x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 60 χρόνια ιδρύσεώς του γιορτάζει το σχολείο «Αργύριος Φάντης» στο Μπρούκλιν

18 Νοεμβρίου 2023

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και τιμής γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας του το Ημερήσιο ελληνικό σχολείο «Αργύριος Φάντης» του Καθεδρικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», Εκκλησία, διοίκηση και εκπαιδευτικό προσωπικό εξέφρασαν την υπερηφάνεια τους για την ιστορική αυτή επέτειο και ευχήθηκαν τα χρόνια που ακολουθούν να είναι εξίσου φωτεινά, γόνιμα και δημιουργικά.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, αναφέρει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του: «Καθώς γιορτάζουμε το μεγάλο ορόσημο της 60ής επετείου του σχολείου ‘Αργύριος Φάντης’, τιμούμε όχι μόνο τη μακροζωία μας αλλά και τη μοναδική μας δέσμευση για την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης σε κάθε πτυχή του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού.

Από τις εβδομαδιαίες λειτουργίες στην εκκλησία στα μαθήματα θρησκευτικών και στις καθημερινές προσευχές, η Ορθόδοξη πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στη ζωή των μαθητών μας.

Η υποδιευθύντρια, Παναγιώτα Λιλικάκη με τους μαθητές της 6ης τάξης και τον δάσκαλο, Γουίλιαμ Μοντ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Το σχολείο στέκεται ως φάρος και μάρτυρας για τον Ιησού Χριστό, τροφοδοτώντας όχι μόνο την ακαδημαϊκή αλλά και την πνευματική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας χαρακτήρες που ενσωματώνουν τις αξίες της πίστης μας στη ζωή και τις κοινότητές τους».

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Κωνσταντίνος Παράβαλος, τόνισε: «Με την πάροδο του χρόνου, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επενδύσετε στην κοινότητά σας.

Το όραμα της δημιουργίας ενός ελληνικού Ημερήσιου σχολείου ήταν μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούσαν να οραματιστούν οι πρόγονοι μας.

Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια ποιοτικής εκπαίδευσης.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο μαζί με το σχολικό συμβούλιο, οι δάσκαλοι και το προσωπικό μας αισθάνονται πολύ σίγουροι ότι η δουλειά που κάνουν  θα μας το ανταποδώσει στο μέγιστο βαθμό».

Ο διευθυντής, Θεόδωρος Τασούλας, ανέφερε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που γιορτάζουμε την 60ή επέτειο του σχολείου μας, ενός φάρου εκπαιδευτικής αριστείας στην καρδιά του Μπρούκλιν Χάιτς.

Με τα χρόνια, η δέσμευσή μας για την προώθηση ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος παραμένει σταθερή. Το επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχουμε είναι απόδειξη της αφοσίωσής μας στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση. Τα προγράμματα και οι προσφορές μας εξελίσσονται κάθε χρόνο, επιδιώκοντας την κορυφή των εκπαιδευτικών προτύπων.

Ο δάσκαλος των Ελληνικών Βαγγέλης Χαζίρογλου με τους μαθητές της 5ης τάξης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Το ‘Αργύριος Φάντης’ είναι κάτι περισσότερο από ένα σχολείο, είναι ένα κρυμμένο στολίδι στο Μπρούκλιν που ανταγωνίζεται το άριστο, προσφέροντας μια εκπαιδευτική εμπειρία που διαμορφώνει εξαιρετικά άτομα προετοιμασμένα για ένα λαμπρό μέλλον».

Η υποδιευθύντρια, Παναγιώτα Λιλικάκη, επεσήμανε, ότι «η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου μας εκτός από την αίσθηση χαράς που μας γεμίζει, μας υπενθυμίζει και τον ιερό σκοπό που έχουμε απέναντι τόσο στην ελληνική όσο και στην αμερικανική κοινότητα.

Οι αξίες που μεταλαμπαδεύουμε στους μαθητές μας πηγάζουν από τις αρχές εκείνων που ίδρυσαν το ‘Αργύριος Φάντης’.

Οι μαθητές, ηλικίας 3 έως 14 χρόνων, αρχικά συμμετέχουν στο δίγλωσσο (ελληνοαμερικανικό) ακαδημαϊκό πρόγραμμα, μοναδικό στην πολιτειακή Νέα Υόρκη, για τα παιδιά του Προνηπίου, ενώ η εκμάθηση των Ελληνικών, συνεχίζεται μέχρι και την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο με σκοπό φέτος οι μαθητές μας να περάσουν τόσο τις πολιτειακές εξετάσεις όσο και το επίπεδο Β1 της ελληνομάθειας.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς  συνεργαζόμαστε με διάφορα σχολεία της Ελλάδος, ενώ φέτος θα συνεργαστούμε με το  Β’ Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Δομετίου (ΚΒ) της Λευκωσίας.

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη της Ορθόδοξης πίστης, που έχει τη βάση της στην αγάπη, όλοι οι μαθητές μας εκκλησιάζονται συμμετέχοντας στον Ορθρο κάθε Τετάρτη που τελείται από τον π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη.

Η διδασκαλία των μαθημάτων μας γίνεται στη βάση της συλλογικής εργασίας, που αφήνει περιθώριο στους μαθητές να είναι υπεύθυνοι για τη μάθησή τους, έτσι μέσω από την Σωκρατική μέθοδο αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Παράλληλα, οι μαθητές συμμετέχουν στα κοινά του σχολείου μέσω του δικού τους συμβουλίου. Μ’ αυτό τον τρόπο προετοιμάζουμε τους μαθητές μας ως τους αυριανούς πολίτες και ηγέτες του κόσμου.

Αντιλαμβανόμαστε πως η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ευγένεια, έτσι φέτος οι δραστηριότητές μας θα έχουν ως βάση τους τη φιλανθρωπία ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτήρα που θα δίνει έμφαση στον συνάνθρωπο και στην προσφορά σε αυτόν.

Πιστεύουμε πως μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη επίσης ποιούμε χαρακτήρα, χαρά και δημιουργικότητα.

Οι μαθητές μας, υπό την επίβλεψη του μουσικού Θοδωρή Αλβανού, συμμετέχουν στη σχολική χορωδία, και από φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και τον κόσμο του μουσικού θεάτρου.

Τέλος, στην ώρα των καλλιτεχνικών οι μαθητές μας συνδυάζουν τη μάθηση μέσα στην τάξη με τα μαθήματα τέχνης.

Η αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τις τέχνες, η χριστιανική πίστη, η φιλανθρωπία, η μαθητοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας και η ευθύνη απέναντι στην κοινότητα είναι όλες οι αξίες που έμπρακτα μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές μέσω του σχολείου, 60 χρόνια μετά από την ίδρυσή του».

Η δασκάλα Θάλεια Φασαράκη, απόφοιτη η ίδια του σχολείου «Αργύριος Φάντης» και μητέρα μαθητών που αποφοίτησαν από το σχολείο, δήλωσε: «Το σχολείο αυτό είναι για μένα το δεύτερο σπίτι μου.

Η επαφή μου με αυτή την υπέροχη κοινότητα ξεκίνησε πριν 40 περίπου χρόνια όταν αποφοίτησα από το σχολείο ως μαθήτρια και στη συνέχεια επέστρεψα να εργαστώ ως δασκάλα. Επίσης, και τα δύο παιδιά μου αποφοίτησαν από αυτό το σχολείο που κρατάει ζωντανή την επαφή με την ελληνική γλώσσα και παιδεία.

Το πιο σημαντικό πράγμα που αποκόμισα είναι οι υπέροχες αναμνήσεις και οι φιλίες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια».

Ο δάσκαλος των Ελληνικών, Βαγγέλης Χαζίρογλου, ανέφερε: «Είναι συγκινητικό στους δύσκολους αυτούς καιρούς, ένα σχολείο να συνεχίζει το έργο του για 60 συναπτά έτη.

Οι περασμένες γενιές μας εμπιστεύτηκαν τη διατήρηση αυτής της πορείας και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο αυτό το ιερό έργο.

Το τμήμα των Ελληνικών αποτελείται από μια υπέροχη εκπαιδευτική ομάδα, που  με οδηγό την αγάπη για τον πολιτισμό, την αλήθεια, τη γλώσσα μας και την Ορθοδοξία, καθημερινά φροντίζουμε να παρέχουμε μια μοναδική διδακτική εμπειρία στους μαθητές μας. Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, εφαρμόζοντας πρωτοποριακά διδακτικά προγράμματα, με σκοπό την πρόοδο και τη σωστή μόρφωση των μαθητών μας.

Συνεργαζόμαστε με σχολεία και εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανοίγοντας γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργώντας νέους ορίζοντες στον τομέα της μάθησης.

Το αποτέλεσμα σίγουρα μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε ακάθεκτοι, ώστε οι μαθητές μας να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο Δημήτριος Ταμπάκης, απόφοιτος, πατέρας αποφοίτων, μέλος του σχολικού και εκκλησιαστικού συμβουλίου, είπε: «Ημουν στην πρώτη τάξη όταν ιδρύθηκε το σχολείο το 1963. Την πρώτη χρονιά είμασταν 150 μαθητές, όλοι παιδιά Ελλήνων που ήρθαν στην Αμερική με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γονείς μας μιλούσαν, όπως εμείς, μόνο Ελληνικά.

Θυμάμαι τα δίδακτρα ήταν 15 δολάρια τον μήνα και για να μπορέσουν να γραφτούν και παιδιά πιο φτωχών οικογενειών το κατέβασαν στα 10 δολάρια και ο αριθμός των μαθητών έφθασε τους 350.

Από τότε μέχρι σήμερα η Εκκλησία και το σχολείο είναι η προέκταση των οικογενειών μας.

Τους καλύτερους φίλους στη ζωή μου τους γνώρισα τότε και είμαστε μαζί μέχρι σήμερα.

Είμαι χαρούμενος που και τα τρία μου παιδιά αποφοίτησαν εδώ και όλα έχουν γίνει πολύ επιτυχημένοι στη ζωή τους. Τώρα έχω τα εγγόνια μου στο σχολείο συνεχίζοντας το ‘Αριστεία στην Εκπαίδευση και την Ελληνική Γλώσσα’».

Τέλος, ο Πέτρος Βλήτας, απόφοιτος, γονέας αποφοίτων και μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, είπε: «Η ιστορική μας κοινότητα ιδρύθηκε στα τέλη του 1800 και με μικρές δωρεές από πολύ κόσμο χτίστηκε ο Καθεδρικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σε εκείνο το στάδιο, μέσα από την κατάθλιψη και τους πολέμους, η κοινότητα συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται ένα ενοριακό σχολείο για να μεταδώσει τον πλούσιο πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον ισχυρό δεσμό μας με την πίστη μας.

Το ‘Αργύριος Φάντης’ στέκεται σήμερα ως ένα από τα κορυφαία ημερήσια σχολεία στη Νέα Υόρκη που κατατάσσεται στις κορυφαίες βαθμίδες με πολλούς εξέχοντες αποφοίτους.

Πολλοί από εμάς που είμαστε στο συμβούλιο και ασχολούμαστε με τη ζωή της κοινότητας είμαστε απόφοιτοι και έχουμε παιδιά και εγγόνια που ακολουθούν τα βήματα αυτών που ήρθαν πριν από εμάς.

Ο ‘Αργύριος Φάντης’ είναι και θα είναι Ελληνορθόδοξο σχολείο και φάρος για τις επόμενες γενιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτρης Κατός είναι ο καινούργιος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ