x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Πολιτική

Τα εκλογικά σενάρια μετά το δυστύχημα

ΑΘΗΝΑ. Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται πως θα επιφέρει και αλλαγές στους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Ενώ σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες (αρκετές από τις οποίες είχαν περιέλθει και σε γνώση του «Ε.Κ.») οι εκλογές είχαν «κλειδώσει» για την Κυριακή 9 Απριλίου, πλέον το σενάριο αυτό μάλλον απομακρύνεται.

Εκτός του ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί, κατά πληροφορίες, άκαιρο να γίνει εν μέσω του γενικότερου κλίματος πένθους που βιώνει η χώρα προκήρυξη των εκλογών, συν τοις άλλοις, η 9η Απριλίου θα συμπέσει με τα μνημόσυνα των θυμάτων της τραγωδίας.

Ενα σενάριο, που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, αφορά τη μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες από το αρχικό πλάνο, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα, την Κυριακή 23 Απριλίου. Ενα ενδεχόμενο που θα ήταν ελκυστικό, εάν δεν «καταπατούσε» την κυβερνητική δέσμευση, οι εκλογές να μην διαταράξουν τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Γιατί, αν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 23 Απριλίου, την Κυριακή του Θωμά, τότε οι δεύτερες κάλπες θα συμπέσουν με την έναρξη των Πανελλαδικών, εκτός και αν συντμηθεί ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, οπότε οι δεύτερες εκλογές να γίνουν στις 28 Μαΐου.

Μερίδα συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εισηγούνται οι εκλογές να διεξαχθούν όσο πιο μακριά, χρονικά, γίνεται από την εθνική αυτή τραγωδία που σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργή. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να διεξαχθεί στις 14 Μαΐου ή ακόμη και στις 21 Μαΐου, οπότε οι δεύτερες εκλογές πλέον παραπέμπονται πολύ πίσω στο καλοκαίρι, στις 2 Ιουλίου.

Ωστόσο, υπάρχει πάντως και η εκτίμηση ότι αν και εφόσον το επόμενο διάστημα σημειωθούν κινητοποιήσεις, όπως η προχθεσινή που σημαδεύτηκε με ταραχές και επεισόδια, ίσως ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει στον εκλογικό σχεδιασμό για κάλπες στις 9 Απριλίου. Το σκεπτικό θα είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ειλικρίνεια, με τον Πρωθυπουργό να ζητά συγγνώμη και για όσα δεν έχει πράξει η δική του κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, και ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα κληθούν, μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, να λάβουν θέση για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη ημέρα, σε όλα τα επίπεδα.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται από κυβερνητικά στελέχη αλλά πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

«Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι πλασμένος με φρόνηση και ρητορική και γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο λόγος εισάγει τη δημόσια εξωτερίκευση της προσωπικότητας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ