x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνέδριο για μνήμη της Μικράς Ασίας με συμμετοχή του Λάκη Βίγκα

02 Οκτωβρίου 2022

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Το ηγετικό στέλεχος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, Λάκης Βίγκας, μίλησε στο συνέδριο «Εκατό χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή – Από την καταστροφή στην Αναγέννηση», το οποίο έγινε στην Αρτα.

Ο κ. Βίγκας είπε, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Η Μικρασιατική Καταστροφή για εμάς τους Ελληνες, αν και θεωρείται ως πόλεμος της ανεξαρτησίας από τον τουρκικό λαό, απορφάνισε την καθ’ ημάς Ανατολή από τη Ρωμιοσύνη. Αποψίλωσε τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό, ερήμωσε τα εκπαιδευτήρια και τις εκκλησίες, εκτόπισε περίπου ένα εκατομμύριο κόσμο με αποτέλεσμα να χαθούν παιδιά και να διαλυθούν οικογένειες. Ηταν το βίαιο τέλος μιας εποχής. Της εποχής των πολυπολιτισμικών αυτοκρατοριών και της ανάδυσης του εθνικού και ομοιογενούς κράτους».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βίγκας τόνισε πως «εμείς στην Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο, οι λιγοστοί πλέον Ρωμιοί που μας επετράπη να παραμείνουμε στις πατρογονικές μας εστίες, κάτω από τις νέες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, δώσαμε τη δική μας μαρτυρία αυτόν τον αιώνα. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα της επιβίωσης με πίστη και με διάθεση χάραξης μιας μελλοντικής πορείας, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, στις δυναμικές της κοινωνίας και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Ως μέλος μιας συρρικνούμενης κοινότητας, αλλά με γνώμονα την αρχή της διασφάλισης της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η συνετή και γόνιμη παρουσία μας εντός των ισορροπιών των εμπλεκόμενων πολιτικών πλευρών. Δυστυχώς, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, το μέλλον μας στην Τουρκία. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στο όνομα της αρχής της αμοιβαιότητας επέφεραν την πληθυσμιακή μας συρρίκνωση με επιπτώσεις στην παιδεία και στην κοινωνική και επιχειρηματική μας παρουσία».

Είπε ακόμα, πως «οι δράσεις και ο ρόλος των νεοϊδρυθέντων σωματείων, όπως οι ΣΥΡΚΙ, ΕΠΣΙ, Σύνδεσμος Σμύρνης και, βέβαια, οι νεοσύστατες Ορθόδοξες κοινότητες σε διάφορες πόλεις της Μ. Ασίας και Θράκης, δημιούργησαν μια νέα αντίληψη και αυτοπεποίθηση αλλά και αποδοχή από την κοινωνία.

Μέσα από τα εκκλησιαστικά μας βακούφια (ιδρύματα), παράλληλα με τη λατρευτική ζωή, διαφυλάττουμε τη μνήμη του πολιτισμού και με τους νέους στόχους και θεσμούς μετατρέπουμε τη δυναμική αυτή σε μοχλό επιβίωσης και ανάπτυξης».

Υπογράμμισε πως «αυτήν την περίοδο έχουμε δύο βασικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Πρώτον, τις εκλογές στα 69 βακούφια μας (63 στην Πόλη, 5 στην Ιμβρο και 1 στην Τένεδο), που έχουν να διενεργηθούν από το 2013. Η διενέργεια εκλογών αποτελεί, μάλιστα, έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της εύρυθμης λειτουργίας των ιδρυμάτων μας, γιατί δεν ανανεώνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο το στελεχιακό δυναμικό, αλλά εμπεδώνεται μεν ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας, ενισχύεται δε η λογοδοσία και η διαφάνεια. Βασισμένοι μονάχα σε αυτές τις αρχές μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία διοίκησης στα κοινοτικά.

Ο δεύτερος στόχος, που έχουμε θέσει, είναι η έναρξη και η βιώσιμη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Γαλατά. Επιθυμία μας είναι να οικοδομήσουμε ένα θεσμό που θα διαχειρίζεται κεντρικά την πολιτιστική κληρονομιά της Ρωμιοσύνης. Κι όταν αναφερόμαστε σε διαχείριση εννοούμε:

Προβολή και ανάπτυξη του ρωμαίικου πολιτισμού. Ρωμιοσύνη δεν είναι μόνο οι εκκλησίες και η λατρευτική ζωή. Υπήρχε μία πλούσια λαογραφική παράδοση συνδεδεμένη, φυσικά, κυρίως με τις θρησκευτικές μας γιορτές. Αυτήν την παράδοση επιβάλλεται να την αναδείξουμε, να την προβάλουμε στην πλειονότητα κι όπου υπάρχει ανάγκη να αναβιώσουμε ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την εγκατάσταση Ελλαδιτών στην Πόλη, που συνηθίζω να τους αποκαλώ νεο-Πολίτες, έχουν αναπτυχθεί, ειδικά στο πεδίο της μουσικής, συνεργασίες με Τούρκους, Αρμενίους κ.ά. Γίνονται συναυλίες, έρευνες για Ρωμιούς μουσικούς κι ανάδειξη της μουσικής τους. Κίνηση, βέβαια, υπάρχει και στις εικαστικές τέχνες. Αυτά τα σχήματα πρέπει να τα αγκαλιάσουμε και να τα ενισχύσουμε παντοιοτρόπως. Κι αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνει το Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατά. Να αποτελέσει τη στέγη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ