x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Συζητήσεις ή όχι, το δίλημμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει διακηρύξει επανειλημμένα ότι δεν αναγνωρίζει τον Ελληνα Πρωθυπουργό και ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει ξανά μαζί του, προφανώς βαθιά ενοχλημένος γιατί τον έχει βάλει στη γωνία διεθνώς, με κορυφαίο παράδειγμα την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές ενάντια στον Ελληνα Πρωθυπουργό, του γύρισαν σε μπούμερανγκ αφού δεν στέκει από την μια να εμφανίζεται υπεύθυνος ηγέτης, ότι ενεργεί σύμφωνα με τον διεθνή νόμο κ.τ.λ., όπως το κάνει, κι από την άλλη να λέει ότι… δεν συνομιλεί με τον αντίπαλό του.

Υπήρχαν πολλοί που ανέμεναν ότι η έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη και να «σώσει τα προσχήματα». Αυτό όμως δεν έγινε.

Και να που στα μέσα αυτής της εβδομάδας θα βρεθούν και οι δυο τους στην Πράγα.

Ετσι, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ακόμα μια αριστοτεχνική κίνηση, πήρε μια πρωτοβουλία που δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ερντογάν.

«Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «… επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά».

Μετά από αυτό, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει το δίλημμα ότι, αν συναντηθεί με τον Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να… καταπιεί τα λόγια του και να φανεί αδύναμος στην τουρκική κοινή γνώμη, κι αν δεν ανταποκριθεί τότε θα είναι έκθετος στην διεθνή κοινή γνώμη.

Είναι σαφές ότι η κρίση που ο ίδιος ο Ερντογάν συστηματικά δημιούργησε και που εντείνει καθημερινά με εξωφρενικές διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας, θα πρέπει να λυθεί με συνομιλίες, για να μην καταλήξει σε σύγκρουση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυο χώρες δεν μπορούν να οδηγηθούν σε σύγκρουση ακόμα και μετά από συνομιλίες.

Αν λοιπόν στόχος του Ερντογάν είναι να αποφύγει τις συνομιλίες ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην ελληνική πλευρά για ό,τι ακολουθήσει, τότε, η πρωτοβουλία του Μητσοτάκη του τραβά το τούρκικο χαλί κάτω από τα πόδια.

Αν πάλι όντως επιθυμεί να ρίξει τον τόνο των δηλώσεών του και να γίνει μια προσπάθεια έναρξης συνομιλιών, που μπορεί να επιλύσουν ειρηνικά ορισμένα τουλάχιστον από τα προβλήματα, τότε θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του Μητσοτάκη.

Ιδωμεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004) και την ηχηρή απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, την ίδια ώρα που έγινε αποδεκτό από το 64% των Τουρκοκυπρίων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ