x

Πολιτισμός

Συντήρηση τοιχογραφιών στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο με ελληνική τεχνογνωσία

04 Μαΐου 2022

ΣΚΟΠΙΑ. Ερευνες στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Κουρμπίνοβο της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησαν, στα τέλη Απριλίου 2022, ειδικοί επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με σκοπό την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών που σώζονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Πρόκειται για ένα από πιο σημαντικά μνημεία της βυζαντινής Μακεδονίας και διασώζει ένα από τα κορυφαία σύνολα μνημειακής ζωγραφικής της εποχής των Κομνηνών.

Το επιτελείο των συντηρητών του ΕΚΒΜΜ (Ηλέκτρα Καραγιαννίδου, υπεύθυνη μελέτης, Αστέριος Αποστολίδης, Αλέξιος Παπαπελεκάνος και Αλέξανδρος Κωνσταντάς), με επικεφαλής τη διευθύντρια Φλώρα Καραγιάννη, με τη συνδρομή του προσωπικού (Oliviera Makrievska, Jovica Bogoev, Slave Stojanov, Krste Kocov) του Ινστιτούτου Μνημείων και Μουσείων στην Μπίτολα (Μοναστήρι), υπό τη διεύθυνση της Meri Stojanova, πραγματοποίησε επιτόπιες διερευνητικές εργασίες στο μνημείο, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα «τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας», όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καραγιάννη, συμπληρώνοντας ότι «αυτό δίνει προστιθέμενη αξία σε όλες τις αναλύσεις που κάνουμε εκεί».

Πηγή φωτογραφιών:ΕΚΒΜΜ

Η συνεργασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων μνημόνιο συνεργασίας, για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του σπουδαίου αυτού μνημείου, το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα του Πολιτισμού.

Ακολούθησαν επιτόπιες έρευνες των συντηρητών του ΕΚΒΜΜ και πρόσφατα εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας η εκπόνηση της ολοκληρωμένης σχετικής μελέτης, η οποία περιλαμβάνει δειγματοληψίες χρωστικών, λήψεις με πολυφασματική κάμαρα, λήψεις με UV ακτινοβολία, χρωματομετρία, μακροσκοπικές λήψεις με στερεομικροσκόπιο, φωτογράφηση με εφαπτομενικό φωτισμό.

Πηγή φωτογραφιών:ΕΚΒΜΜ

Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη τεκμηρίωση της αυθεντικής ζωγραφικής, ο εντοπισμός και εξακρίβωση πιθανών επιζωγραφήσεων και όλων των επεμβάσεων που υπέστη μέσα στους αιώνες, η καταγραφή της παθολογίας του, και τελικά, οι προτεινόμενες επεμβάσεις για τη συντήρησή τους.

Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούλιο, όπου και θα κατατεθεί προς έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνέχεια προγραμματίζεται -το φθινόπωρο- το ΕΚΒΜΜ να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών με έξοδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή φωτογραφιών:ΕΚΒΜΜ
Πηγή φωτογραφιών:ΕΚΒΜΜ
Πηγή φωτογραφιών:ΕΚΒΜΜ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΝΑΧΟ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο άτομα περπατούσαν στο κέντρο του Μονάχου, όταν είδαν μια πινακίδα που έγραφε ότι το 1972, το Μόναχο θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας