x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου για την πλήρωση της Μητρόπολης Ντένβερ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εχει οριστεί να συνεδριάσει η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, προκειμένου να καταρτίσει το τριπρόσωπο για την εκλογή Μητροπολίτη για την πλήρωση της χηρεύουσας Μητρόπολης Ντένβερ, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Ησαΐα, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 23 Μαρτίου. Ο κ. Ησαΐας εκλέχτηκε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Λύστρων. Ο καταρτισμός του τριπροσώπου θα γίνει από τον υπάρχοντα κατάλογο προς αρχιερατεία.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι τόσο ο Σύνδεσμος των Ιερέων, όσο και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Ντένβερ ζητούν να εκλεγεί ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, ο οποίος από την ημέρα της επισκοποίησής του υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ντένβερ, έχοντας ουσιαστικά την ολοκληρωτική ευθύνη καθότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη Μητρόπολη και διαμένει στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων στην πόλη Kendalia στο Τέξας.

Εν τω μεταξύ, πολλά μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου διεμήνυσαν στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, αλλά και στον νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής, όπως η εκλογή του νέου Μητροπολίτη να γίνει επακριβώς με τα όσα προβλέπει το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, στο 14ο Αρθρο του Καταστατικού διαλαμβάνεται και η διαγνώμη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου με επίσημη ανακοίνωση που οφείλει να σταλεί στα μέλη του από τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΤΕΝΒΕΡ

Ο «Ε.Κ.» πληροφορείται ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, ενώ δεν είναι σίγουρο αν προτίθεται να το κάνει ο κ. Ελπιδοφόρος, καθότι δεν το έκανε και για άλλα τριπρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συμμετοχή και τον ρόλο των λαϊκών στον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή.  Επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης είναι διορισμένος από τον Αρχιεπίσκοπο, όπως άλλωστε και τα λοιπά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και ικανός αριθμός των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Υπογραμμίζεται ότι η εδώ Επαρχιακή Σύνοδος καταρτίζει το τριπρόσωπο το οποίο στέλνει στο Πατριαρχείο, η Σύνοδος του οποίου κάνει την «επίσημη» εκλογή.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ατόφιο το Αρθρο 14 το οποίο προβλέπει τα της εκλογής Μητροπολίτη.

«Αρθρον 14 Εκλογή Μητροπολίτου

α.-Καθ’ εκάστην τακτικήν σύγκλησιν τής Επαρχιακής Συνόδου ελέγχεται και αναθεωρείται διά προσθηκών και αφαιρέσεων ο κατάλογος των εκλογίμων διά τον βαθμόν του Μητροπολίτου, μετά συμβουλευτικήν γνώμην και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Εις τον κατάλογον εκλογίμων διά την πλήρωσιν χηρευσάσης Μητροπόλεως εγγράφονται αυτοδικαίως και οι παρά τω Αρχιεπισκόπω Βοηθοί Επίσκοποι. Τον ούτω καταρτιζόμενον κατάλογον η Επαρχιακή Σύνοδος υποβάλλει τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω) προς έγκρισιν. Η εγγραφή εις τον κατάλογον οριστικοποιείται άμα τη εγκρίσει υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δημοσιεύεται δε διά του επισήμου οργάνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

β.-Αμα τή χηρεία Μητροπόλεως τίνος η Επαρχιακή Σύνοδος, το βραδύτερον εντός τεσσαράκοντα (40) ήμερων, τη εγκαίρω προσκλήσει του Αρχιεπισκόπου, συνέρχεται διά τον καταρτισμόν, κατόπιν διαγνώμης και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, του τριπροσώπου διά την πλήρωσιν της κενής Μητροπολιτικής έδρας, των προτεινομένων υποψηφίων λαμβανομένων εκ του ανωτέρω καταλόγου των εκλογίμων διά τον Επισκοπικόν βαθμόν, τηρουμένης τής υπό του Κανονισμού λειτουργίας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου προβλεπομένης διαδικασίας.

γ.-Το τριπρόσωπον υποβάλλεται εις τό Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η δέ Αγία καί Ιερά Σύνοδος εκλέγει κατά τά κεκανονισμένα ένα έκ τών τριών ώς Μητροπολίτην.

δ.-Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πρόσωπα βαθείας πίστεως και ήθους Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί, να είναι πτυχιούχοι ακαδημαϊκώς ανεγνωρισμένης ανωτάτης Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής, να χειρίζωνται ευχερώς, γραπτώς και προφορικώς, την Αγγλικήν και Ελληνικήν γλώσσαν και να έχουν αποδεδειγμένην ικανότητα περί την διοίκησιν και διαποίμανσιν. Επιπροσθέτως, οι υποψήφιοι δέον να κέκτηνται πάντα τα υπό των ιερών Κανόνων οριζόμενα προσόντα· να είναι ουχί νεώτεροι των τριάκοντα πέντε (35) ετών και να έχουν εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επαρκή υπηρεσίαν.

ε.-Οι πληρούντες τους ανωτέρω όρους είναι υποψήφιοι και περιλαμβάνονται εις τον κατάλογον των εκλογίμων, ασχέτως προς τον τόπον της διαμονής και διακονίας αυτών κατά τον χρόνον της εκλογής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι αποφοιτήσαντες από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το Σάββατο 18 Μαΐου έχουν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενοι από καθηγητές και από τον εκκλησιάρχη της Σχολής και καθηγητή του Κανονικού Δικαίου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Μερκάντο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ