x
 

Αμερική

Συνεδρίαση Επαρχιακής Συνόδου και πιθανές εκλογές Επισκόπων

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει οριστεί να συνεδριάσει από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου 2024 στην πόλη Boca Raton της Φλόριδας. Επίκεντρο των συνεδριάσεων θα είναι ο ιερός ναός του Αγίου Μάρκου και οι θαυμάσιες κτιριακές εγκαταστάσεις του. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ένα από τα κυρίαρχα θέματα με τα οποία αναμένεται να ασχοληθεί η Σύνοδος είναι η επισκοποίηση δύο Αρχιμανδριτών και συγκεκριμένα του Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αντωνίου Βρέιμ, διευθυντή του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού στη Θεολογική Σχολή.

Τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο προωθεί παρασκηνιακά ο προσφάτως επιστρέψας στην Ελλάδα, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και εσωκατάκοιλος εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσσος, καθότι είχαν συνάψει δυνατή φιλία και εγγύτητα με τον ίδιο τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, αλλά και με τον αδελφό του, π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος είναι και αυτός υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής. Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, με την ιδιότητά του ως πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής συνέβαλε με διαφόρους τρόπους στην τακτοποίηση των πιστοποιητικών του πρώην εσωκατακοίλου της Αρχιεπισκοπής π. Δρόσσου για απόκτηση μονιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλων υπαλλήλων κληρικών και λαϊκών που έχει φέρει ο κ. Ελπιδοφόρος από την Αθήνα και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος πριν από τον διορισμό του στην πρωτοσυγκελία της Αρχιεπισκοπής από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ήταν ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, όπου ανάμεσα στα άλλα συνέβαλλε με μέλη του τότε κοινοτικού συμβουλίου στην απόρριψη της χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ υποστηρίζεται από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, λόγω μακρόχρονης φιλίας και συνάφειάς τους. Διετέλεσε επί μακρά σειρά ετών διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής με γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Σχολής. Αντικαταστάθηκε προ διετίας από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα και διορίσθηκε στη Διεύθυνση του Εκδοτικού Οίκου όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Δεν κατέστη γνωστό ποια καθήκοντα θα αναλάβουν οι νέοι Επίσκοποι, αν γίνουν τελικά, καθότι υπάρχουν και ενστάσεις ιδιαίτερα για τον π. Παπαζαφειρόπουλο.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έλθει προς συζήτηση το θέμα του Καταστατικού, παρά την εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι θεωρείται λήξαν. Αν γίνει συζήτηση δεν θα είναι για ριζικές μεταβολές και ανατροπές, όπως επιχείρησε ανεπιτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τα γνωστά αποτελέσματα των ρηγμάτων και διαιρέσεων ανάμεσα στους κληρικούς και λαϊκούς των Μητροπόλεων, αλλά κάποιες διορθωτικές λεπτομέρειες αναφορικά με την γεωγραφική κατανομή των κοινοτήτων σε συγκεκριμένες Μητροπόλεις.

Αναμένεται να παρευρεθούν οι συνοδικοί Μητροπολίτες, εκτός από δύο, του Ντένβερ Ησαΐα, και του Ντιτρόιτ Νικολάου. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας διαμένει εδώ και αρκετούς μήνες πλέον στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στην πόλη Kendalia στο Τέξας κι όχι στη Μητρόπολή του, ενώ αρνείται να παραιτηθεί. Ο «Εθνικός Κήρυκας» διαβίβασε στον Μητροπολίτη Ησαΐα μέσω του Μοναχού Εφραίμ, ο οποίος έχει την επιμέλεια του, την επιθυμία μας να επικοινωνήσουμε μαζί του, πλην όμως ο κ. Ησαΐας δεν ανταποκρίθηκε. Την Μητρόπολη Ντένβερ ουσιαστικά διοικεί και φροντίζει ο βοηθός Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος. Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος δεν θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως λόγω ασθενείας.

Την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής συγκροτούν οι εξής ιεράρχες: Βοστώνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Ντένβερ Ησαΐας, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πίτσμπουργκ Σάββας, Σικάγου Ναθαναήλ και Νέας Ιερσέης Απόστολος.

Αρχιγραμματέας είναι ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

Επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει κάνει τους εξής έξι βοηθούς Επισκόπους: Ναζιανζού Αθηναγόρα, Αμάστριδος Σπυρίδωνα, Αμισού Ιωακείμ, Εξαμιλίου Τιμόθεο, Φωκαίας Ιωάννη, Σασίμων Κωνσταντίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ