x
 

Πολιτική

Συνομιλίες για λύση με βάση το μοντέλο Ταϊβάν-Κοσσόβου ζητά η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μοντέλο Ταϊβάν και Κοσσόβου βλέπει ως ενδιάμεσο σταθμό για την Κύπρο η κατοχική Τουρκία, η οποία θέλει αυτή η επιδίωξή της να περάσει μέσα από και από τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η προσέγγιση της Άγκυρας στην παρούσα φάση του Κυπριακού είναι να εξασφαλίσει «όλα τα καλά» πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι θέτει προϋποθέσεις για να επανέλθει σε διαδικασία, οι οποίες προδικάζουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι.

Σημειώνεται συναφώς ότι την τελευταία περίοδο η κατοχική πλευρά εγείρει αξιώσεις, που αφορούν τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προβάλλοντας το γνωστό παραμύθι του «εμπάργκο». Στο πλαίσιο αυτό ζητά, μεταξύ άλλων τα εξής, έχοντας υπόψη της γνωστά μοντέλα τύπου Ταϊβάν και Κοσσόβου.

  • Απευθείας εμπόριο, μέσα από το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου. Φαίνεται να επιμένουν πρωτίστως στο θέμα της αναγνώρισης του αεροδρομίου και τη λειτουργία του μέσα από διάφορες φόρμουλες.
  • Συμμετοχή της αποσχιστικής οντότητας, του κατοχικού καθεστώτος, σε διεθνή φόρουμ αλλά και σε Διεθνείς Οργανισμούς, με ειδικό καθεστώς. Όπως συμβαίνει με Ταϊβάν και Κόσσοβο.
  • Ξεκαθάρισμα για το καθεστώς που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση αποτυχίας της νέας προσπάθειας

Τα πιο πάνω ζητούνται εν πολλοίς προκαταβολικά και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Ως το… πριμ προς την τουρκική πλευρά για να εγκαταλείψει την άρνηση της να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Η θέση που διατυπώνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης είναι ξεκάθαρη καθώς είναι επαναλαμβανόμενη και αφορά μια συμφωνία για δυο κράτη ή όπως αναφέρουν «μια συμφωνία μεταξύ δυο κρατών». Και τούτο περνά μέσα από την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Στην ατζέντα μιας νέας διαδικασίας οι Τούρκοι θεωρούν πως μπορεί να περιληφθούν και οι βασικές αυτές αξιώσεις τους, δηλαδή για  την κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. Για να εξηγήσει τη θέση της και να γίνει αντιληπτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κατοχική πλευρά. Είναι, ωστόσο, σαφές πως πρόκειται για παγίδα καθώς με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις θέσεις τους θέτοντας τις στην ατζέντα. Να τις «κλειδώσουν» ως κεκτημένο της ημερήσιας διάταξης.

Όλα αυτά μεταφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προς τη Λευκωσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα να συζητήσει τις αξιώσεις αυτές καθώς συνιστούν αποδοχή της λογικής για λύση δυο κρατών.

Ταιβάν και Κόσσοβο

Η Τουρκία, όχι τώρα αλλά έκπαλαι, κινείται για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στοχεύοντας βαθμηδόν στη ταϊβανοποίηση/ κοσσοβοποίηση των κατεχομένων, χωρίς αυτός να είναι ο τελικός στόχος. Τούτο σημαίνει διεθνείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις και επαφές του ψευδοκράτους ως μη αναγνωρισμένο κράτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με εντολές Ερντογάν, προσεγγίζει διάφορες χώρες στην Αφρική και την Ασία, ώστε να ξεκινήσουν συνεργασία με τα κατεχόμενα. Είναι ξεκάθαρο ως προς τις προθέσεις τους και η  απόφαση στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) για ένταξη της αποσχιστικής οντότητας με καθεστώς παρατηρητή. Τούτο αποτελεί μέρος του τουρκικού αυτού σχεδιασμού. Είναι δε προφανές πως θα υπάρξει και συνέχεια.

Κοντολογίς, θα βρίσκουμε την απόφαση αυτή – διπλωματικά – συνεχώς μπροστά μας και θα επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως προηγούμενο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα πιέζει ασφυκτικά χώρες στην περιοχή του Καυκάσου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Κάποιες από αυτές τις χώρες, επειδή έχουν εξάρτηση από την κατοχική Τουρκία, φέρονται να προβληματίζονται. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο για αυτές επειδή ήδη η Λευκωσία έχει κινηθεί αξιοποιώντας και την Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ