x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Τα λεπτά όρια της ελευθερίας

Η ελευθερία, ως αφετηρία ή αυτοσκοπός του σύγχρονου ανθρώπου, είναι σίγουρα προϊόν μίας μακραίωνης προσπάθειας που γνώρισε δοκιμασίες αλλά και κατακτήσεις, οπισθοδρομήσεις αλλά και θριάμβους.

Σε κάθε της έκφανση, αποτελεί σημείο του υπέρτατου σεβασμού στη μονάδα και το σύνολο, στο άτομο και την κοινωνία.

Υπόκειται ωστόσο και σε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι λακωνικά στο παρελθόν έχουν συνοψιστεί στη ρήση ότι η ελευθερία ενός ατόμου πρέπει να φτάνει μέχρι το σημείο που δεν παραβιάζει την ελευθερία του άλλου.

Τα όρια είναι λεπτά, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο σχετικά εύκολα μπορεί για παράδειγμα η ελευθερία του λόγου να τραπεί σε ρητορική μίσους.

Οι αν μη τι άλλο δύσκολες αυτές ισορροπίες βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα της τεταμένης κατάστασης σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με αντικείμενο των διαμαρτυριών τον εν εξελίξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, εξετάστηκε από τους αρμόδιους μεγάλων Πανεπιστημίων η ελευθερία της έκφρασης σε αντιδιαστολή με το αίσθημα ανασφάλειας μερίδας Εβραίων φοιτητών, το δικαίωμα διαμαρτυρίας σε αντιδιαστολή με τη διαφύλαξη του χώρου, του χρόνου και τελικώς του έργου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Βεβαίως τα Πανεπιστήμια ως χώροι καλλιέργειας, προβληματισμού και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων δεν μπορούν παρά να λειτουργούν ως τέτοιοι, σεβόμενοι το δικαίωμα και την ανάγκη των φοιτητών στη δημόσια τοποθέτηση -ιδίως για σημαντικά διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η ολοένα εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή[1]αλλά και διασφαλίζοντας τους όρους αυτής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές συσπειρώνονται διαδηλώνοντας και διεκδικώντας, ωστόσο οι εν προκειμένω υφαρπάζουσες εκφράσεις αντισημιτισμού, θέτουν για μία ακόμη φορά στο μικροσκόπιο τα λεπτά όρια της ελευθερίας και αναδεικνύουν το δύσκολο έργο των ιθυνόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λιγότερο από είκοσι ημέρες, στις 9 Ιουνίου, οι Ελληνες όπου Γης, όπως βέβαια και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα κατευθυνθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ