x

Πολιτική

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στο CNN Türk για την επίσκεψη στην Τουρκία

09 Μαρτίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στο CNN Türk, στην πρώτη του συνέντευξη σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Ανέφερε ότι στο Φανάρι, όπου βρέθηκε τις τελευταίες μέρες, προσευχήθηκαν από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στο σεισμό και στο δυστύχημα στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους είπε ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έδωσε συνέντευξη κατά τις μέρες της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη. «Είχαμε προγραμματίσει την επίσκεψη στο Πατριαρχείο πολύ νωρίτερα. Εν τω μεταξύ συνέβησαν τα ανεπιθύμητα γεγονότα. Πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη στη σκιά τους. Προσευχηθήκαμε από κοινού για όλους όσοι πέθαναν στο σεισμό και στο δυστύχημα στην Ελλάδα. Για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών και την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μας ενώνουν στον πόνο. Είναι μια απόδειξη ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επισήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κύπρο και ήδη από το πρωί της ημέρας εκείνης έγινε κοινωνός της θλιβερής είδησης, τονίζοντας ότι λυπάται πολύ από την συνεχιζόμενη αύξηση των θυμάτων καθώς «οι νεκροί είναι άνθρωποι και οι αγνοούμενοι είναι ζωές».

Αναφερόμενος στους Tουρκοκυπρίους που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το ξενοδοχείο όπου διέμεναν ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξέφρασε την βαθιά λύπη του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι στην Κύπρο «κηρύχθηκε εθνικό πένθος».

«Στη συνεδρίαση της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή» είπε, για να προσθέσει ότι «ο λαός μας ζούσε πάντα σε αγαστή αρμονία και αλληλεγγύη με τους Τουρκοκύπριους. Η επικοινωνία μεταξύ των παππούδων μας ήταν πολύ φιλική. Αυτό επιθυμούμε να συνεχιστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την κατά καιρούς αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «υπάρχουν φορές που αυξάνεται η ένταση και από τις δύο πλευρές, αλλά η προσδοκία μας είναι η αμοιβαία κατανόηση. Θέλουμε οι σχέσεις να βασίζονται στο νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν σκοπεύουμε να στραφούμε ποτέ κατά των δικαιωμάτων της τουρκικής πλευράς, ούτε μπορούμε να το κάνουμε. Κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα. Η ασφάλεια πρέπει να αποτελεί εγγύηση που παρέχεται για κάθε άνθρωπο. Αυτές είναι ευρωπαϊκές αξίες και πρέπει να τις προστατεύσουμε».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή στο CNN Türk ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Τουρκία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει με τον τουρκικό λαό. Το εκλαμβάνουμε από το ενδιαφέρον, τη συναναστροφή στο δρόμο ή στο ξενοδοχείο όπου είχαμε καταλύσει. Επιθυμούμε την εξεύρεση της γαλήνης στα εδάφη μας και ενεργούμε ώστε να πράξουμε παν το δυνατόν για να εξακολουθήσει η ύπαρξή μας εκεί και να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαιώνει τη διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας ως προς την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ