x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια νέα συνεργασία πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στην ψηφιακή διασύνδεση των κρατουμένων των ελληνικών φυλακών με τα ελληνικά μουσεία, εγκαινιάζει το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (TABM) του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Center for Hellenic Studies – Harvard University).

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μουσειακές Ξεναγήσεις σε κρατουμένους – Οι αρχαίες ελληνικές συναντήσεις» (Museum Tours for Inmates –the ancient Greek encounters- MuTourIn), που αποτελεί το θέμα της ερευνητικής υποτροφίας που έλαβε η μεταδιδάκτορας του ΤΑΒΜ, Δρ Αρτεμις Παπανδρίτσα, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών του ΤΑΒΜ, αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παπαϊωάννου, το MuTourIn θα οργανώσει ηλεκτρονικές ξεναγήσεις σε μουσεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και συζητήσεις μεταξύ κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές ανδρών και γυναικών. Θα αξιολογήσει τον αντίκτυπό της στους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων/μαθητών διαφόρων ηλικιών, εκπαιδευτικών, προσωπικού μουσείων, ερευνητών και άλλων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολιτικών για τα μουσεία και τις φυλακές.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά στους κρατούμενους και στον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει η επαφή τους με αυτόν. Σχετικές εργασίες που έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό στις φυλακές και έχουν υποδείξει πολλαπλά οφέλη για τους κρατούμενους, την κοινότητα των φυλακών και την κοινωνία γενικότερα», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας διενεργεί ήδη εθελοντικό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Φυλακών Κέρκυρας, με τίτλο «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν»,  στο πλαίσιο του οποίου έχουν οργανωθεί ψηφιακές ξεναγήσεις ακολουθούμενες από συζήτηση σε Μουσεία του Κόσμου (Κέμπριτζ, Αμβέρσα, Γιοχάνεσμπουργκ, Ντόχα, κ.α.) για τους έγκλειστους μαθητές του ΣΔΕ, ανοίγοντας μουσειακά και πολιτισμικά παράθυρα στον Κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η μνήμη του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνῳ εορτάσθηκε την Ε' Κυριακή των Νηστειών, 21 Απριλίου 2024, από των Σύλλογο των Καλυμνίων Νέας Υόρκης στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ