x

Κοινωνία

Συνεχίζει να πλήττει την Κύπρο η ψυχρή «Ελπίς»

24 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε ψυχρό κλοιό που οφείλεται στην επέλαση του καιρικού φαινομένου «Ελπίς» βρίσκεται η Κύπρος με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές, τις καταιγίδες, τα χιόνια και το ασυνήθιστο για το νησί δριμύ ψύχος, με θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό.

Πολλά προβλήματα στη διακίνηση της τροχαίας κίνησης παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Οπως ανέφερε ανακοίνωση της Αστυνομίας ανοικτοί μόνο για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και κίνηση στους τέσσερις τροχούς ήταν τη Δευτέρα οι δρόμοι: Προδρόμου – Τροόδους, Πλατρών – Τρόοδους, Καρβουνά – Τροόδους, Πεδουλά – Προδρόμου, Πεδουλά – Pinewood – Κακοπετριάς, Κακοπετριάς – Καρβουνά, Κακοπετριάς – Σπηλιών – Κανναβιών και Προδρόμου – Πλατρών.

Στις αναφορές που λαμβάνει, σημειώνει η Αστυνομία, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για ολισθηρότητα, στο δρόμο Παλαιχωρίου – Αγρού, λόγω παγετού, αλλά και σε αρκετά άλλα σημεία του ορεινού οδικού δικτύου όπου οι δρόμοι να καθίστανται ολισθηροί και επικίνδυνοι.

Το ύψος των χιονιών στην πλατεία Τροόδους ήταν χθες 43 εκατοστηά ενώ τα χιόνια κατέβηκαν μέχρι και τις ημιορεινές περιοχές.

Πάγωσαν και οι καλλιέργειες

Στο μεταξύ έκκληση στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό και τις χιονοπτώσεις και να βοηθήσουν τους αγρότες με τις αποζημιώσεις, απευθύνουν οι αγροτικές οργανώσεις.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και Επαρχιακός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Γιαννάκης Γαβριήλ, βουλευτής του ΑΚΕΛ, «το ψύχος και ο παγετός που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, έπληξε αρκετές καλλιέργειες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μεταξύ των οποίων πατάτες, εσπεριδοειδή και εποχιακά. Οποιαδήποτε καλλιέργεια βρίσκεται εκτός θερμοκηπίου πλήγηκε ανεπανόρθωτα» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε λίγες μέρες για να δούμε το ακριβές μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Ωστόσο, φαίνεται πως οι καλλιέργειες της πατάτας και των εσπεριδοειδών σε Σωτήρα, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου και Αγία Νάπα υπέστησαν μεγάλες ζημιές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε επίσης πως «μετά τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στην ορεινή και ημιορεινή Λάρνακα, έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων φρουτόδεντρων. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι στη περιοχή, ο παγετός και τα χιόνια έχουν φέρει την καταστροφή των καλλιεργειών σε αρκετές περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ανέφερε ότι μετέβη σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, είδε την κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες και συνομίλησε με αρκετούς γεωργούς.

Όπως ανέφερε «υπάρχουν αρκετές ζημιές σε αρκετές καλλιέργειες και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές είναι ολοκληρωτικές αφού έχουν κυριολεκτικά σαπίσει αρκετά προϊόντα κυρίως πατάτες. Αυτό που ζητούμε είναι οι Λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας να επισκεφθούν άμεσα τις πληγείσες περιοχές, να καταγράψουν τις ζημιές και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κόσμο», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας