x
 

Πολιτική

Τα αντίποινα του Κουόμο και της ομάδας του προς τις καταγγέλλουσες

06 Αυγούστου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στενός κύκλος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης ήταν σε μεγάλη αναστάτωση. Μία πρώην πολιτειακή υπάλληλος είχε δημοσίως κατηγορήσει τον Αντριου Κουόμο για μία μακρά εκστρατεία σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον της.

Η ομάδα συγκεντρώθηκε στο Καπιτώλιο της Πολιτείας, στο γραφείο της Μελίσα ΝτεΡόσα (Melissa DeRosa), κορυφαίας συμβούλου του κ. Κουόμο και ξεκίνησε μία προσπάθεια δυσφήμησης ενάντια στην Λίντσεϊ Μπόιλαν (Lindsey Boylan), συλλέγοντας έναν φάκελο με αρχεία γεμάτα ευαίσθητες πληροφορίες που θεωρούσαν ότι θα υπονόμευαν την αξιοπιστία της.

Πριν διαρρεύσουν τα αρχεία στον Τύπο, κάποια ονόματα έπρεπε να αφαιρεθούν. Ενας από τους κορυφαίους συμβούλους του κυβερνήτη ανέλαβε το σβήσιμο με τη βοήθεια μιας εκτελεστικής συμβούλου – η οποία αργότερα θα κατηγορούσε τον Κουόμο πως τη θώπευσε στα στήθη της στο Κυβερνητικό Μέγαρο.

Αυτό το επεισόδιο του Δεκεμβρίου είναι ένα από τα πολλά που περιγράφονται στην καταστροφική για τον Κουόμο έκθεση της γενικής εισαγγελέως της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία συμπέρανε ότι ο κυβερνήτης όχι απλώς παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες, αλλά μία ομάδα κορυφαίων συμβούλων και συνεργατών ενεπλάκη σε παράνομα αντίποινα ενάντια σε μία από τις γυναίκες  – αντίποινα που εκφόβιζαν τις υπόλοιπες για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Η έκθεση αποκαλύπτει πως ο Κουόμο βασίστηκε σε μία μικρή ομάδα συμβούλων – όχι μόνο συνεργάτες του στη διοίκηση, αλλά και μία σειρά από εξωτερικούς έμπιστούς του, ενώ συμβουλεύτηκε ακόμα και ηγέτες οργανώσεων για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης. Πολλοί από αυτούς τους συμμάχους τον βοήθησαν να διατυπώσει τη δημόσια απάντησή του απέναντι στους ισχυρισμούς των καταγγελλουσών και, το πιο ανησυχητικό, τον βοήθησαν στην εκστρατεία αποτροπής τους.

Ο Κουόμο ζήτησε συμβουλές από πρώην αξιωματούχους της διοίκησής του, όπως ο Αλφόνσο Ντέιβιντ (Alphonso David), ο οποίος διατελεί πλέον πρόεδρος της Human Rights Campaign, το μεγαλύτερο πολιτικό λόμπι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της. Ακόμα, ζήτησε τη βοήθεια από την Τίνα Τσεν (Tina Tchen), η οποία ηγείται της οργάνωσης Time’s Up που στηρίζει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, την Ρομπέρτα Κάπλαν (Roberta A. Kaplan) καθώς και από τον αδερφό του, Κρις Κουόμο.

Ο κ. Ντέιβιντ και η κ. Κάπλαν εξέτασαν ένα προσχέδιο μιας απαξιωτικής δημόσιας επιστολής που στόχο είχε τη δολοφονία χαρακτήρα της κ. Μπόιλαν. Η επιστολή δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, αλλά η αποκάλυψη της εμπλοκής του Ντέιβιντ έχει οδηγήσει σε φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί από τη Human Rights Campaign.

Η προθυμία της Κάπλαν και της Τσεν να συνεργαστούν με τον Κουόμο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. ΝτεΡόσα προς τους ανακριτές, έχει οδηγήσει σε έντονη εναντίον τους κριτική. Από την πλευρά τους, η Κάπλαν και η Τσεν, έχουν απαντήσει πως δεν θα ενέκριναν ποτέ μία επίθεση ενάντια σε μια καταγγέλλουσα.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος από την δημοσίευση της έκθεσης και έπειτα δεν έχει φύγει από το Ολμπανι, συνεχίζει να βασίζεται στους στενότερους συμμάχους του και στην ομάδα των δικηγόρων του, καθώς προσπαθεί να χαράξει μια στρατηγική για την πολιτική του επιβίωση. Ο Κουόμο πέρασε την Τετάρτη στο κυβερνητικό Μέγαρο συζητώντας με τους συμβούλους του για το εάν θα προβεί σε νέα συνέντευξη Τύπου για να δώσει περεταίρω απαντήσεις στους ισχυρισμούς, αναφέρει η «NYT».

Κατά τη δεκαετή θητεία του, ο Κουόμο έχει διαχειριστεί το Ολμπανι με βυζαντινού τρόπου δολοπλοκίες και χρησιμοποίησε την πολιτειακή γραφειοκρατία για να ασκήσει ωμή πολιτική εξουσία και σκληρές τακτικές εκφοβισμού.

Η ειδική σύμβουλος του Κουόμο, η Τζούντιθ Μόγκουλ (Judith Mogul), η οποία χειρίστηκε τις καταγγελίες κάποιων εκ των γυναικών, παραιτήθηκε μέσα στην εβδομάδα. Την Τετάρτη, έχασε τη στήριξη σημαντικών συνδικαλιστικών ηγετών και ενός εκ των πιο πιστών του συμμάχων, τον Τζέι Τζέικομπς, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία.

Αλλοι τον εγκατέλειψαν στις αρχές του έτους, καθώς επιπλέον γυναίκες κατηγορούσαν τον κυβερνήτη για σεξουαλική παρενόχληση και καθώς ο τόνος και η στρατηγική του μετατρέπονταν από απολογητικά σε όλο και πιο προκλητικά. Η ανάγκη κάποιων να αποστασιοποιηθούν έγινε πιο επείγουσα καθώς συνειδητοποιούσαν ότι θα τους καλούσε για κατάθεση η πολιτειακή γενική εισαγγελέας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής (Republican National Committee) Ρόνα Μακντάνιελ (Ronna McDaniel) θα αποχωρήσει από το πόστο της στις 8 Μαρτίου έχοντας αναγκαστεί να αποχωρήσει, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά προς μια άλλη προεδρική υποψηφιότητα και διεκδικεί τον έλεγχο του κόμματος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ