x
 

Αντίλογος

Συνυπεύθυνοι οι Ρεπουμπλικανοί

07 Ιανουαρίου 2021
Αντίλογος του Βασίλη Κουτσίλα

Ο βίος και η πολιτεία του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκαλύφθηκαν ξαφνικά το απόγευμα της Τετάρτης όταν ουσιαστικά έδωσε το σήμα στους πιστούς, πλην όμως τυφλωμένους από φανατισμό, οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο – και όταν βέβαια παρακολουθούσε (μάλλον) με ικανοποίηση τα όσα συνέβαιναν, αφού παρενέβη πολλή ώρα αργότερα και σίγουρα με κρύα καρδιά για να τους πει απλά με μισόλογα να φύγουν (το κακό βέβαια είχε γίνει, η 6η Ιανουαρίου του 2021 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η ημέρα που η Αμερική εξέπεμψε παντού στον Κόσμο εικόνες «μπανανίας»).

Το τι εστί Τραμπ, και ποιο ακριβώς ήταν το ήθος του ήταν γνωστά στα εκατομμύρια των Αμερικανών εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν αποφασίσει να εισέλθει στην πολιτική. Και αν για μια μερίδα των πολιτών το ήθος στην πολιτική δεν λέει και πολλά πράγματα, αντίθετα θα έπρεπε να λέει, και μάλιστα πολλά, στο κόμμα που του έδωσε το χρίσμα να γίνει πρόεδρος, στους Ρεπουμπλικανούς. Τα κόμματα σε μια Δημοκρατία έχουν θεσμικό ρόλο, είναι υπερασπιστές του ίδιου του πολιτεύματος. Δεν είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεσμεύονται στο κυνήγι της εξουσίας με όποιο κόστος. Δυστυχώς όμως, το κόμμα του Λίνκολν, που έχει κυβερνήσει αθροιστικά για πολλές δεκαετίες την Αμερική και την οποία πιθανότατα θα την ξανακυβερνήσει, το κόμμα που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο της χώρας (μαζί βέβαια με τους Δημοκρατικούς) παρέδωσε εν λευκώ την εξουσία στον Τραμπ και συντάχθηκε πίσω του – για την ακρίβεια συντάχθηκε πίσω από τις κάθε είδους παλαβομάρες του.

Οι ευκαιρίες που είχαν οι Ρεπουμπλικανοί να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον Τραμπ και να διαφυλάξουν το κύρος και τη σοβαρότητα του κόμματος ήταν πολλές. Δυστυχώς όμως δεν το έπραξαν. Ταυτίστηκαν απολύτως μαζί του – ακόμα και οι λίγοι που εκ των υστέρων τον εγκαταλείπουν δεν πιάνονται αφού αποτελούν την ενσάρκωση της ρήσης «too little, too late». Αρα, δυστυχώς, και ειλικρινά το λέω με λύπη γιατί πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικανών με διέψευσαν και με απογοήτευσαν, για ό,τι είδαμε προχθές στο Καπιτώλιο συνυπεύθυνοι είναι και οι Ρεπουμπλικανοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχετε βρεθεί ποτέ σε ψηφοφορία φοιτητών για την κατάληψη ή όχι της Σχολής τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο; (Το επίθετο βέβαια «ελληνικό» είναι περιττό, αφού το φαινόμενο των καταλήψεων στις πανεπιστημιακές σχολές είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ