x
 

Οικονομία

Η τράπεζα First Citizens εξαγοράζει την Silicon Valley

27 Μαρτίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Η τράπεζα First Citizens, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, θα αγοράσει τη Silicon Valley Bank, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εστιάζει στη βιομηχανία της τεχνολογίας που κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, συγκλονίζοντας τον τραπεζικό κλάδο και προκαλώντας σοκ σε όλο τον Κόσμο.

Η συμφωνία θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές σε μια περίοδο κλονισμένης εμπιστοσύνης στις τράπεζες, αν και η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) και άλλες ρυθμιστικές Αρχές είχαν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, διασφαλίζοντας ότι οι καταθέτες της SVB και μιας άλλης αποτυχημένης τράπεζας των Η.Π.Α. να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα.

Οι πελάτες της SVB θα γίνουν αυτόματα πελάτες της First Citizens, η οποία έχει την έδρα της στο Ράλεϊ (Raleigh). Τα 17 πρώην υποκαταστήματα της SVB θα άνοιγαν χθες, Δευτέρα ως υποκαταστήματα First Citizens, δήλωσε η FDIC.

Οι μετοχές της First Citizen BancShares Inc. που διαπραγματεύονται στο Nasdaq σημείωσαν άλμα 12,4% στα 654,95 δολάρια στις προκαταρκτικές συναλλαγές της Δευτέρας. Οι μετοχές της First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο μεσαίου μεγέθους, η οποία εξυπηρετεί παρόμοιο πελατολόγιο με τη Silicon Valley Bank και φαινόταν να αντιμετωπίζει παρόμοια κρίση, σημείωσαν άνοδο 24,3% στις συναλλαγές πριν από την αγορά.

Ανοδικά άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, με τη γερμανική Commerzbank AG να σημειώνει άνοδο 2,4% και την BNP Paribas 1,2%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι και άλλες τράπεζες ενδέχεται να καταρρεύσουν υπό την πίεση των υψηλότερων επιτοκίων. Την Παρασκευή, μεγάλο μέρος της εστίασης ήταν η Deutsche Bank, της οποίας η μετοχή υποχώρησε 8,5% στη Γερμανία, αν και σημείωσε άνοδο περίπου 3,6% στις αρχές της Δευτέρας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μετοχές και η πίστη της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse υποχώρησαν τόσο πολύ που οι ρυθμιστικές       Αρχές μεσολάβησαν για την εξαγορά από την ανταγωνιστική UBS.

Στις ΗΠΑ, η SVB, που εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου αφού οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν χρήματα εν μέσω φόβων για την υγεία της τράπεζας. Ηταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην Ιστορία των ΗΠΑ μετά την αποτυχία της Washington Mutual το 2008. Δύο ημέρες αργότερα, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές Αρχές στην τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στις ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση συμφώνησε να καλύψει τις καταθέσεις, ακόμη και εκείνες που υπερέβαιναν το ομοσπονδιακό ασφαλισμένο όριο των 250.000 δολαρίων, έτσι οι καταθέτες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Η πώληση της Silicon Valley Bank, που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, περιλαμβάνει την πώληση όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB στην First-Citizens Bank and Trust Co., ανέφερε η FDIC.

Η First Citizens Bank ιδρύθηκε το 1898 και λέει ότι έχει περισσότερα από $100 δισ. σε συνολικό ενεργητικό, με περισσότερα από 500 υποκαταστήματα σε 21 πολιτείες καθώς και μια τράπεζα σε εθνικό επίπεδο. Ανέφερε καθαρά κέρδη 243 εκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο. Είναι μία από τις 20 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ και λέει ότι είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που ελέγχεται από οικογένειες στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας πολιτικός γκρίνιαξε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μίλησε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω και φαινομενικά αποκοιμήθηκε μπροστά στα μάτια των ενόρκων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ