x
 

Επιστήμη

Τα μισά οχήματα που θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το 2030 θα είναι ηλεκτρικά

05 Αυγούστου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά που θα έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ έως το 2030 θα είναι ηλεκτρικά, με καύσιμα υδρογόνου ή υβριδικά, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμενόταν να κάνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, γεγονός το οποίο υποστηρίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η General Motors Co., η Ford Motor Co. και η κατασκευάστρια της Chrysler Stellantis NV, ανέφεραν ότι η δέσμευσή τους εξαρτάται από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την κατασκευή, την έρευνα, την αγορά εξαρτημάτων και ένα εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης των οχημάτων.

Οι επικεφαλής αυτών των εταιρειών όπως και το συνδικάτο των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (United Auto Workers) αναμενόταν να παραβρεθούν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη το απόγευμα, κατά ην οποία οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα ανακοινώσουν αυστηρότερα κριτήρια για την αποτελεσματικότητα των καυσίμων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε θέσει ως απαραίτητο κριτήριο κίνησης τα 54,5 μίλια ανά γαλόνι, αριθμός που άλλαξε στα 40 μίλια το γαλόνι από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα βοηθήσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιτύχουν αυτά τα υψηλότερα πρότυπα απόδοσης καυσίμου.

Αλλά, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι εθελοντικοί στόχοι για τα ηλεκτρικά οχήματα «μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την έγκαιρη ανάπτυξη των πολιτικών για τον εξηλεκτρισμό» από την κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να το πράξει μέσα από το νομοσχέδιο του $1 τρισεκατομμυρίου για τις Υποδομές, το οποία έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Το ν/σ της Γερουσίας για τις Υποδομές θα παραχωρήσει $7,5 δισεκατομμύρια στις πολιτείες και τους δήμους για την κατασκευή σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό το ποσό είναι το μισό από εκείνο που επιδίωξε τον Μάρτιο να εξασφαλίσει ο πρόεδρος Μπάιντεν, όταν και είχε θέσει έναν στόχο 500.000 δημοσίων σταθμών φόρτισης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν 110.000 σταθμούς φόρτισης την παρούσα στιγμή.

Το διακομματικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πάνω από $6 εκατομμύρια σε κονδύλια για παραγωγή μπαταριών, όπως και για την ανακύκλωσή τους.

Στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται ένα κομβικό σημείο που επεδίωκε και για το οποίο πίεζε η βιομηχανία: επιπλέον φοροελαφρύνσεις για τους ανθρώπους που αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο για φοροελαφρύνσεις στους καταναλωτές, ανέφερε η οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Σούζαν Χέλπερ.

Σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αντιστοιχούν περίπου στο 3% της αγοράς των ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο και Ιούνιο. Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως το 2030 αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 40% με 50% της αγοράς.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στο Φεγγάρι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ