ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton University) κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη WSJ/College Pulse των αμερικανικών κολεγίων για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αλλά υπάρχουν πολλά νέα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ανώτερη βαθμίδα της κατάταξης.
Τα μισά από τα κολέγια που βρίσκονται φέτος στην πρώτη 50άδα είναι νέα, με ένα ευρύ φάσμα σχολών -μεγάλες και μικρές, δημόσιες και ιδιωτικές, τεχνικές και θεωρητικές- να προσφέρουν ιδιαίτερα καλές υπηρεσίες στους φοιτητές τους και να τους αφήνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους από την εμπειρία τους στο κολέγιο.
Η κατάταξη των WSJ/College Pulse αξιολογεί πόσο καλά κάθε κολέγιο προετοιμάζει τους αποφοίτους για οικονομική επιτυχία. Παρατηρεί το πόσο ένα πανεπιστήμιο βελτιώνει τις πιθανότητες αποφοίτησης των φοιτητών και τα μελλοντικά τους κέρδη, εξισορροπώντας αυτά τα αποτελέσματα με τα σχόλια των φοιτητών για τη ζωή στο κολέγιο. Δεν μετρά τη φήμη, ούτε τα οικονομικά του ίδιου του κολεγίου.
Τα δημόσια σχολεία κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ εκείνων που ανέβηκαν στην κατάταξη φέτος, με δύο στην πρώτη δεκάδα -το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ (University of California, Berkeley) στο Νο. 8 και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Institute of Technology) στο Νο. 9- και έξι στην πρώτη 20άδα. Πέρυσι κανένα δημόσιο σχολείο δεν ήταν στην πρώτη 10άδα και μόνο δύο ήταν στην πρώτη 20άδα.
Τα πανεπιστήμια με σημαντικά τεχνολογικά ή επιχειρηματικά προγράμματα τα πήγαν επίσης καλά, συμπεριλαμβανομένου του Νο 2 Κολεγίου Babson (Babson College) και του Νο 3 Πανεπιστημίου Στάνφορντ (Stanford University). Το Στάνφορντ είναι ένα από τα 17 κολέγια της Καλιφόρνιας στην πρώτη 50άδα, από έξι πέρυσι και μακράν τα περισσότερα σε επίπεδο πολιτείας.
Το Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale University) και το Κολέγιο Claremont McKenna (Claremont McKenna College) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, με αυτή τη σειρά, και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στο Νο 6, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard University) στο Νο 7 και το Κολέγιο Davidson (Davidson College) στο Νο 10 συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Συνολικά, κατατάσσονται 500 κολέγια.
Τα κολέγια σε αυτή την κατάταξη έχουν βρει πολλούς τρόπους για να προετοιμάσουν τους φοιτητές τους για την επιτυχία. Η «Wall Street Journal» αναφέρει κάποιους εξ αυτών: Κάποια πανεπιστήμια διαθέτουν εκτεταμένα, ιδιαίτερα ενεργά δίκτυα αποφοίτων που διευκολύνουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων, κάποια συνεργάζονται εκτενώς με επιχειρήσεις της περιοχής για να θέσουν τους σπουδαστές σε πραγματικές συνθήκες πριν από την αποφοίτηση και κάποια έχουν αναπτύξει προγράμματα σπουδών μέσα στην τάξη που προσαρμόζονται στην μεταβαλλόμενη σειρά δεξιοτήτων που αναζητούνται περισσότερο στην αγορά εργασίας.
Η αξία των δικτύων
Το Νο. 1 Κολέγιο της χώρας, το Πρίνστον, σημείωσε καλές επιδόσεις σε όλα τα βασικά στοιχεία της κατάταξης. Το ποσοστό αποφοίτησής του είναι το υψηλότερο από κάθε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην κατάταξη και ξεπερνά σχεδόν κάθε άλλο ίδρυμα στο να προετοιμάζει τους σπουδαστές για οικονομική επιτυχία αργότερα στη ζωή τους, παράγοντες που αποτελούν το 70% της συνολικής βαθμολογίας κάθε κολεγίου.
Η προετοιμασία για τη σταδιοδρομία ξεκινάει νωρίς στο Πρίνστον και είναι βαθιά συνδεδεμένη με το σημαίνον δίκτυο αποφοίτων του πανεπιστημίου. Μόλις λίγους μήνες μετά την άφιξή τους στην πανεπιστημιούπολη, οι φοιτητές του Πρίνστον μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια «Princeternship», μια σύντομη πρακτική άσκηση και μια ευκαιρία για γνωριμία με την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια των πρώτων χειμερινών διακοπών τους. Το πρόγραμμα δίνει στους φοιτητές μια πρώιμη ευκαιρία να εξερευνήσουν επαγγελματικά μονοπάτια, να αποκτήσουν πραγματική εμπειρία και να οικοδομήσουν σχέσεις με τους αποφοίτους-ξενιστές.
Η Κίμπερλι Μπετζ (Kimberly Betz), εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης Καριέρας του Πρίνστον, λέει ότι το δίκτυο αποφοίτων της σχολής παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει τους φοιτητές να διερευνήσουν ευκαιρίες που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά τους. Ως μία ένδειξη της διαρκούς σύνδεσης των αποφοίτων με το εκπαιδευτικό ίδρυμα, τα reunions προσελκύουν «απίστευτους» αριθμούς αποφοίτων στην πανεπιστημιούπολη, λέει η Μπετζ. «Είναι απλά εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι εμφανίζονται σε αυτά».
Πηγή: «The Wall Street Journal»