x
 

Πολιτική

Συζητήσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο Μαξίμου για συντονισμό και πλαίσιο στρατηγικού βάθους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). «Γεμάτη» η ατζέντα των συνομιλιών, που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου, στην Αθήνα, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δυο κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επεκτατική πολιτική, αν και μετά τους σεισμούς υπάρχει μια, προσωρινή, μείωση της έντασης. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πως η «ύφεση» είναι προσωρινή και πως όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές αυτό το σκηνικό αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει σειρά θεμάτων που θα εγείρει, που καθορίζουν τόσο τον καλύτερο συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας όσο και τον καθορισμό ενός πλαισίου στρατηγικού βάθους κινήσεων ενόψει των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Πρώτο, το Κυπριακό θα συζητηθεί σε σχέση με την πρόταση της Λευκωσίας για ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. Η πρόταση του νέου Προέδρου θα παρουσιαστεί στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θα συζητηθεί και θα ζητηθεί η συνδρομή της Αθήνας για προώθησή της. Ο βασικός στόχος μέσα από την πρόταση αυτή είναι να μπουν σε ένα καλάθι Κυπριακό και ευρωτουρκικά, υπό την έννοια ότι η Αγκυρα για να έχει οφέλη από αυτή τη σχέση θα πρέπει να δώσει στο Κυπριακό. Αυτό το πάρε-δώσε θα συνδεθεί και με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η λύση θα στηρίζεται στις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της Ενωσης. Ενα βασικό στοιχείο, που περιλαμβάνει την εμπλοκή της Ε.Ε. είναι και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου, που με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει δώσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να είναι προσωπικότητα με πολιτικό βάρος. Αυτό, βεβαίως, που πρέπει να προσεχθεί είναι ο διορισμός να μην είναι υπό την αίρεση της κατοχικής Τουρκίας ή της αρεσκείας της για να συναινέσει. Ο απεσταλμένος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους όρους εντολής, που δεν θα είναι η εξεύρεση «κοινής συνισταμένης» μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων, αλλά να στηρίζονται στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό που δεν τετραγωνίζει τον κύκλο.
Αν και έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για ονόματα, αυτές θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες όταν ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 23 Μαρτίου. Είναι προφανές πως η Λευκωσία επενδύει σε αυτό το εγχείρημα έχοντας κατά νου πως βασικοί παίκτες για να βοηθήσουν και να καθορίσουν το τοπίο είναι το Παρίσι και το Βερολίνο. Γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την υποδοχή που θα τύχει η πρόταση Χριστοδουλίδη από τους εταίρους μας και επί τούτου σημαντική αναμένεται να είναι η συνδρομή της Αθήνας, που θα κληθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Δεύτερον, η από κοινού αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί ασφαλώς προτεραιότητα. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου έχει αναφερθεί προεκλογικά ότι θα επαναφέρει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Ελλάδα. Τούτο είναι ένα ζήτημα, που αναμένεται να τεθεί στη βάση της λογικής του ενιαίου μετώπου, όπως ακριβώς αντιμετωπίζει η Τουρκία την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή ενιαία. Το αμυντικό δόγμα συνδέεται με το συντονισμό σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα των δυο χωρών και τον κοινό σχεδιασμό. Εκτιμάται ότι η αποτρεπτική δυνατότητα συνδέεται και είναι απαραίτητη για τις διπλωματικές δράσεις.

Τρίτον, στα θέματα που πρέπει να τύχουν διαχείρισης είναι ο συντονισμός εντός της Ε.Ε. για τα ευρωτουρκικά, αλλά και τα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης. Οι χώρες αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του ζητήματος αυτού από την κατοχική Τουρκία. Πέραν από τη συνεργασία σε επίπεδο των μεσογειακών κρατών, υπάρχουν δυνατότητες και για την εμπλοκή των Βρυξελλών.

Τέταρτο, ο Πρόεδρος είναι υπέρ της αναθέρμανσης των τριμερών σχημάτων κι αυτό θα γίνει με κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, που θα πρέπει να ξεκινήσουν συναντήσεις με τις χώρες της περιοχής. Αυτό κρίνεται αναγκαίο ενόψει και των κινήσεων που γίνονται από πλευράς Τουρκίας προς τις χώρες της περιοχής.

Πέμπτον, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι στην ατζέντα. Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα έχουν δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει διαμορφώσει σχέσεις όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών και τώρα αναμένεται ότι θα τις αξιοποιήσει. Τους επόμενους μήνες αναμένονται κάποια εκατέρωθεν βήματα αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτον, τα ενεργειακά βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο. Στην κυπριακή ΑΟΖ θα υπάρξουν εξελίξεις στη βάση και τον προγραμματισμό των αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή μας. Παράλληλα, υπάρχουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Το Ισραήλ επαναφέρει στο τραπέζι το σχέδιο για τον αγωγό Eastmed, έστω και για λόγους τακτικής ενώ επίκαιρη είναι πάντα και η ηλεκτρική διασύνδεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εξελίξεις μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, προανήγγειλε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, αναφέροντας ότι μετά τις κάλπες, η εξωτερική πολιτική θα βρεθεί ξανά στην πρώτη σελίδα της ημερήσιας διάταξης της χώρας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ