x
 

Κοινωνία

Τα κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την «WSJ»

07 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον κατάλογο των κορυφαίων κολεγίων των Ηνωμένων Πολιτειών που παρουσιάζει η εφημερίδα «Wall Street Journal» το Πανεπιστήμιο Princeton παίρνει κορυφαίες διακρίσεις στη νέα κατάταξη για το 2024.

Τι κάνει σπουδαίο ένα κολέγιο όπως το Princeton; Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις και οι σχολές, τα μαθήματα και η συντροφικότητα, οι δεξιότητες, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που προετοιμάζουν τους μαθητές για τη ζωή και την καριέρα τους. Χωρίς αμφιβολία αυτά είναι σημαντικά. Αλλά, επιπλέον, η κατάταξη της «WSJ» δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε δύο πρακτικά και μετρήσιμα ερωτήματα για κάθε σχολείο: Πόσο θα βελτιώσει το κολέγιο τις πιθανότητες των μαθητών του να αποφοιτήσουν έγκαιρα; Και πόσο θα βελτιώσει τους μισθούς που παίρνουν μετά την παραλαβή των διπλωμάτων τους;

Στα καλύτερα κολέγια της λίστας «WSJ/College Pulse 2024» στις ΗΠΑ το Princeton σημείωσε υψηλή βαθμολογία τόσο για τους μισθούς των αποφοίτων όσο και για τα ποσοστά αποφοίτησης. Οι φοιτητές και οι πρόσφατοι απόφοιτοί του επαίνεσαν επίσης τις διδακτικές εγκαταστάσεις σε ευρεία έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα.

Αυτό δεν είναι μεγάλη έκπληξη. Το Princeton University βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα των καταλόγων με τα καλύτερα κολέγια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά κοιτάζοντας, όπως και εμείς, την αξία που παρέχει ένα σχολείο στους μαθητές του, επισημαίνονται άλλα ιδρύματα που δεν έχουν τη φήμη ή τον πλούτο του Princeton, αλλά κάνουν σπουδαία πράγματα για τους μαθητές τους.

Το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Νέας Ιερσέης είναι τα υψηλότερα δημόσια σχολεία – και τα δύο κατέλαβαν στα 20 καλύτερα συνολικά, στο Νο. 15 και αρ. 19, αντίστοιχα. Και το Babson College, το Πανεπιστήμιο Lehigh και το Rose-Hulman Institute of Technology βρίσκονται στα νούμερα 10, 14 και 17.

Και ορισμένα σχολεία με μακροχρόνια φήμη δεν τα πηγαίνουν το ίδιο καλά όταν εξετάζουμε τα μαθητικά τους αποτελέσματα, σύμφωνα με τη νέα μας μεθοδολογία. Το Πανεπιστήμιο Brown και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δύο από τα 10 κορυφαία μας για το 2022, έχουν λιγότερο εξαιρετική απόδοση, στις θέσεις 67 και 99 αντίστοιχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις της «WSJ», οι απόφοιτοι του Princeton χρειάζονται λιγότερο από έναν χρόνο από τον μέσο μισθό που παρέχει το πτυχίο τους για να πληρώσουν το πλήρες κόστος παρακολούθησης, λόγω των υψηλών αποδοχών τους και της σχετικά χαμηλής καθαρής τιμής παρακολούθησης, που αντανακλά το συνολικό κόστος, αφού ληφθούν υπόψη τυχόν υποτροφίες, και υποτροφίες για φοιτητές που λαμβάνουν ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια. Το Πανεπιστήμιο έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αποφοίτησης από οποιοδήποτε σχολείο στην κατάταξη. Η πρώτη πεντάδα της «Ivy League», στην οποία ηγείται το Princeton, είναι γεμάτη με γνωστά ονόματα: το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στο Νο. 2, μετά το Πανεπιστήμιο Υale, το Πανεπιστήμιο Stanford και το Πανεπιστήμιο Columbia.

Ο Tζον Ράουλστον Γκράχαμ (John Raulston Graham), ένας τελειόφοιτος από το Νάσβιλ με ειδίκευση στην Αρχιτεκτονική, λέει ότι το Princeton εργάζεται σκληρά για να συνδέσει τους φοιτητές με το δίκτυο αποφοίτων του, το οποίο πιστώνει για τις λαμπρές προοπτικές σταδιοδρομίας των μαθητών. «Υπάρχει μια πραγματική συγγένεια με το να έχεις πάει στο Princeton», λέει.

«Το πρόγραμμα σπουδών του Princeton είναι ευέλικτο, με λίγες απαιτήσεις, επιτρέποντας στους μαθητές να εξερευνήσουν μια σειρά από ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα. Αλλά τα μαθήματα είναι ‘εξαιρετικά αυστηρά’», λέει ο Βίνσεντ Γκούιεν (Vincent Nguyen), ένας φοιτητής Μαθηματικών με ενδιαφέρον και στις Πολιτικές Επιστήμες.

Αλλα γνωστά ονόματα κοντά στην κορυφή της φετινής κατάταξης περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (Pen) στο Νο. 7 – ένα από τα πέντε σχολεία στην «Ivy League» στα 10 καλύτερα συνολικά. To Pen ξεπέρασε το Princeton ως το κολέγιο με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους μισθούς των αποφοίτων. Η «WSJ» τοποθετεί τις εμπειρίες των μαθητών στο επίκεντρο της κατάταξης των κολεγίων για το 2024, με μία από τις μεγαλύτερες έρευνες στις Η.Π.Α. μαθητές που διεξήγαγαν ποτέ.

Το No 10 Babson College έχει ως στόχο να προετοιμάσει τους μαθητές του για επιτυχία στον επιχειρηματικό κόσμο. Το Babson έχει επιχειρηματικά μαθήματα ενσωματωμένα στο βασικό του πρόγραμμα σπουδών, καθώς και μια γενική έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Οι πρωτοετείς φοιτητές πρέπει να παρακολουθήσουν ένα ετήσιο μάθημα που ονομάζεται Θεμέλια Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας, όπου ξεκινούν και διευθύνουν μια επιχειρηματική επιχείρηση με συμμαθητές.

Για τη δευτεροετή φοιτήτρια Κάιτλιν Πιστάβα (Kaitlyn Pristawa), αυτή η εμπειρία ξεχώρισε το κολέγιο από άλλα σχολεία που σκέφτηκε. «Στην πραγματικότητα διευθύνετε μια πραγματική επιχείρηση. Οι άνθρωποι πραγματικά σας πληρώνουν για τα προϊόντα», λέει η Πιστάβα. «Σας διδάσκει για κάθε πτυχή της επιχείρησης και σας προετοιμάζει για το μέλλον σας».

Αρκετά μικρά κολέγια φιλελεύθερων σπουδών (liberal-arts), όπως το Amherst College, το Claremont McKenna College και το Swarthmore College, είχαν επίσης καλές επιδόσεις στην κατάταξη. Τα σχολεία, τα οποία το καθένα έχει λιγότερους από 2.000 προπτυχιακούς φοιτητές, κατατάσσονται στην 8η, 9η και 11η θέσεις, αντίστοιχα.

Πηγή: «WSJ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για τους εργαζόμενους του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας (United Auto Workers), είναι απολύτως λογικό να απαιτούν περισσότερες αμοιβές και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής από τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ