x
 

Κοινωνία

Τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα

20 Φεβρουαρίου 2024

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάσισε την Παρασκευή ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και κάποιος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την καταστροφή τους, μια απόφαση που οι υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων λένε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξαρτώνται από θεραπείες όπως αυτή κάθε χρόνο.

Η πρώτη στο είδος του απόφαση έρχεται καθώς τουλάχιστον 11 πολιτείες έχουν ορίσει ευρέως την προσωπικότητα ως αρχή της γονιμοποίησης στους πολιτειακούς νόμους τους, σύμφωνα με την ομάδα αναπαραγωγικών δικαιωμάτων Pregnancy Justice, και οι πολιτείες σε εθνικό επίπεδο εξετάζουν πρόσθετους περιορισμούς για τις αμβλώσεις και την αναπαραγωγή, αναδεικνύοντας το ζήτημα εν όψει των εκλογών του 2024. Ομοσπονδιακά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει με αυτόν τον όρο εάν θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα φάρμακο για την άμβλωση, την πρώτη φορά που το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για το θέμα από τότε που ανέτρεψε τον Roe Vs Wade το 2022.

Η υπόθεση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο εάν ένας ασθενής που κατά λάθος έριξε και κατέστρεψε τα κατεψυγμένα έμβρυα άλλων ζευγαριών θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος σε μια αγωγή για άδικο θάνατο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής μπορούσε, γράφοντας ότι είχε από καιρό θεωρήσει πως «τα αγέννητα παιδιά είναι ‘παιδιά’» και ότι αυτό ίσχυε και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια προστασία με τα μωρά στο πλαίσιο του νόμου για κατά λάθος θάνατο ανηλίκου.

«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το Δικαστήριο. «Δεν είναι ο ρόλος αυτού του Δικαστηρίου να δημιουργήσει έναν νέο περιορισμό με βάση τη δική μας άποψη για το τι είναι ή δεν είναι σοφή δημόσια πολιτική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν, όπως και εδώ, ο λαός αυτού του κράτους έχει υιοθετήσει μια συνταγματική τροποποίηση που στοχεύει άμεσα στο να εμποδίσει τα δικαστήρια να αποκλείουν την ‘αγέννητη ζωή’ από τη νομική προστασία».

Η απόφαση απέρριψε ένα κατώτερο δικαστήριο που είχε απορρίψει την αγωγή επειδή είπε ότι τα έμβρυα δεν ταιριάζουν στον ορισμό του παιδιού.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του παρακολουθούσαν το Σάββατο την αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάρριψης των φορτωμένων με εκρηκτικά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε η Τεχεράνη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ