x
 

Εκκλησία

Συνδιάσκεψη Συνδέσμου Ορθόδοξων Θεολόγων Αμερικής στη Βοστώνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η συνδιάσκεψη του Συνδέσμου Ορθοδόξων Θεολόγων Αμερικής, που διεξήχθη στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο συζήτησης τον αείμνηστο κορυφαίο Ορθόδοξο θεολόγο π. Γεώργιο Φλορόφσκι. Η συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης γύρω από τη Θεολογική του σκέψη.

Η συνδιάσκεψη προσέλκυσε πυκνό ακροατήριο, το οποίο περιλάμβανε όχι μόνο μέλη του συνδέσμου αλλά και αρκετούς ενδιαφερόμενους, κληρικούς και λαϊκούς. Βασικοί ομιλητές ήταν οι συνταξιούχοι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, Ηλίας Πατσαβός, π. Θεόδωρος Στυλιανόπουλος, π. Αλκιβιάδης Καλύβας και π. Γεώργιος Παπαδημητρίου, οι οποίοι εστίασαν τις ομιλίες τους σε διαφορετικές όψεις της Θεολογίας του αείμνηστου π. Γεωργίου Φλορόφσκι.

Ο π. Θεόδωρος Στυλιανόπουλος επίτιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης της Σχολής ομιλεί στη Σύσκεψη των Ορθόδοξων Θεολόγων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Επισημαίνεται ότι ο π. Γεώργιος Παπαδημητρίου ήταν εκείνος ο οποίος ως πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ορθόδοξων Θεολόγων καθιέρωσε το 1980 την ετήσια διάλεξη Φλορόφσκι. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου της Εκκλησίας με τον σύγχρονο κόσμο και με τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες.

Ο κ. Ηλίας Πατσαβός στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην ερμηνεία του Κανονικού Δικαίου, στην επικαιροποίησή του και στη χρησιμότητά του για τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία.

Ομοίως και ο π. Αλκιβιάδης Καλύβας, αναφερόμενος στον π. Φλορόφσκι επεσήμανε την ανάγκη για μία Λειτουργική ανανέωση σε συμφωνία με τους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του σήμερα.

Ο π. Αλκιβιάδης Καλύβας ομότιμος καθηγητής της Λειτουργικής Θεολογίας της Σχολής ομιλεί στη Σύσκεψη των Ορθόδοξων Θεολόγων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη δική του ομιλία, ο π. Θεόδωρος Στυλιανόπουλος αναφέρθηκε στη νέο-πατερική σύνθεση του Φλορόφσκι την οποία έφερε σε αντιπαράθεση με την επιχειρούμενη από ορισμένους μετά-πατερική θεολογία την οποία χαρακτήρισε ως μη Ορθόδοξη και χωρίς ερείσματα στην Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόπειρα δικαιολόγησης της ομοφυλοφιλίας ως αποδεκτής από την Ορθοδοξία με εμφανή όμως την έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Επισημαίνεται πως όπως έχει αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυκας», ο π. Γεώργιος Φλορόφκσι είχε διδάξει, ως γνωστόν, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης κι έπειτα από τον εκδιωγμό του από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο για ελάσσονος σημασίας αιτία και συγκεκριμένα εάν ενδείκνυται ή όχι να είναι γονατιστός στο σημείο καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων, ήτοι στα «Σα εκ των Σων σοι προσφέρομεν κατά πάντα και διά πάντα», αμέσως προσελήφθη ως καθηγητής στα κορυφαία πανεπιστήμια Πρίνστον και Χάρβαρντ.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στους χώρους του Μαλιωτείου Κέντρου.

Ο π. Γεώργιος Παπαδημητρίου ο οποίος ως πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ορθόδοξων Θεολόγων καθιέρωσε το 1980 την ετήσια διάλεξη Φλορόφσκι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ο ομότιμος καθηγητής του Κανονικού Δικαίου της Σχολής Ηλίας Πατσαβός ομιλεί στη συνδιάσκεψη των Ορθόδοξων Θεολόγων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την ευκαιρία της Γιορτής του Πατέρα, την Κυριακή 16 Ιουνίου, απέστειλε στις κοινότητες εγκύκλιο μήνυμα, στο οποίο έκανε αναφορά στους τριακοσίους δέκα οκτώ Πατέρες της εν Νικαία Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ