x
 

Κύριο Άρθρο

Τα μάτια μας ανοικτά

02 Αυγούστου 2021

Hταν 11:30 το πρωί στις 19 Μαρτίου 2015, και οι άνθρωποι της Κου Κλουξ Κλαν γιόρταζαν αυτό που πίστευαν ότι ήταν μια επιτυχημένη δολοφονία στη Φλόριντα. Όμως, το FBI είχε ειδοποιηθεί για τη δολοφονία. Ένας εμπιστευτικός πληροφοριοδότης είχε διεισδύσει στην ομάδα και οι ηχογραφήσεις του παρέχουν μια σπάνια, λεπτομερή ματιά στην εσωτερική λειτουργία ενός σύγχρονου κελιού και μιας εγχώριας τρομοκρατικής έρευνας.

Το «Associated Press» έχει ανασυνθέσει την ιστορία της αποτυχημένης πλοκής δολοφονίας και οι λεπτομέρειες σοκάρουν.

Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ένα άλλο μυστικό: Ένας άγνωστος αριθμός ανδρών της ΚΚΚ εργαζόντουσαν μέσα στο Σωφρονιστικό Τμήμα της Φλόριντα, με σημαντική εξουσία στους Αφροαμερικανούς κρατούμενους.

Συμπτωματικά την ίδια ημέρα, στην ελληνική Βουλή, όπου παρέστησαν τιμητικά τα μέλη του προεδρείου της ΑΗΕΡΑ ο πρώην Υπατος Πρόεδρος της μεγάλης ομογενειακής οργάνωσης Γιώργος Χωριάτης απαντώντας σε ερώτηση μίας βουλευτού για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ανέφερε ότι η ΑΗΕΡΑ έβγαλε αμέσως ανακοίνωση και έδωσε το στίγμα της, καθώς η AHEPA ξεκίνησε, πριν από 100 χρόνια, επειδή η Κου Κλουξ Κλαν χτύπησε πολλές φορές τους Έλληνες. «Και εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ρίζες μας και πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι», τόνισε.

Πολύ σωστή απάντηση.

Δυστυχώς στην Αμερική το ρατσιστικό και ακροδεξιό κίνημα έχει πάρει τα πάνω του. Κι αν αφεθεί ατιμώρητο τότε κάποιος ανεγκέφαλος ρατσιστής θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα.

Θυμάστε την ευρέως γνωστή ρήση, που αποδίδεται στον Γερμανό λουθηρανό πάστορα Μάρτιν Νίμελερ:

«Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές εσιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής.

»Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες εσιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης.

»Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.

»Όταν πήραν εμένα, δεν υπήρχε κανείς πλέον, που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».

Βεβαίως προς το παρόν έχουμε ένα άξιο και δημοκρατικό FBI. Eχουμε καλούς νομοθέτες και καλούς κυβερνήτες. Αλλά ας παραδεχτούμε ότι η Αμερική έχει αλλάξει. Η πολιτική έχει αλλάξει. Ο διχασμός είναι μεγάλος. Και η βία φέρνει τη βία.

Όταν κάποιοι έλεγαν «τσακίστε το αυγό του φιδιού πριν εκκολαφθεί», ήξεραν τι έλεγαν. Είναι καιρός να γίνει τώρα. Με δική μας πίεση. Ολων των δημοκρατών της Αμερικής ανεξάρτητα από κόμματα.

Ειδικά εμείς οι Ελληνοαμερικανοί που θεωρούμαστε απόγονοι ενός πολιτισμού που αποκαλείται λίκνο της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν συμβεί μία φορά θα ξανασυμβεί σχεδόν μετά βεβαιότητας τείνουν να συμφωνούν ειδικοί και έρευνες για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε αντιδιαστολή με τις ελπίδες των θυμάτων πολλές φορές για το αντίθετο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ