x
 

Πολιτική

Συνέδριο Αποδήμων στον απόηχο της 50ης επετείου της τουρκικής εισβολής

31 Ιουλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες και η αφοσίωση των αποδήμων στην υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού, με φόντο την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, η ενεργοποίηση των νέων της διασποράς, αλλά και ο κοινός βηματισμός Λευκωσίας και Αθήνας, ήταν στο επίκεντρο των αναφορών των ομιλητών κατά την εναρκτήρια τελετή του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, στη Λευκωσία.

Τις εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ευρώπη, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, οι επικεφαλής της ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, Φίλιπ Κρίστοφερ και Χρίστος Τούτον, αντίστοιχα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κώτσιρας, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Των ομιλιών προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε η Αλέξια Βασιλείου και περιλάμβανε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Τελετή Μετάβασης», που έγινε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από τις Αλέξια Βασιλείου και Βαλεντίνα Καραντώνη και μουσικές αφηγήσεις και τραγούδια από την Αλέξια που αφηγούνταν την ιστορία της Κύπρου στο πέρασμα των αιώνων. Μεταξύ άλλων ερμήνευσε την «Τηλλυρκώτισσα» και το τραγούδι «Της ξενιτιάς». Την Αλέξια συνόδευαν οι μουσικοί Ρόδος Παναγιώτου και Βασίλης Χαραλάμπους.

Χριστοδούλου: Η παρούσα Κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους

Κηρύσσοντας την έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Βασική προτεραιότητα, ανέφερε, πρέπει να είναι η απελευθέρωση και η επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την πάροδο του μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή και κατοχή «για να κάνουμε, ναι, κάποιου είδους κριτική σε τακτικές και προσεγγίσεις που ακολουθούσαμε».

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της υπογραφής του στρατηγικού πλαισίου με τις ΗΠΑ, ένα πλαίσιο που υπογράφηκε μόνο με 36 χώρες, πλείστες των οποίων, όπως είπε, είναι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη λέγοντας πως «το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών του».

«Στη δική μας περίπτωση τον όλον είναι η ισχυροποιημένη δύναμη που προκύπτει από την ενότητα του Ελληνισμού και της ομογένειάς του» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Φίλιπ Κρίστοφερ: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Την απογοήτευσή του εξέφρασε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για το ότι, 50 χρόνια μετά, «και μετά από όλες μας τις προσπάθειες», υπήρξε αποτυχία και δεν έγινε εφικτό να επιστρέψει ούτε ένας πρόσφυγας στο σπίτι του.

Επί 50 χρόνια διαπραγματευόμαστε προσπαθώντας να φτάσουμε σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ο κ. Κρίστοφερ, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει ότι είναι ψήφισμα των ΗΕ, «αλλά η ουσία είναι αυτό που κάναμε, υποβιβάσαμε το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτικό πρόβλημα».

Είναι καιρός να επαναφέρουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, είπε.

Ο κ. Κρίστοφερ συνεχάρη την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που στοχεύει όπως είπε, η Κύπρος να γίνει η λύση στην περιοχή και να είναι τα συμφέροντά της στην ίδια γραμμή με αυτά των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

O Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι η φετινή παρουσία στην πατρίδα, 10 μέρες από την 50η μαύρη επέτειο τους γεμίζει «θλίψη και πόνο».

«Αγώνες 50 χρόνων χωρίς δικαίωση, αλλά κανένας μας δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται», είπε, σημειώνοντας ότι το επιβάλλει η ιστορική μας μνήμη και το χρέος να παραδώσουμε μια Κύπρο ελεύθερη στις επόμενες γενιές».

Σημείωσε ότι, ως Κύπριοι της διασποράς μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν πιο δυναμικοί.

Ο κ. Παπαευριπίδης εξέφρασε την ευχή όπως η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, να αποφέρει καρπούς και να βασίζεται στις πρόνοιες των ψηφισμάτων των ΗΕ.

O Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον, ευχαρίστησε όλους όσοι αγωνίζονται για το τέλος της κατοχής τα τελευταία 50 χρόνια, σημειώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Ανέφερε ότι κανένα μέλος της ΝΕΠΟΜΑΚ, δεν είχε γεννηθεί κατά την εισβολή αλλά ότι δεν είχε σημασία πού και πότε γεννήθηκε κάποιος, αφού αν κατάγεται από την Μόρφου, την Κερύνεια, ή το Βαρώσι, έχουν ακούσει για τον πόνο και τα δεινά των εκτοπισμένων.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής, τόνισε ότι οι απόδημοι θεωρούνται «οι καλύτεροι πρεσβευτές» των συμφερόντων της Κύπρου, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δομεί μία νέα στρατηγική για τη συνεργασία με τους φορείς της ομογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι Μόρφου δεν ξεχνούν την πόλη τους.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ