x
 

Οικονομία

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ξεπερνούν το 7% για πρώτη φορά

19 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν πάνω από το 7% για πρώτη φορά φέτος, ξεπερνώντας ένα όριο ανησυχητικό που απειλεί να κρατήσει εκατομμύρια δυνητικούς αγοραστές και πωλητές κατοικιών στο περιθώριο μιας αμερικανικής αγοράς κατοικίας που δείχνει όλο και περισσότερο σημάδια επιβράδυνσης.

Το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια, το πιο δημοφιλές στεγαστικό δάνειο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξήθηκε στο 7,1% αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Freddie Mac την Πέμπτη, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφθασαν σε πρόσφατο υψηλό σχεδόν 8 τοις εκατό στα τέλη του περασμένου έτους – ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2000.

Καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας την ιδιοκτησία κατοικίας πιο δαπανηρή για τους αγοραστές, οι πιθανοί πωλητές κρατούν τα σπίτια τους μακριά από την αγορά, ωθώντας στην πραγματικότητα και τις τιμές υψηλότερα. Συνδυαστικά, οι δυνάμεις αυτές έχουν τροφοδοτήσει ένα ευρύτερο αίσθημα απογοήτευσης για την οικονομία, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος του αναμενόμενου.

«Οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών αποφασίζουν αν θα αγοράσουν πριν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη περισσότερο ή αν θα περιμένουν με την ελπίδα ότι θα μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος», δήλωσε ο Σαμ Κάτερ (Sam Khater), επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac. «Παραμένει ασαφές πόσοι αγοραστές κατοικιών μπορούν να αντέξουν την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον».

Παράλληλα, η αγορά έχει επιβραδυνθεί. Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,3% τον Μάρτιο και κατά 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Μεσιτών.

Τον Απρίλιο του 2021, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν περίπου στο 3%, λιγότερο από το μισό του σημερινού επιτοκίου. Αρχισαν να ανεβαίνουν εκείνο το έτος και συνέχισαν να αυξάνονται το 2022, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς της σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός έχει έκτοτε υποχωρήσει σημαντικά, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να διατηρήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.

Οι δανειστές στεγαστικών δανείων παρακολουθούν γενικά το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου, το οποίο συνδέεται με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, και οι προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις αποδόσεις του Δημοσίου. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει εκτοξευθεί από την αρχή του έτους και τώρα βρίσκεται περίπου στο 4,6%.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ