x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα Μετόχια της Μονής Χρυσοβαλάντου θα υπαχθούν στην Αρχιεπισκοπή

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια Επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

Τη γραμμή έδωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ικανοποιώντας το αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ενώ αντιστάθηκαν σθεναρώς οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και Σάρδεων Ευάγγελος.

Ανάμεσα στα άλλα που ελέχθησαν εν Συνόδω ήταν και η αποκάλυψη πως και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος είχε ζητήσει την υπαγωγή των Μετοχίων στην Αρχιεπισκοπή, πλην όμως το αίτημά του τότε δεν ικανοποιήθηκε.

Το θέμα της υπαγωγής των Μετοχίων της Χρυσοβαλάντου στην Αρχιεπισκοπή είχε εξαγγείλει ο «Εθνικός Κήρυκας» σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Προς αλλαγή του καθεστώτος της Μονής Χρυσοβαλάντου» στις 8 Μαρτίου 2023, στο οποίο γράψαμε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του εκκλησιαστικού καθεστώτος και δομής των Μετοχίων της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, τα οποία αναμένεται να υπαχθούν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον ηγούμενο της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπο Ευκαρπίας Ιερόθεο, και απαντώντας στην ερώτηση πώς σχολιάζει την υπαγωγή των Μετοχίων στην Αρχιεπισκοπή είπε τα εξής: «Κι εγώ το άκουσα, δεν μου ήλθε ακόμα η απόφαση της Συνόδου, θα έλθει φαντάζομαι τις επόμενες ημέρες. Εκείνο που μπορώ να πω τώρα είναι πως ό,τι θέλει ο Πατριάρχης να είναι ευλογημένο, αλλά είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος».

Τα Μετόχια που θα υπαχθούν στην Αρχιεπισκοπή είναι πέντε συνολικά, τα εξής: Δύο στο Μπρούκλιν του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Νικολάου-Αγίας Μαρίνας, ένα στο Greenport του Λονγκ Αϊλαντ των Αγίων Αναργύρων – Ταξιαρχών και Αγίου Γερασίμου -των Αγίων Αθανασίου – Αγίου Ιωάννη στο Σικάγο και Αναλήψεως στο Κλίαργουότερ στη Φλόριδα.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Βιβλίο των Δίπτυχων του Πατριαρχείου η Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Ιδρυμάτων του Θρόνου συγκροτείται από τους εξής ιεράρχες: Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, πρόεδρος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, και Αμορίου κ. Νικηφόρο. Γραμματεύς είναι ο Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ο Διάκονος Βοσπόριος Μαγκαφάς.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τον Απρίλιο ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος είχε μεταβεί στο Φανάρι όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και με την Επιτροπή επί των εν τω Εξωτερικώ Ιδρυμάτων του Θρόνου τους οποίους και ενημέρωσε ενδελεχώς για τη Μονή και τα Μετόχιά της και την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να τα προσαρτήσει στην Αρχιεπισκοπή.

Οπως ήδη αναφέρθηκε, το θέμα ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Συνόδου του μηνός Μαρτίου κι όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 8 Μαρτίου, «έγινε ευρεία συζήτηση στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, η οποία συνήλθε στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το θέμα ανακίνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με επιστολή του στη Σύνοδο στην οποία αναφέρθηκε σε γεγονότα αψιμαχίας που δημιουργήθηκαν στο Μετόχιο των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχη και Αγίου Γερασίμου στην πόλη Greenport (Γκρίνπορτ) του Λονγκ Αϊλαντ.

Εγινε αναφορά σε ομογενείς οι οποίοι μίλησαν στον κ. Ελπιδοφόρο και οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή, αλλά και σε νομικής φύσεως θέματα που άπτονται κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζει η Μονή Χρυσοβαλάντου αλλά και η Αρχιεπισκοπή με πρώην κληρικό της ο οποίος υπηρετούσε στη Μονή πριν από δεκαετίες, ενώ στη συνέχεια ο εν λόγω κληρικός υπήχθη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον οποίον η Αρχιεπισκοπή ‘συνταξιοδότησε’. Εξ’ όσων ελέχθησαν εν Συνόδω το θέμα της μήνυσης οδηγείται προς εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ανάμεσα στα άλλα, έγινε επίκληση της δικαιολογίας ότι δεν λογίζεται τα Μετόχια της Μονής Χρυσοβαλάντου να λειτουργούν ως ενορίες με όλα τα συνεπαγόμενα μυστήρια και δράσεις μιας ενορίας. Επισημαίνεται εδώ πως όταν έγινε η υπαγωγή της Μονής Χρυσοβαλάντου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998 και συνωδά η αναγνώριση και η αναχειροτονία του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου και του αείμνηστου Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου, το Σιγίλιο του Πατριαρχείου συμπεριελάμβανε και τα Μετόχια όπως λειτουργούσαν τότε και εξακολούθησαν να λειτουργούν έκτοτε μέχρι σήμερα.

Επίσης, στη Σύνοδο αναγνώσθηκε και σχετική έκθεση του ηγουμένου της Μονής, Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου. Οπως έδειξαν τα πράγματα εν Συνόδου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φαίνεται να υιοθέτησε την πρόταση και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου υπαγωγής των Μετοχίων στην Αρχιεπισκοπή και παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή επί των Μονών και Ιδρυμάτων. Πρόκειται για μια ουσιαστικά τυπική διαδικασία.

Αναφορικά με το μνημόσυνο στις Ακολουθίες, οι ιερείς θα μνημονεύουν τους κατά τόπους Μητροπολίτες στην εκκλησιαστική περιφέρεια των οποίων θα υπάγονται τα Μετόχια, όπως λόγου χάρη των Αγίων Αναργύρων του Λονγκ Αϊλαντ τον Αρχιεπίσκοπο, της Φλόριδας τον Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο κ.λπ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το καθολικό χειροκρότημα του κοινού απέσπασε η συναυλία με τίτλο "Μαρία Κάλλας: Αφιέρωμα στη Ζωή και τη Μουσική της" (‘Maria Callas: A Tribute to Her Life and Music’), που έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Merkin Concert Hall του Kaufman Music Center, στο Μανχάτταν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ