x

Πρώτο Θέμα -Slider

Τα επιδόματα σύνταξης στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 5,9% το 2022

13 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Οι ηλικιωμένοι και άλλοι Αμερικανοί που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, το 2022 θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών τους εδώ και δεκαετίες, αντανακλώντας τον αυξανόμενο πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η προσαρμογή του κόστους ζωής του επόμενου έτους (cost-of-living adjustment, ή COLA) θα είναι 5,9%, δήλωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης (Social Security). Η αύξηση θα μεταφραστεί σε προσθήκη 92 δολαρίων σε ένα μέσο μηνιαίο επίδομα των συνταξιούχων το επόμενο έτος, ανεβάζοντας το ποσό στα 1.657 δολάρια.

Μια προσαρμογή κόστους ζωής στο σχεδόν 6% είναι η μεγαλύτερη από το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσαρμογή υπολογίζεται με βάση το μέτρο του υπουργείου Εργασίας για τον πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν οι απλοί εργαζόμενοι.

Η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε επίσης ότι το μέγιστο ποσό των κερδών που υπόκεινται στον φόρο Κοινωνικής Ασφάλισης θα αυξηθεί σε $147.000 το 2022 από $142.800 φέτος.

Ο βαθμός στον οποίο η προβλεπόμενη μεγαλύτερη από το συνηθισμένη προσαρμογή της Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει τους συνταξιούχους και τους άλλους δικαιούχους να αισθάνονται πιο καλά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα μειωθεί ο πληθωρισμός το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2021, δήλωσε η Ναόμι Φινκ (Naomi Fink), οικονομολόγος συνταξιούχων στο Capital Group, που διαχειρίζεται επενδύσεις.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από μια δεκαετία φέτος, επειδή τρισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής στήριξης τόνωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών σε μια εποχή που οι προμήθειες για τα πάντα, από χαρτί υγείας έως καινούργια αυτοκίνητα έχουν περιοριστεί λόγω διαταραχών της πανδημίας.

«Εάν οι αυξήσεις των τιμών αποδειχθούν φευγαλέες και αντικατοπτρίζουν προσωρινά σοκ προσφοράς και στη συνέχεια παρουσιάζουν πολύ πιο μέτριες αυξήσεις το 2022, τότε αυτό θα ήταν αρκετά θετικό για εκείνους που έλαβαν αυτήν την απροσδόκητη προσαρμογή του κόστους ζωής», δήλωσε η κ. Φινκ, που πρόσθεσε ότι το σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει τους αποδέκτες της Κοινωνικής Ασφάλισης να αυξήσουν την κατανάλωση.

«Εάν το 2022 βλέπουμε ίσες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών και αναθεωρήσεις των προβλέψεων για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, θα είναι διαφορετική εικόνα», είπε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Ζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα είναι προσωρινός και θα χαλαρώσει καθώς οι τριβές που σχετίζονται με το άνοιγμα της Οικονομίας ξεθωριάζουν. Ο κ. Πάουελ είπε στους νομοθέτες πρόσφατα ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί πότε μπορεί να συμβεί αυτή η ψύξη στον πληθωρισμό.

«Οι υψηλότερες τιμές γενικά δεν είναι καλές για άτομα που ζουν με σταθερά εισοδήματα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέρτνερ (David Certner), νομοθετικός σύμβουλος στο AARP (ομάδα συμφερόντων που εστιάζει σε ζητήματα που επηρεάζουν τα άτομα άνω των 50 ετών).

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω βασίζονταν στην Κοινωνική Ασφάλιση για το 50% ή περισσότερο του εισοδήματός τους το 2019, σύμφωνα με μια ανάλυση του «AARP» των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής. Περίπου το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων 65 ετών και άνω βασίστηκαν στα οφέλη για το 90% ή περισσότερο του εισοδήματός τους, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ο κ. Σέρτνερ είπε ότι οι ηλικιωμένοι που τείνουν να αγοράζουν συχνότερα, ιατρική περίθαλψη και συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχουν κόστος που καταναλώνει σημαντικό μέρος της ετήσιας αύξησης του κόστους ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ