x
 

Πολιτική

Τα εύσημα στην κυβέρνηση από τις ΗΠΑ για «Αμάλθεια»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να φτάσει βοήθεια στην Γάζα που τόσο απεγνωσμένα την έχει ανάγκη ο πληθυσμός μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου διαδρόμου από Λάρνακα.

Η κ. Φίσερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και εξήρε σε δηλώσεις της το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και των αρχών στο λιμάνι της Λάρνακας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Η Πρέσβειρα είπε ότι είχε μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου «είναι πραγματικά σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί».

Άποψη του πλοίου Open Arms και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Sagamore, δεξιά, που ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λάρνακας, Κύπρος, Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, όπου φορτώνονται τρόφιμα που κατευθύνονται στη Γάζα για ενδεχόμενη παράδοση. (AP Photo/Petros Karadjias)

«Κάνουμε τόσα πολλά μαζί για την υποστήριξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουμε τόσα πολλά για να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, εργαζόμαστε μαζί στο επίπεδο επιβολής του νόμου, μέσω στρατιωτικών καναλιών, συνεργαζόμαστε τόσο πολύ στενά για να φέρουμε Κύπριους και Αμερικανούς κοντά, έχουμε μια τόσο ευρεία και πλούσια ατζέντα, είναι μεγάλη χαρά για μένα που επιστρέφω ξανά (στο Προεδρικό) για να συζητήσουμε πολύ διεξοδικά αυτήν την ατζέντα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση πότε η προβλήτα που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί θα είναι έτοιμη να μετακινηθεί εντός της θάλασσας, στη Γάζα, για να μεταφέρει βοήθεια, η κ. Φίσερ είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης, αλλά οι συνθήκες στη θάλασσα δεν επιτρέπουν τη μετακίνησή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο για να μετακινηθεί δηλαδή η πλατφόρμα στη θέση της.

Ένα φορτηγό μεταφέρει επισιτιστική βοήθεια για τη Γάζα για να φορτωθεί στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Sagamore που ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λάρνακας, Κύπρος, Τετάρτη 8 Μαΐου 2024.(AP Photo/Petros Karadjias)

Ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη εργασία και στο λιμάνι Λάρνακας για να προετοιμάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, για να ετοιμαστούν τα παλέτα (με τα τρόφιμα), προσθέτοντας ότι επιθυμεί να εξάρει την απίστευτη καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, των λιμενικών αρχών και άλλων που εργάστηκαν ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο των γιορτών για να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, τα τρόφιμα που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα στο έδαφος στη Γάζα, θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατό.

Σε άλλη ερώτηση αν θα είναι σε τακτική βάση η βοήθεια μέσω του πλοίου από την Κύπρο, η Πρέσβειρα απάντησε ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το χώρο αλλά και κάθε άλλο δίαυλο που είναι διαθέσιμος, είτε μέσω των σημείων διέλευσης, είτε μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη «για να ταΐσουμε τους ανθρώπους που πεινούν».

Το Πεντάγωνο για προβλήτα

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σίνχ, ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε τις εργασίες και για την τεχνητή προβλήτα για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αναμένεται η τελική μετακίνησή της στην τελική της θέση.

Ένας γερανός φορτώνει επισιτιστική βοήθεια για τη Γάζα στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Sagamore που ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Λάρνακας, Κύπρος, Τετάρτη 8 Μαΐου 2024. (AP Photo/Petros Karadjias)

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η κατασκευή των δύο τμημάτων έχει τελειώσει, όμως οι καιρικές συνθήκες αυτή τη στιγμή εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη του τεχνητού λιμανιού και την μετακίνηση της προβλήτας.

Παράλληλα, είπε, το φορτηγό πλοίο «MV Sagamore» βρίσκεται σε λιμάνι στην Κύπρο και φορτώνεται με προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, με προορισμό τη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ