x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σύνοδος για το Κλίμα, με λίγες ελπίδες

Ξεκίνησε την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου η ετήσια Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα με το κωδικό όνομα COP28 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Ντουμπάι.

Το σχέδιο δράσης της προεδρίας για την υλοποίηση των πυλώνων της Συμφωνίας του Παρισιού επικεντρώνεται σε τέσσερις τομείς:

* επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

* καθορισμός της χρηματοδότησης για το κλίμα

* η φύση, οι άνθρωποι, οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης στο επίκεντρο της δράσης για το κλίμα

* πλήρης συμπεριληπτικότητα σε όλους τους τομείς

Η Συμφωνία του Παρισιού είχε θέσει φιλόδοξους στόχους σε γενικές γραμμές που μέχρι στιγμής τηρεί σε σχετικό βαθμό μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ΗΠΑ υπό την παρούσα διακυβέρνηση προσπαθούν, έχουν εγκρίνει δισ. δολάρια, αλλά μεσολαβούν οι κυβερνήτες που συνήθως ανατρέπουν την ομοσπονδιακή πολιτική στο περιβάλλον.

Το μείζον πρόβλημα όμως είναι οι επιμέρους πολιτικές που αναστέλλουν τους μεγάλους στόχους.

Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην Κίνα ή στη Ρωσία τον σεβασμό στο περιβάλλον. ’Η το γεγονός ότι η Βραζιλία υπό τη διακυβέρνηση του Λούλα επανήλθε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά εν τούτοις οι μικροπολιτικές εξακολουθούν να δολοφονούν τον Αμαζόνιο.

Ο ποταμός αυτός δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Είναι παγκόσμιος γιατί αποτελεί έναν από τους πνεύμονες της Γης. Την τροφοδοτεί με το 20% του οξυγόνου που χρειαζόμαστε.

Βεβαίως απλώνεται σε 8 χώρες αλλά το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτει τη Βραζιλία όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη καταστροφή του με παράνομες υλοτομίες, αποψιλώσεις και αντλήσεις πετρελαίου.

Ο Αμαζόνιος προστατευόταν εδώ και 6.000 χρόνια από τους ιθαγενείς του. Λαοί όπως οι Σουρουί, οι Μπανίγουα, οι Καριπούνα, οι Ασίνκα κι άλλοι πολλοί… φωνάζουν τώρα και καταγγέλλουν: τα λόμπι των πετρελαϊκών κολοσσών ετοιμάζονται να ασκήσουν πίεση για να προωθήσουν την ατζέντα τους στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκίνησαν χθες. Το αφεντικό μιας μεγάλης πετρελαϊκής θα ηγηθεί της Συνόδου Κορυφής στο Ντουμπάι, κι εκατοντάδες λομπίστες είναι έτοιμοι να μας παραπλανήσουν.

Ετσι, ακτιβιστές από αυτούς τους αυτόχθονες του Αμαζονίου αναμένεται να πάνε στο Ντουμπάι και να κάνουν ηχηρή την παρουσία τους. Τους ευχόμαστε καλή τύχη. Ο αγώνας τους είναι και αγώνας επικράτησης της ανθρώπινης φυλής σε ένα περιβάλλον βιώσιμο και καθαρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώντας τελευταία από την Αθήνα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ομογένεια των ΗΠΑ, σημειώσαμε τέσσερις από αυτές που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ