x
 

Πολιτισμός

Τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού

Οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αγαπούν την Ελλάδα, αισθάνονται περήφανοι για την ελληνική τους καταγωγή, και στέλνουν τα παιδιά τους, όπου μπορούν, για να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Οσο όμως οι γενιές προχωρούν και απομακρύνονται από την πηγή της γλώσσας, που είναι οι γονείς και οι παππούδες, και παρά το ενδιαφέρον της Εκκλησίας, της εκάστοτε Κοινότητας, της Πολιτείας αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονέων, βλέπουμε, ότι η ελληνική παιδεία έχει εξασθενήσει, χωρίς ακόμα να βρούμε τη λύση. Οι αιτίες είναι πολλές και χιλιοειπωμένες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα ελληνικά σχολεία σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν εναγώνια να κρατήσουν τη γλώσσα μας και την ελληνική μας ταυτότητα. Είναι πολλά και άξια θαυμασμού. Σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά και την τεράστια προσφορά τους στον διάσπαρτο Ελληνισμό. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Eλληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας στην Αυστραλία, η οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί με ευλάβεια την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Eλληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας – Αυστραλία

Η Διευθύντρια του Σχολείου Γλώσσας και Πολιτισμού κ. Μαρία Μπακαλίδου, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Βίκυ Πεταλά απάντησαν στις ερωτήσεις του «Περιοδικού» του «Ε.Κ.», για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης που είναι από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς φορείς στην Αυστραλία και λειτουργεί «Το Σχολείο Γλώσσας και Πολιτισμού» που προσφέρει, 1-Σχολείο Ελληνικών για παιδιά προνηπιακής ηλικίας, 2-Απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία που διδάσκουν τα Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα (παιδιά που γεννήθηκαν ή ζουν από μικρή ηλικία στην Αυστραλία), 3-Απογευματινά/Σαββατιανά σχολεία που διδάσκουν τα Ελληνικά ως πρώτη γλώσσα (παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια), 4- Προγράμματα διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές και ενήλικες (Σε ενήλικες διαφόρων εθνικοτήτων), 5-Προγράμματα διδασκαλίας Ελληνικών σε ενήλικες (Έλληνες και ξένους), 6- Κέντρο Δράματος και Τέχνης για μαθητές και ενήλικες. 7- Επίσης, λειτουργεί το ημερήσιο δίγλωσσο κολλέγιο Alphington Grammar School.

Στα σχολεία της Κοινότητας φοιτούν πάνω από 2.000 μαθητές. Για την ιστορία των σχολείων της Κοινότητας, μπορείτε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες στο:

www.greekcommunity.com.au/gocmv_public/index.php/ehools/schoolhistory-me

Κύριε Μεσσήνη, πώς προβλέπετε να είναι το σχολικό έτος 2021-2022 για το σχολείο σας;

Η κάθε καινούργια σχολική χρονιά είναι από μόνη της μια πρόκληση. Η σχολική χρονιά 2022 έρχεται φορτωμένη με σχέδια και όνειρα, που περίμεναν υπομονετικά την ώρα να πραγματοποιηθούν. Προτεραιότητα όλων μας είναι η ομαλή επιστροφή των μαθητών μας και η διασφάλιση της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής. Επιθυμία όλων των εκπαιδευτικών είναι να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε ένα μέρος από το «χαμένο» έδαφος στη μαθησιακή πρόοδο και τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι οι δυσκολίες είναι και αυτές ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας. Και παρά την πίεση που έχει ασκήσει σε όλους μας αυτή η πανδημία, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά τις πραγματικές αξίες της ζωής, ενισχύοντας παράλληλα την αλληλεγγύη, την κοινωνική συμπαράσταση και γενικότερα την «ενσυναίσθηση» για τον συνάνθρωπο, διδάσκοντάς τους να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με υπομονή, εγκαρτέρηση, πίστη, αγάπη και ελπίδα.

Ποιες είναι οι ελπίδες και οι στόχοι σας για το προσεχές σχολικό έτος; Ποιες σημαντικές αλλαγές έχετε κάνει στο νέο σχολικό σας πρόγραμμα;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της μαθησιακής κοινότητας, δηλαδή η επαναφορά της δυναμικής των σχέσεων δασκάλου – μαθητών, η οποία στη διάρκεια του εγκλεισμού έχει διαταραχθεί σημαντικά.

Πιστεύουμε πως με την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων, την ανάπτυξη αίσθησης υπερηφάνειας και το συναίσθημα του ανήκειν μέσα στο πλαίσιο του σχολείου, θα μπορέσουμε να φέρουμε σιγά-σιγά μια αποκατάσταση. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, αυτοεπίγνωση, αυτοδιαχείριση, αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες. Να αναγνωρίζουν και αποσαφηνίζουν τις ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα να διατηρούν τη συναισθηματική τους υγεία σε πείσμα των καιρών. Ακόμα, θέλουμε τη χρονιά αυτή το μυαλό και η καρδιά των μαθητών μας να εμβαθύνει περισσότερο στον ελληνικό πολιτισμό, τη μουσική και την ποίηση. Ήδη, από την προηγούμενη χρονιά, έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας, στοιχεία καλλιέργειας Συναισθηματικής Νοημοσύνης και Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Στους στόχους μας συγκαταλέγεται ακόμα, η Πολιτιστική και Πολιτισμική καλλιέργεια των μαθητών, κάτι το οποίο επιδιώκουμε μέσα από τη συνεργασία με κέντρα πολιτισμού στην Ελλάδα και την Αυστραλία, αλλά και τη δημιουργία συνδέσμων επικοινωνίας και σεβασμού με τους Αυτόχθονες Ιθαγενείς της Αυστραλίας (Aboriginal People). Την καινούργια αυτή σχολική χρονιά θα συνεχίσουμε τις προαναφερθείσες δράσεις, ξεκινώντας με τη δημιουργία εργαστηρίων ενσυναίσθησης για τους εκπαιδευτικούς μας προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις. Θέλουμε στο σχολείο μας, οι μαθητές όχι μόνο να μάθουν Ελληνικά, αλλά να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Να αποκτήσουν μέσα από την αλληλεπίδραση στο περιβάλλον του σχολείου, συναισθηματική, πολιτιστική, πολιτισμική και κοινωνική εκπαίδευση και ταυτότητα.

Πώς είναι τα παιδιά τώρα που επέστρεψαν στο σχολείο από την υγειονομική κρίση που επηρεάζει τις ζωές μας;

Τα περιοριστικά μέτρα που προέκυψαν από την κρίση του κορωνοϊού έχουν αλλάξει δραστικά την καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων. Χωρίς επαφή με φίλους, χωρίς την καθημερινή σχολική ζωή, με τον φόβο που τα ίδια τα παιδιά πολλές φορές εξέφρασαν «να μην κολλήσουν τον παππού και τη γιαγιά» όπως ενδεχομένως και την ύπαρξη πρωτοεμφανιζόμενων πιεστικών καταστάσεων στο ίδιο το σπίτι, η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε βαθιά τη ζωή παιδιών και εφήβων. Ήταν πιο επιβαρυντικές οι κοινωνικές συνέπειες του ιού σε δεύτερο χρόνο, παρά το αμιγώς ιατρικό πρόβλημα που αρχικά αυτός δημιούργησε. Ο συνεχής και μακρύς αποκλεισμός από την καθημερινή ζωή τους, ήδη από την αρχή του 2020, δείχνει ότι έχει επηρεάσει τα παιδιά και τους εφήβους στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, αφήνοντας ίχνη που είναι πλέον ορατά, όπως η μοναξιά, η έλλειψη κοινωνικοποίησης, αλλά και άλλα προβλήματα που θα εμφανιστούν ενδεχομένως και μετά την πλήρη άρση των περιορισμών.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τους μαθητές να ξεπεράσουν την πανδημία;

Ένα θετικό σχολικό κλίμα μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά θα αισθάνονται ασφάλεια, σεβασμό, φιλοξενία και υποστήριξη και όπου θα γίνονται αποδεκτές η ταυτότητα, η διαφορετική οπτική των πραγμάτων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Αυτό θα επιτευχθεί με τον καθορισμό διακριτών και δίκαιων κανόνων που θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίζουν τις συμπεριφορές που δείχνουν σεβασμό. Εστίαση στην αίσθηση κοινότητας των μαθητών και στο «δέσιμο» της τάξης. Ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού ανάμεσα στους μαθητές. Δημιουργία θετικών σχέσεων των εκπαιδευτικών με όλους τους μαθητές και τέλος, προσφορά επιπλέον συναισθηματικής υποστήριξης προς όλους.

Πόση διστακτικότητα βλέπετε από τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φέτος;

Η πλειοψηφία των γονιών επιθυμεί τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα του σχολικού περιβάλλοντος το συντομότερο δυνατόν. Παρά τις όποιες ανησυχίες για τους κινδύνους που πιθανόν ελλοχεύουν για την υγεία τους σε περιβάλλον συγχρωτισμού, η απόφαση των γονιών φαίνεται να είναι ειλημμένη. Τα παιδιά τους «πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο σχολείο», και παίρνουν αυτή τη θέση γιατί αντιλαμβάνονται ότι η επίπτωση στην ψυχική τους υγεία, όλο αυτό το διάστημα του εγκλεισμού και της τηλε-εκπαίδευσης, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη μαθησιακή και κοινωνική ανάπτυξή τους. Κατά συνέπεια, η όποια διστακτικότητα εμφανίζεται περιστασιακά, υπερκεράζεται από τα οφέλη της επιστροφής στο σχολικό περιβάλλον.

Είδατε διαφορές στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα μεταξύ παιδιών που έκαναν διαδικτυακά μαθήματα και παιδιών που ήταν στις σχολικές αίθουσες;

Παρ’ όλες τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών που πολλές φορές ξεπέρασαν τον εαυτό τους, υπάρχει διακριτή διαφορά στην επίδοση των μαθητών εκείνων που παρακολούθησαν τη διδασκαλία στην τάξη και σε εκείνους την εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η εκπαίδευση στην τάξη έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών και ενηλίκων είναι η πρωταρχική μηχανή της εξελικτικής αλλαγής. Ιδιαίτερα η σχέση μαθητών-εκπαιδευτικών διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη ικανοτήτων σε όλα τα σχολικά χρόνια. Οι ζυμώσεις που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση αυτή, επηρεάζουν με μοναδικά θετικό τρόπο την επίδοση των μαθητών. Στη διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, η αλληλεπίδραση αυτή αποδυναμώθηκε και ένα ποσοστό των μαθητών, εμφάνισε διάσπαση συγκέντρωσης και άγχος. Στοιχεία τα οποία φαίνεται και να ευθύνονται για τις φορές που εμφανίστηκε μια μικρή δυσκολία παρακολούθησης και συμμετοχής στο 100% την ώρα του μαθήματος. Συνέπεια αυτών, ήταν και η εμφάνιση μείωσης των επιδόσεων στα μαθήματα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό τη δεύτερη χρονιά των διαδικτυακών μαθημάτων, καθώς τα κενά της μάθησης και η αδυναμία παρακολούθησης και συγκέντρωσης την ώρα του μαθήματος ήταν περισσότερο εμφανής.

Ποιες είναι οι συνέπειες της πανδημίας που έχετε εντοπίσει προς το παρόν;

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά, είναι όχι τόσο η νόσος καθαυτή, όσο οι συνέπειές της στην καθημερινότητά τους: το κλείσιμο των σχολείων, ο περιορισμός της κινητικότητας, η απουσία απογευματινών δραστηριοτήτων και ο εγκλεισμός στο σπίτι. Όσο παρατείνεται η καραντίνα, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Να τονίσουμε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μια σημαντική ψυχοκοινωνική διάσταση. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και στην περίοδο της καραντίνας τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται όλη την ημέρα σε έναν περιορισμένο χώρο, χωρίς διεξόδους εκτόνωσης της πίεσης που προκαλεί ο εγκλεισμός. Και τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να γίνονται αναπόφευκτα αποδέκτες αυτής της πίεσης. Γι’ αυτό και ο ρόλος των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι καθοριστικός. Βέβαια είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε και να προβλέψουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας. Ασφαλώς, τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν μια δύσκολη περίοδο. Φαίνεται όμως να δείχνουν ότι έχουν τις δυνάμεις να την ξεπεράσουν και να καλύψουν το χαμένο έδαφος, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Και αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέψουμε σαν γονείς και σαν εκπαιδευτικοί.

Ελληνικό σχολείο Στοκχόλμης – Σουηδία

Το Ελληνικό σχολείο Στοκχόλμης είναι ελευθέρου χρόνου και δημιουργήθηκε το 1966-67 με στόχο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του Ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας.

Ο αριθμός των μαθητών στην αρχή ήταν πολύ μικρός (γύρω στα 15 παιδιά) και απασχολούσε 1 με 2 εκπαιδευτικούς που προερχόταν από τον μεταναστευτικό χώρο.

Ο αριθμός των μαθητών άρχισε να αυξάνεται συστηματικά τόσο ώστε το 1975 να φθάσει στους 200 μαθητές. Συγχρόνως αυξήθηκε το διδακτικό προσωπικό που ενισχύθηκε στο μεταξύ από εκπαιδευτικούς που ήλθαν από Ελλάδα.

Το 1973-74 ιδρύθηκε το πρώτο απογευματινό τμήμα του σχολείου που λειτουργούσε στην Mariatorget. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ιδρύθηκε επίσημα το 1976 με επταμελές συμβούλιο και καταστατικό και στη Γενική Συνέλευση των μελών που έγινε το 1978 διατυπώθηκαν οι βασικές αρχές λειτουργίας του σχολείου που αφορούσαν το διδακτικό προσωπικό, το υλικό διδασκαλίας και το χρόνο λειτουργίας του σχολείου.

Οι αρχές ήταν:

* Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν στο σχολείο θα έρχονται από την Ελλάδα και η παραμονή τους θα είναι τριετής (αργότερα έγινε πενταετής).

* Το υλικό διδασκαλίας να είναι το ίδιο με αυτό της Ελλάδας.

* Η λειτουργία του σχολείου θα γίνεται στον ελεύθερο χρόνο, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστα τα μαθήματα στο Σουηδικό σχολείο.

Το 1978 που πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις, ήδη λειτουργούσαν τμήματα μητρικής γλώσσας στο Σουηδικό σχολείο με εκπαιδευτικούς της ακαδημίας της Στοκχόλμης που ήταν όμως ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Σουηδικού σχολείου. Τα παιδιά που ήθελαν να παρακολουθήσουν μαθήματα μητρικής γλώσσας, έπρεπε να χάσουν κάποιο άλλο μάθημα.

Το Σουηδικό κράτος έχοντας αναλάβει την ευθύνη για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας με τη μορφή ενταγμένων τμημάτων, δυσκόλεψε κατά καιρούς τη λειτουργία του σχολείου μας μη επιτρέποντας τον ερχομό εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.

Τελικά μετά από πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις εκ μέρους των γονέων πάρθηκε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας που θα επέτρεπε τον ερχομό 20 εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Όμως, οι 20 εκπαιδευτικοί δεν κάλυπταν τις ανάγκες των σχολείων ελευθέρου χρόνου που λειτουργούσαν πια σε όλη τη Σουηδία οπότε οι κατά τόπους σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων ελευθέρου χρόνου, αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς από το χώρο της Σουηδίας. Φυσικά με το κόστος των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών επιβαρύνονταν ο σύλλογος μιας και οι οικονομικοί πόροι προέρχονταν μόνο από την ετήσια συνδρομή που τα μέλη έπρεπε να πληρώνουν.

Σταδιακά η αύξηση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα άρχισε να καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου έως το 2012, όπου η οικονομική κρίση της Ελλάδας επέφερε σημαντική μείωση στον αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα το σχολείο από το 2012 να καλύπτει και πάλι ένα μέρος των αναγκών του με πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Ομως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, το σχολείο μας ενισχύεται με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας μέσω του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο (Γραφείο ΣΕΛ). Επιπλέον, το σχολείο μας συνεργάζεται άμεσα και αποτελεσματικά με το Γραφείο ΣΕΛ για τα εκπαιδευτικά θέματα, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας, κλπ. Κοινός στόχος όλων μας αποτελεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου μας. http://www.grekiska-skolan.se/el/articles.asp?tid=5

Ελληνικό Σχολείο Οσλο – Νορβηγία

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1982 από γονείς οι οποίοι ήταν μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Όσλο της Νορβηγίας. Εξ' αρχής τέθηκε ως σκοπός του σχολείου –κατά περίπτωση– η γένεση, διατήρηση και η ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων μαθητών με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω διδακτικών βιβλίων που αναδείκνυαν την ελληνική Γραμματεία αλλά και –όσο το δυνατόν– την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Επιπλέον όλα τα προηγούμενα ενισχύονται όχι μόνο μέσω της παρακολούθησης αλλά και μέσω δράσεων όπως εργαστήρια χειροτεχνίας με διάφορες θεματικές, προβολές κινηματογραφικών ταινιών αλλά και μέσω άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Δεν πρέπει να δοθεί μικρότερη σημασία στο γεγονός ότι φοιτώντας τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους ομοεθνείς τους και να δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο σχέσεις που βοηθούν στο να εγχαραχθεί και να ενδυναμωθεί στη συνείδησή τους η έννοια της ελληνικής κοινότητας και όσων θετικών στοιχείων αυτή πρεσβεύει.

Εν ολίγοις, το ελληνικό σχολείο είναι ο πυλώνας της Ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και ιστορίας, για τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Όσλο. Με το ΦΕΚ 1677Β/16.05.2017, το Ελληνικό σχολείο στο Όσλο είναι πλέον αναγνωρισμένο τμήμα ελληνικής γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) με φορέα αναγνώρισης και λειτουργίας τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. https://www.greskskole.no

Saint Grammar Difference – Σύδνεϋ

Ως ανεξάρτητο Ορθόδοξο εκπαιδευτικό καθημερινό σχολείο, όλοι οι μαθητές του Sant Grammar απολαμβάνουν ευκαιρίες που δεν βρίσκονται συνήθως σε σχολεία της Αυστραλίας.

Το All Saints Grammar βρίσκεται στο Μπέλμορ ΝΔ του Σύδνεϋ και προσφέρει μια παγκόσμιας κλάσης εκπαίδευση με ισχυρά θεμέλια στον ελληνικό πολιτισμό στα PreKinder, Primary και Secondary campus. Οι αξίες της Σχολής βασίζονται στις χριστιανικές αξίες της Ελληνικής Ορθόδοξης πίστης, καλωσορίζοντας μαθητές από πολλές διαφορετικές θρησκείες και υπόβαθρα. Οι πυλώνες μας -Πίστη, Αριστεία και Σεβασμός- καθοδηγούν τη διδασκαλία και τη μάθηση και ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή του σχολείου μας.

Σχολή Σαχέτι (SAHETI) – Ν. Αφρική

Η Σχολή Σαχέτι (SAHETI School – South African Hellenic Educational and Technical Institute), στο Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική, είναι ένα ενιαίο σχολείο που συμπεριλαμβάνει Βρεφονηπιακό σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε το 1973 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίζο, τον Ελληνα δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα. Ήδη από εκείνη τη δεκαετία, που το Απαρτχάιντ βρισκόταν στο απόγειό του, το ΣΑΧΕΤΙ, είχε ανοιχτές τις πόρτες του σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος. Εμβλημα της Σχολής είναι το αρχαιοελληνικό γνωμικό ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, το βλέπεις παντού όταν περιηγείσαι τους χώρους. Με αυτή την φράση όλη η οικογένεια του ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε και συνεχίζει την Τρίτη Χιλιετία σε μια πορεία γεμάτη στόχους και προκλήσεις. H Σχολή ΣΑΧΕΤΙ θεωρείται από τα καλύτερα αγγλόφωνα ιδιωτικά ημερήσια σχολεία της Νοτίου Αφρικής. Διακρίνεται για τις επιτυχίες που σημειώνουν κάθε χρόνο οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου (Grade 12) στις τελικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την ίδρυσή του διδάσκεται υποχρεωτικά και σε όλους το μάθημα της ελληνικής γλώσσας.

Ένας από τους λόγους που το σχολείο πέτυχε και θεωρείται σήμερα από τα καλύτερα της χώρας είναι το ότι η πόρτα ήταν και είναι ανοιχτή σε κάθε μαθητή ή μαθήτρια, λευκό ή έγχρωμο. Το 2021 το ΣΑΧΕΤΙ (SAHETI) σημειώνει 1.300 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) που περίπου τα 800 είναι ελληνικής καταγωγής.

Επιπρόσθετα η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ είναι εξεταστικό κέντρο για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας από το 2001 που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Η έκταση του οικοπέδου της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ είναι 290 στρέμματα. Η λειτουργία της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ ξεκίνησε το 1974, ενσαρκώνοντας την ιδέα, το όραμα και τις ελπίδες από τους πρώτους ακόμη μετανάστες. Ο κίνδυνος αφομοίωσης και απώλειας της ελληνικής ταυτότητας ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην ίδρυση του κεντρικού αυτού σχολείου, αφού άλλες απόπειρες κατά το παρελθόν δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι μία ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία διοικείται από ένα συμβούλιο και η οποία έχει ιδρύσει ένα αναγνωρισμένο ιδιωτικό σχολείο.

Στα 45 χρόνια λειτουργίας του διδάσκονται τα Ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα, τιμούνται δε και προωθούνται συστηματικά η Ορθόδοξη χριστιανική πίστη, οι ελληνικές παραδόσεις καθώς και οι γιορτές.

Όπως απέδειξε πρόσφατη ανεξάρτητη μελέτη, είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας της Ν. Αφρικής. Η παρουσία της ιστορικής πλέον μορφής του Γεωργίου Μπίζου στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ανέγερσης και έναρξης λειτουργίας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ ήταν καθοριστική.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Γεώργιος Μπίζος αποτελεί σύμβολο πλέον της Ν. Αφρικής από τους αγώνες του κατά του απαρτχάιντ δίπλα στον Νέλσον Μαντέλα. Θεωρείται δε ο πατέρας της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Σήμερα στη Σχολή ΣΑΧΕΤΙ φοιτούν τα παιδιά των πρώτων μαθητών του σχολείου, οι δε γονείς τους πλαισιώνουν το Δ.Σ. της Σχολής, την εφορεία γονέων και άλλες επιτροπές. Το όνομα του ΣΑΧΕΤΙ ξεπέρασε πλέον τα σύνορα της Ν. Αφρικής. Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό συγκρότημα όπου τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να πετυχαίνουν το καλύτερο στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ στην όμορφη συνοικία Σέντεργουντ, όπου και κατοικούν πολλοί Έλληνες. Το «Γνώθι σ’ αυτόν», είναι το λογότυπο της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, το σήμα του σχολείου. Βρίσκεται παντού στους χώρους του σχολείου. Σε ψηφιδωτά, σε πίνακες ζωγραφικής, σε επιγραφές σε εξώφυλλα βιβλίων, ακόμη και στα ρούχα των μαθητών.

Η Διεύθυνση και οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Τμήματος, θέλοντας να καταδείξουν στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού την έννοια του «Γνώθι Σαυτόν», να οδηγήσουν τους μαθητές, γιατί όχι στις πρώτες τους φιλοσοφικές αναζητήσεις, συγχρόνως δε να ενεργοποιήσουν με ευχάριστο τρόπο το ενδιαφέρον τους, δημιούργησαν μια σειρά από διαβαθμισμένες δραστηριότητες, ανάλογα με την τάξη και το επίπεδο των μαθητών.

Ελληνικό Σχολείο Ντόχας – Κάιρο

Το ελληνικό σχολείο Ντόχας λειτουργεί από το 2009 και είναι εκπαιδευτική δομή που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Συντονιστικού Γραφείου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με έδρα το Κάιρο. Η διδασκαλία γίνεται από εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα καθώς και από επικουρικό διδακτικό προσωπικό φιλολόγων με πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Στο ελληνικό σχολείο προσφέρονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα. Στο σχολείο λειτουργούν τμήματα που αντιστοιχούν σε όλες τις τάξεις του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και τμήματα πιστοποίησης Ελληνομάθειας με περίπου 100 μαθητές. Επίσης, κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο σχολείο διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες για τα παιδιά με μεγάλη συμμετοχή.

Το σχολείο μας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσής μας, προσφέρει μαθήματα χορού σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Al Waab. Μπορείτε να το βρείτε πληκτρολογώντας τη λέξη ellinomatheia στα Google Maps ή στο waze. http://goo.gl/maps/SUxCs

Για τη λειτουργία του σχολείου φροντίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: [email protected]/ https://blogs.sch.gr/mvamporaki/2020/09/12/tmima-ellinikis-glossas-teg/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΕΝΕΤΙΑ. Στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, εγκαινιάσθηκε στην Βενετία η έκθεση «Ελληνικές Κεφαλές: Γεώργιος Πετρίδης, Μια προσωπική εξερεύνηση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού επί 2.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ