x
 

Κοινωνία

Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλία – 15 οι νεκροί (Βίντεο)

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» ολόκληρα χωριά και συνοικίες. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται. Σήμερα, εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ανθρώπων που αγνοούνταν από το Σάββατο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νεκροί βρέθηκαν σε σπίτι στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας μια 88χρονη και ο 65χρονος γιος της. Νεκρός εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εντός του Παγασητικού Κόλπου και ο 42χρονος που αγνοείτο από 5 Σεπτεμβρίου από την Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Σε γενικές γραμμές, πόλεις και χωριά παραμένουν κάτω από τόνους νερού και λάσπης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει, γέφυρες κόπηκαν στα δύο, σπίτια υποχώρησαν και ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Διαβάστε ακόμη: Στις πληγείσες περιοχές η Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Σε κλίβανους στην Ημαθία και την Αρκαδία τα νεκρά ζώα από τη Θεσσαλία

Προβλήματα καταγράφονται και σε συνοικίες περιμετρικά της Λάρισας, ενώ κατεστραμμένες είναι οι υποδομές και στα χωριά του Πηλίου.

Στη Λάρισα συνεχίζονταν σε όλη την έκταση του νομού και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα ενώ παράλληλα συνεχείς ήταν οι απεγκλωβισμοί ατόμων από τις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου προχθές υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούσαν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Χωρίς νερό ο Βόλος

Χωρίς νερό παραμένει ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και συγχρόνως, δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στον Βόλο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές που αφορούν στην υδροδότηση των χιλιάδων κτιρίων της πόλης και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου), κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση για δύο ώρες στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, χωρίς το νερό αυτό να είναι πόσιμο αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Το νερό που διατέθηκε, έστω και κατ’ ελάχιστο, προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης και σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την κανονικότητα στην υδροδότηση ίσως να χρειαστούν και 15 με 20 ημέρες.

 

Η μάχη με τα νερά και την λάσπη συνεχίζεται για 6η ημέρα στον Θεσσαλικό κάμπο που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας Daniel. Στιγμιότυπα από τον Ν.Τρικάλων στην Φαρκαδόνα και το Κρεμμύδι, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ και ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που έφεραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Ενα μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, διά του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, αλλά και η έντονη παρουσία σκόνης που αιωρείται πάνω από την πόλη του Βόλου από τη λάσπη που ξεραίνεται και που σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα που κινούνται.

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Η μάχη με τα νερά και την λάσπη συνεχίζεται για 6η ημέρα στον Θεσσαλικό κάμπο που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας Daniel. Απεγκλωβισμός κατοίκων από την συνοικία Γιάννουλη στην Λάρισα, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

Ωστόσο, ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα χθες σε αποκλεισμένους κατοίκους και τουρίστες των περιοχών αυτών.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον Τουρισμό όσο και από τη γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η ‘επόμενη μέρα’ ξημερώνει με την περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

Η μάχη με τα νερά και την λάσπη συνεχίζεται για 6η ημέρα στον Θεσσαλικό κάμπο που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας Daniel. Στιγμιότυπα από τον Ν.Τρικάλων στην Φαρκαδόνα και το Κρεμμύδι, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν άνθρωποι στην Καρδίτσα

Εν τω μεταξύ, έκτακτη ενημέρωση για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» (Ντάνιελ) πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής (10/9) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Οπως τόνισε ο ίδιος, αν και τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, το τελευταίο 48ωρο παρατηρούνται υπερχειλίσεις του Πηνειού ποταμού στις ανατολικές εκβολές του, προς τις περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και βορειοανατολικά προς την Αμφιθέα.

«Η στάθμη του Πηνειού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, «οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πολλοί παραμένουν εκεί οικειοθελώς και συνεχώς τους παρέχονται τρόφιμα, νερά, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα».

«Μέχρι σήμερα έχουμε επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διάσωσης απ’ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής -στο πλαίσιο της έπαρσης σημαίας- για τους θανόντες της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ