x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Αγιο Ορος με ανακοινωθέν του πιστοποιεί ότι δεν υποδέχθηκε επίσημα τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερή Επιστασία του Αγίου Ορους σε ανακοινωθέν της, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2024, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι δεν υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο Αγιον Ορος. Τονίζει ότι «υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Κοινότητας των Αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών, όπως να μην υπάρξει η κατά το έθος υποδοχή του Ιεράρχου υπό της Ιεράς Επιστασίας, αι δε Ιεραί Μοναί ενεργήσωσιν επί του θέματος κατά την κρίσιν των».

Εν συνεχεία, το ανακοινωθέν της Ιερής Επιστασίας υπογραμμίζει τα εξής: «Η ομόφωνος αύτη απόφασις της Ιεράς Κοινότητος ελήφθη εξ αιτίας του δημοσιευθέντος υλικού μετά το πέρας του μυστηρίου του βαπτίσματος των νηπίων εις τον Ιερόν Ναόν της Παναγίας Φανερωμένης εις Βουλιαγμένην (περί του οποίου βαπτισμού ουδείς ενδοιασμός εξεφράσθη υφ’ υμών). Διά της συμμετοχής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής εις τας μετά το μυστήριον φωτογραφίσεις, και μάλιστα εν επισήμω εκκλησιαστική περιβολή, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ’ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και την διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το ανακοινωθέν υπογράφουν: Οι επιστάται της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους, Αθω:

Ο Χιλιανδαρίου Πρωτεπιστάτης Ιερομόναχος Εφραίμ

Ο Ξηροποτάμου Επιστάτης Ιερομόναχος Παύλος

Ο Αγίου Παύλου Επιστάτης Γέρων Νικόδημος

Ο Γρηγορίου Επιστάτης Ιερομόναχος Παϊσιος.

Υπογραμμίζεται ότι την είδηση για την άρνηση της Ιεράς Κοινότητος να μην υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους αποκάλυψε πρώτος ο κ. Σωτήρης Τζούμας στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Εξάψαλμος» της Ελλάδος.

Από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην Μονή Παντοκράτορος, όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος Γαβριήλ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/Dimitrios Panagos

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ολοκλήρωσε την τετραήμερη  επίσκεψή του στο Αγιον Ορος και συγκεκριμένα σε τέσσερις Μονές, τις εξής: Ξενοφώντος, η οποία ήταν και το κατάλυμα του τρόπον τινά, Παντοκράτορος η οποία είναι θυγατρική της Ξενοφώντος, Σιμωνόπετρας και Φιλοθέου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τη Μονή Ξενοφώντος όπου αφίχθηκαν με το πλοιάριο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η συνοδεία του αποτελούμενη από κληρικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Αρχιδιάκονός του Διονύσιος Παπίρης και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Ο π. Σταμκόπουλος, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», είναι υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υποδιευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Υόρκης, επιθεωρητής του Ημερήσιου Σχολείου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα θέσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε ενορία στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στη συνοδεία είναι και ο π. Θεοφάνης Κατσικλής, από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα. Ακόμα, στη συνοδεία συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σαράντα Ελληνοαμερικανοί, μερικοί εξ’ αυτών επιχειρηματίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να περάσει πρώτα από την Ιερά Κοινότητα όπου εδρεύει η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους στις Καρυές και πήγε απευθείας στη Μονή Ξενοφώντος όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος Αλέξιος και μοναχοί της Μονής με επικεφαλής τον ιερομόναχο Λουκά τον Αγιογράφο, ο οποίος, ως γνωστόν, αγιογράφησε τον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Η Ιερή Επιστασία συγκροτείται από τους ηγουμένους ή αντιπροσώπους όλων και των είκοσι Μονών και λογίζεται ως το Βουλευτήριο της Μοναστικής Πολιτείας. Σύμφωνα με τα ειωθότα και κρατούντα θέσμια, όφειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να δώσει το «παρών» πρώτα εκεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, το απέφυγε, έπειτα από την ομόφωνη επιστολή της Ιερής Επιστασίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ο κανονικός τους Επίσκοπος, με την οποία του διαμήνυαν με σεβαστικό τρόπο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία. Την επιστολή αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 4 Ιανουαρίου 2024.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και η συνοδεία του στη Μονή Σιμωνόπετρας με τον ηγούμενο Ελισαίο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/Dimitrios Panagos

Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξήγησαν στον «Ε.Κ.» ως εξής την  ισχύουσα εκκλησιαστική και κανονική τάξη: «Ερχεται ένας αντιπρόσωπος της Μονής που έχει καλέσει τον ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, τον υποδέχεται στη Δάφνη και οδικώς με αυτοκίνητο τον πηγαίνει στις Καρυές. Εισέρχεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου, ασπάζεται την εφέστια εικόνα του ‘Αξιον Εστί’ της Παναγίας και στη συνέχεια ανεβαίνει στην Ιερή Κοινότητα όπου είναι σύσσωμη η Ιερή Επιστασία και τον περιμένει. Ο πρωτεπιστάτης κάνει μία μικρή προσφώνηση και επιδίδει το διαμονητήριο, ενώ ο ιεράρχης επιδίδει το συστατικό γράμμα του Πατριάρχη. Κάποιες φορές γίνεται συμβολικά και ανταλλαγή δώρων. Στη συνέχεια, ξεκινά η επίσκεψη. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει, είναι απαραίτητο, δεν μπορεί να μπει στο Ορος χωρίς την άδεια της Ιεράς Επιστασίας. Επίσης, όταν ο Αρχιεπίσκοπος είναι Πρόεδρος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας γίνεται και Δοξολογία άμα τη αφίξει του».

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του το Σάββατο πέρασαν από την Ιερά Κοινότητα καθ’ οδόν προς τη Μονή Φιλοθέου, πλην όμως δεν άνοιξε κανείς να τον υποδεχθεί με τη δικαιολογία της αργίας των Θεοφανίων. Οι συνοδοί του Αρχιεπισκόπου μετέβησαν στον ναό, ασπάσθηκαν το εικόνισμα «Αξιον Εστι» της Παναγίας και συνέχισαν την πορεία τους.

Επισημαίνεται ότι τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τη συνοδεία του φρουρούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως πέντε αστυνομικοί, δύο από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Ορους και τρεις από τη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα εξουδετέρωσης βομβών.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι έπειτα από την αποκάλυψη της επιστολής του Αγίου Ορους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον «Ε.Κ.», υπήρξε επικοινωνία του κ. Ελπιδοφόρου, σύμφωνα με την οποία ο Πατριάρχης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο να πραγματοποιήσει την επίσκεψη γιατί αλλιώς θα δείξει ότι φοβάται και του συνέστησε να επισκεφθεί «δικές μας Μονές», τουτέστιν προσκείμενες στο Πατριαρχείο, πράγμα που έκανε ο κ. Ελπιδοφόρος. Αποκαλύπτουμε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμβουλεύει επί τακτικής βάσεως για το τι πρέπει να πράττει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για εκκλησιαστικά και μη θέματα.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας χτισμένη στον επιβλητικό βράχο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/Dimitrios Panagos

Αγιορείτες Πατέρες τόσο από Μονές, όσο και εκ της Ιερής Επιστασίας οι οποίοι μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με τη θερμή παράκληση να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για ευνόητους λόγους, είπαν ότι η επίσκεψη αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου έχει δημιουργήσει ήδη ρηγματώδεις καταστάσεις ανάμεσα σε Μονές με ορατό πλέον τον διαχωρισμό σε «πατριαρχικές» και μη, ενώ επικρατεί έντονη δυσφορία σε βάρος των ηγουμένων των οποίων τις Μονές επισκέφθηκε και ιδιαίτερα των ηγουμένων της Μονής Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη Αλεξίου και Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου.

Ακόμα, δημιουργείται συσσωρευμένη δυσφορία σε βάρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίον πολλοί Αγιορείτες Μοναχοί θεωρούν υπεύθυνο για πολλά συμβαίνοντα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα για το «σχίσμα», όπως είπαν χαρακτηριστικά, με αφορμή τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε μερίδα των Ουκρανών.

Είναι χαρακτηριστικά κάποια σχόλια που ανάρτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λογαριασμό του στο Facebook. Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής: «Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας είχα την ευκαιρία να επαναλάβω πόσο πιστοί είναι οι Ελληνες της Αμερικής, και το αποδεικνύουν στην πράξη, θυσιάζοντας από τον χρόνο τους και εργαζόμενοι για το καλό της Εκκλησίας μας. Αγαπούν και σέβονται το Αγιο Ορος. Σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, τους προτρέπω να επισκέπτονται το Αγιο Ορος».

Επίσης, στο Facebook έγραψε για τη Μονή Φιλοθέου τα ακόλουθα: «Για εμάς τους Ελληνες Ορθοδόξους στην Αμερική, η Μονή Φιλοθέου έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας διότι από εδώ προήλθε ο θεμελιωτής του Ορθοδόξου Μοναχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίχνος που άφησε ο αείμνηστος ηγιασμένος Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης είναι ανεξίτηλο. Για αυτό ήθελα όταν θα επισκεπτόμουν τη Μονή Φιλοθέου να μην έλθω μόνος, αλλά επικεφαλής προσκυνητών, λαϊκών, οι οποίοι όλοι είναι σημαντικοί. Είναι άνθρωποι της Εκκλησίας, και ήθελα να γνωρίσουν από πού προέρχονται αυτά τα μοναστήρια, και πόσο βαθιές ρίζες έχουν στην Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη Πνευματικότητα του Αγίου Ορους».

Σημειώνεται ότι ο ηγούμενος Νικόδημος της Φιλοθέου επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόσχημα της εξομολόγησης. Επίσης, μεθοδεύεται ήδη η αγιοκατάταξη του αειμνήστου π. Εφραίμ της Αριζόνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ. Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για την εξαφάνιση και δολοφονία της Τζένιφερ Φάρμπερ-Ντούλου (Jennifer Farber-Dulos) με κατηγορούμενη για συνέργεια, απόπειρα παραπλάνησης Αρχών και απόπειρα απόκρυψης στοιχείων την Μισέλ Τροκόνις (Michelle Troconis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ