερη αδελφή του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αλέξανδρου Καρλούτσου. Ηταν το μικρότερο παιδί των αειμνήστων πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ και πρεσβυτέρας Ολγας Καρλούτσου.  Είχε γεννηθεί τρία χρόνια έπειτα που μετανάστευσε η οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες από το χωριό Λατζοί Ηλείας.

Η αείμνηστη Ελένη Καρλούτσου-Μούχου με τα παιδιά της Μιχάλη και Πολ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κόσσης

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στο νοσοκομείο St. Luke, στην πόλη Easton της Πενσυλβάνιας. Ο αείμνηστος ήταν έγγαμος με την πρεσβυτέρα Μαρία Λαουτάρη-Κόσση επί 59 χρόνια μετά την εκδημία της οποίας στις 28 Οκτωβρίου του 2016 κατετάγη τις τάξεις των ιερομονάχων μετονομασθείς σε Νικόδημο. Ο αείμνηστος π. Νικόδημος γεννήθηκε στο χωριό Βρίσα της Λέσβου, στις 19 Νοεμβρίου του 1928, εκ γονέων Ευστρατίου και Μαρίας Κόσση. Ιεράτευσε σε κοινότητες της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ επί πενήντα πέντε χρόνια.

Ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κόσσης.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Πρώην επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος

Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, στο Νοσοκομείο Bellevue, στο Μπρούκλιν.

Ο πρώην επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος Μαλαματένιος (κατά κόσμον Βασίλειος Μαλαματένιος) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Το 1971 εκάρη μοναχός. Προσχώρησε σε ομάδες του παλαιού ημερολογίου στις ΗΠΑ.

Το 1998 έγινε δεκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας Κωνσταντινουπόλεως στις 4 Απριλίου 1998 από τον τότε Μητροπολίτη Λαοδικείας Ιάκωβο και πρεσβύτερος στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στις 5 Απριλίου 1998 από τον Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό.

Στις 11 Απριλίου 1998 στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Απαμείας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης τότε Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανό και Λαοδικείας Ιάκωβο.

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Απαμείας κυρός Βικέντιος με τον επίσης αείμνηστο πρωτεργάτη της ίδρυσης της Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Γεώργιο Πρέντζα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ

Ανέλαβε τα καθήκοντα του αναπληρωτού ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας Νέας Υόρκης. Στις 28 Μαρτίου 2012 καθαιρέθηκε.

Διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής Προγράμματος του «Hellas FM» Νέας Υόρκης, ιδιοκτησίας του Νικολάου Φύλλα, απ’ όπου και αποχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Νίκος Συκέλλης

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών στην πόλη Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης. Ηταν κτηματομεσίτης ακινήτων έχει πουλήσει οικίες και επιχειρήσεις σε χιλιάδες ομογενείς της Βοστώνης και των προαστίων της. Γεννήθηκε στη Λέσβο και προς το τέλος του 1950 μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου γνώρισε την σύζυγό του Αθηνά (Ψαλλίδα) Συκέλλη. Απόκτησαν τα δύο τους παιδιά στην Νταγιάν και τον Χαράλαμπο προτού μετακομίσουν το 1969 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εγκαταστάθηκαν στην πόλη Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος Νίκος Συκέλλης ο οποίος έχαιρε αγάπης και εκτίμησης από όλη την Ομογένεια της Βοστώνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος

Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών. Ηταν εκ των κορυφαίων θεολόγων των διαχριστιανικών και διορθοδόξων διαλόγων, στους οποίους αντιπροσώπευε το Πατριαρχείο. Παράλληλα ήταν ηγούμενος της ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης και Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Κοινότητας Ταταούλων. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Γεννάδιος, τον οποίον η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης είχε τιμήσει προ ετών με απονομή επίτιμου διδακτορικού, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1951. Το 1978 αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (PhD) στην Αμερική και ήταν κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος των Πανεπιστημίων Στρασβούργου Γαλλίας – Τυβίγγης Γερμανίας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ των επιφανέστερων Θεολόγων των Διαχριστιανικών Διαλόγων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Μητροπολίτης  Πισιδίας Σωτήριος

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. Υπήρξε ο πρώτος Μητροπολίτης Κορέας.

Να σημειωθεί ότι από τη δεκαετία του 1970, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σωτήριος ανέπτυξε πλούσιο ιεραποστολικό και κηρυκτικό έργο στην περιοχή της Απω Ανατολής. Γεννήθηκε στην Αρτα το 1929. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1951. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης, η οποία ως γνωστόν είναι δεύτερη Μητρόπολη της νήσου Λέσβου. Το 1960 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Κατά τα έτη 1965-1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιεροκήρυκας. Στη συνέχεια διορίστηκε πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέχρι τον Δεκέμβριο 1973.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος (Τράμπας) ο οποίος έκανε σοβαρό ιεραποστολικό έργο της Κορέα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Μπεμπής

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών. Ηταν ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, του κλάδου της Πατερικής Θεολογίας, ο οποίος τα τελευταία έτη της ζωής τα διήλθε σε Οίκο Ευγηρίας και Φροντίδας στην πόλη του Νιου Μπέτφορντ Μασαχουσέτης. Στην εκεί κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ο αείμνηστος αδελφός του, π. Κωνσταντίνος Μπεμπής ιεράτευσε επί μισό και πλέον αιώνα και ο οποίος εκδήμησε τον Μάρτιου του 2021. Ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Μπεμπής δίδαξε εκατοντάδες φοιτητές στα πενήντα χρόνια που υπηρέτησε στη Σχολή, ενώ ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος του έδωσε την προσωνυμία «ο καθηγητής των καθηγητών».

Ο αείμνηστος καθηγητής της Πατερικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης φέρων τον ακαδημαϊκό μανδύα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΕΜΠΗ

Χλόη Δημητριάδη

Απεβίωσε στο Γουέστ Γιάρμουθ του Κέιπ Κοτ σε ηλικία 87 ετών. Ηταν σύζυγος επί 69 έτη του αείμνηστου Ορέστη Δημητριάδη, ο οποίος εξεδήμησε πριν από έναν χρόνο σε ηλικία 99 ετών. Η αείμνηστη εργάσθηκε αθόρυβα επί πολλές δεκαετίες στο πλευρό του συζύγου της Ορέστη, στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Ελληνική Ηχώ». Εχαιρε μεγάλης αγάπης και εκτίμησης από την Ομογένεια της Βοστώνης λόγω του πρόσχαρου χαρακτήρα της.

Ο αείμνηστος Ορέστης Δημητριάδης με την αείμνηστη αγαπημένη του σύζυγο Χλόη στην αυλή του σπιτιού τους στο West Yarmouth του Κέιπ Κοτ Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Θεόφιλος Καμπερίδης

Εκ των επιφανέστερων και δραστήριων ομογενών της Βοστώνης, ιδρυτής της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας το έτος 1982 και επί διετία πρόεδρός της. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στην πόλη Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης. Ο αείμνηστος διετέλεσε βουλευτής Πιερίας με την Ενωση Κέντρου από το 1964 μέχρι το 1967 και δήμαρχος Κατερίνης από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1990.

Ο αείμνηστος Θεόφιλος Καμπερίδης, ιδρυτής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μητροπολίτης Φιλομηλίου

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών. Ηταν ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον οποίον είχε ανατεθεί η αρχιερατική επιστασία των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Προερχόταν από τον έγγαμο κλήρο. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή και συγκεκριμένα στις Εκδόσεις του Τιμίου Σταυρού και στο Βιβλιοπωλείο της Σχολής ως συνεργάτης του αείμνηστου π. Νομικού Βαπόρη. Μετά την εκδημία της πρεσβυτέρας του το έτος 2001 εκάρη μοναχός και στις 10 Μαΐου 2002 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε τιτουλάριο Επίσκοπο Φιλομηλίου, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2019 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Γεννήθηκε στην πόλη Sault Sainte Marie του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών το έτος 1937. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1961. Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος της αλβανικής ενορίας Βοστώνης (1961-1983) και του ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού Λας Βέγκας (1988-2002). Από το 1983 μέχρι το 1988 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας (Κάτρε) αρχιερατικός επόπτης των Αλβανικών Ορθόδοξων κοινοτήτων στις ΗΠΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Σπύρος Μυλωνάς

Απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου στο Μανχάταν σε ηλικία 94 ετών ο Σπύρος Μυλωνάς, από φυσικά αίτια ένας από τους πιο γνωστούς και πλούσιους ομογενείς των τελευταίων δεκαετιών. Ηταν ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Ionian Management Inc.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο εκ γονέων Νικολάου και Σοφίας Μυλωνά μία αγροτική οικογένεια με κατάστημα. Ο πατέρας του απεβίωσε όταν ο Σπύρος ήταν 12 ετών. Αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελίχθηκε σε επιχειρηματία ολκής και επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στα ακίνητα, στα πετρελαιοειδή και ενεργειακά. Επιπροσθέτως ο αείμνηστος με το Ionian Management, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Navigator Gas, που ήταν μία ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία είχε στην κατοχή της έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μεσαίου μεγέθους πλοίων στον Κόσμο.

Ο αείμνηστος Σπύρος Μυλωνάς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”

Βασίλειος Μικέλης

Απεβίωσε στη Νέα Ιερσέη σε ηλικία 92 ετών. Ηταν πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και επιτυχημένος επιχειρηματίας στον τομέα των εστιατορίων. Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο χωριό Ανω Λεσινίτσα της Βορείου Ηπείρου στις 6 Φεβρουαρίου του 1930. Στην ηλικία των 15 ετών και συγκεκριμένα το 1945 κατόρθωσε να διαφύγει από την κομμουνιστική Αλβανία μαζί με την μητέρα του και τον αδελφό του. Οταν αφίχθηκαν στα Ιωάννινα πήγε στο Γυμνάσιο Αρρένων. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1947 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και επανενώθηκε με τον πατέρα του ο οποίος ήδη βρισκόταν εδώ στην Αμερική και ο Βασίλειος είχε να τον δει από το 1936.

Ο αείμνηστος Βασίλειος Μικέλης, πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και επιτυχημένος επιχειρηματίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ

Λευτέρης Περούλα

Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Ο αείμνηστος έγραψε ιστορία για το μέγιστο θέμα της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ακαδημίας «Σωκράτης»  (Socrates Academy) στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Πρόκειται για δημόσιο σχολείο ελληνικών ενδιαφερόντων, τύπου τσάρτερ, στο οποίο διδάσκεται και καλλιεργείται η Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία, ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Λαογραφία. Το έτος 2001 είχε ανακηρυχτεί «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» για όλη την Αμερική, από τον «Εθνικό Κήρυκα».

Επίσης διετέλεσε επί είκοσι χρόνια διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος του Σάρλοτ, ενώ ήταν υπεύθυνος του Εξεταστικού Κέντρου Ελληνομάθειάς. Με συνεργάτες του πέτυχαν να εισάγουν το έτος 2007 τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δύο από τα καλύτερα δημόσια Λύκεια του Σάρλοτ, τα MyersPark και Providence High School, που θεωρούνται και από τα καλύτερα σε όλη την Αμερική. Γεννήθηκε στη Δυτική Φραγκίστα της Ευρυτανίας τον Μάρτιο του 1941 εκ γονέων Κωνσταντίνου και Ευγενίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα όταν ήλθε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη όπου έζησε επί εννέα χρόνια πήρε το πτυχίο Μάστερ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας εγκαταστάθηκε το 1997. Επίσης διετέλεσε εκδότης και συγγραφέας του Περιοδικού «Το Βελούχι» το οποίο απηχούσε τις δραστηριότητες των ομογενών συντοπιτών του και της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο αείμνηστος Ελευθέριος Περούλας, ιδρυτής της Ακαδημίας “Σωκράτης” στο Σάρλοτ Βόρειας Καρολίνας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KENNETH ROE FUNERAL HOME

Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Δημότσης

Απεβίωσε στην πόλη Peabody της Μασαχουσέτης. Ιεράτευσε στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου του Peabody επί 39 συνεχή χρόνια. Γεννήθηκε στην πόλη Stratford του Κονέκτικτατ εκ γονέων Οδυσσέα και Ελένης Δημότση. Μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο του Stratford το 1959 εισήχθη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1965. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε το πτυχίο Μάστερ από το πανεπιστήμιο Yale.

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Δημότσης, ο οποίος ιεράτευσε επί πολλά έτη στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Peabody της Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Γεώργιος Δημόπουλος

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτη. Ηταν πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Ο αείμνηστος υπηρέτησε με ευδοκίμηση την Ομοσπονδία κατά την διετία 1999 με 2001, επί της θητείας του οποία έγιναν επιτυχημένες παρελάσεις και εκδηλώσεις για την Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Σε μία από αυτές με δική του πρωτοβουλία είχε εμφανισθεί στη Βοστώνη η Φιλαρμονική της Καλαμάτας. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Παμεσσηνιακού Συλλόγου Βοστώνης, ενώ ήταν μέλος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Λιν.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 7 Μαΐου του 1939 εκ γονέων Νικολάου και Αναστασίας Δημοπούλου, όπου ανατράφηκε και σπούδασε εκεί. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες του 1965.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Δημόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Βασιλική Κασαπίδη

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1927 στην πόλη Λιν της Μασαχουσέτης. Και οι δύο γονείς της κατάγονταν από την Μυτιλήνη. Η μητέρα της Ειρήνη έφτασε στην Αμερική όταν ήταν 21 χρόνων. Ηταν το 1920, όταν ένα μεγάλο κύμα μεταναστών κατέφθασε στο Ελις Αϊλαντ για μια καλύτερη ζωή, για το αμερικανικό όνειρο. Οπως είχε πει η ίδια η μητέρα της, αυτές οι τρεις εβδομάδες μέσα στο καράβι ήταν οι καλύτερες της ζωής της. Ο πατέρας της Ευστράτιος είχε έρθει δέκα χρόνια νωρίτερα στην Αμερική, το 1910. Το ζευγάρι γνωρίστηκε και πήγε στη Βοστώνη, στην πόλη Λιν όπου εκεί γεννήθηκε η Βασιλική (Μπέσσυ) το γένος Τραγέλη. Η αείμνηστη μόλις αποφοίτησε από το σχολείο εργάστηκε στο βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ ήταν δραστήριο μέλος στην κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στη Βοστώνη, όπου ιερατικός προϊστάμενος ήταν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κουκούζης, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, με τον οποίον συνεργάσθηκε επί μακρό διάστημα. Επίσης στις αρχές της δεκαετίας του ’50 εργάσθηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κένεντι.

Η αείμνηστη Βασιλική Κασαπίδη, άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”)

Αλέξανδρος Νάκος

Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξανδρος Νάκος σε ηλικία 88 ετών. Ο αείμνηστος διέμενε επί σειρά ετών στη Βοστώνη όπου ήταν από τα πλέον σεβαστά και αγαπητά μέλη της Ομογένειας της Βοστώνης και ιδιαίτερα της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ. Επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από την εκδημία της αγαπημένης του συζύγου Χάιδως Νάκου.

Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Νάκος, άνθρωπος ήθους και πίστεως. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κομπίτσης

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Ιεράτευσε ευόρκως σε αρκετές κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προσφέροντας πολύχρονες και πολύτιμες υπηρεσίες στην Ομογένεια. Γεννήθηκε, στις 15 Οκτωβρίου του 1932 στην Αρετσού Θεσσαλονίκης εκ γονέων Αποστόλου και Αρχοντίας Κομπίτση. Ο πατέρας του καταγόταν από την Μικρά Ασία, ενώ ήταν Αμερικανός πολίτης καθότι είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1962 ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου χειροτονήθηκε διάκονος στον ναό του Αγίου Νικολάου του Πίτσμπουργκ, ενώ μία εβδομάδα αργότερα στις 12 Δεκεμβρίου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη Monessen της Πενσυλβάνιας. Ο πρώτος του διορισμός ήταν στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη Clarksburg της Δυτικής Βιργινίας, όπου γεννήθηκαν τα δύο τους παιδιά, ο Απόστολος και η Μαρία. Πραγματοποίησε Θεολογικές σπουδές κατά τη διάρκεια των ετών, ενώ υπηρετούσε σε διάφορες κοινότητες και το 2018 συνταξιοδοτήθηκε.

Ο αείμνηστος πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κομπίτσης.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”)

Γεώργιος Τσάμπηρας

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Γεώργιος Τσάμπηρας, αγαπημένος αδελφός του πρωτοπρεσβυτέρου καθηγητή Παναγιώτη Τσάμπηρα από τη Βοστώνη.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο χωριό Γορανό της Λακωνίας το 1935 εκ γονέων του ιερέα Αθανασίου και της πρεσβυτέρας Αρτέμιδος και αφού έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ιερέα πατέρα του, ενώ η μητέρα του και τα άλλα δύο νεότερα αδέλφια του ήλθαν στην Αμερική έπειτα από μερικούς μήνες.

Μετά την αποφοίτηση του με δίπλωμα Μπάτσελορ την Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία άρχισε τη σταδιοδρομία του στην συναρμολόγηση συστημάτων ραντάρ για τις εταιρείες RCA και Raytheon. Ενα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν ο κεντρικός του ρόλος στην εφεύρεση της τεχνολογίας προστασίας θερμότητας για χρήση των αποστολών στο Διάστημα. Το 1980 άλλαξε τα ενδιαφέροντα προς τα ακίνητα αγοράζοντας, επισκευάζοντας και πουλώντας ακίνητες περιουσίες, κάνοντας την περισσότερη εργασία των επισκευών μόνος του.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Τσάμπηρας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGGAS FUNERAL HOME

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ