x
 

Πολιτική

Τα ΜΜΕ στα κατεχόμενα για την αποτυχία των Τ/κ και το «φαινόμενο» Φειδίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στα πρωτοσέλιδά τους προβάλλουν αρκετές τ/κ εφημερίδες το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών σημειώνοντας το «φαινόμενο YouTube» και την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου, την μη εκλογή Τ/κ υποψηφίου και την πρωτιά του ΔΗΣΥ.

Η «Αβρούπα» σχολιάζει πρωτοσέλιδα ότι αυτή τη φορά στις Ευρωεκλογές οι ελπίδες ήταν μάταιες, το φαβορί των Τουρκοκυπρίων ο υποψήφιος Νιαζί Κιζίλγιουρέκ έχασε, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων ήταν χαμηλό και οι προσπάθειες και η διαφήμιση στα κατεχόμενα δεν ήταν αρκετές για να φέρουν τον κόσμο στις κάλπες.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχασαν τις ελπίδες τους για την Ευρώπη» είναι ο κύριος τίτλος της ηλεκτρονικής «Οζγκιούρ» που επίσης, όπως η Αβρούπα, έχει κύριο θέμα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

«Η κλασσική πολιτική σε σοκ: η έκπληξη του Φειδία», προσθέτει και αναφέρεται σε παρενόχληση που βίωσαν Τουρκοκύπριοι εθελοντές στα οδοφράγματα που προσπαθούσαν να παρέχουν πληροφορίες σε όσους ήθελαν να ψηφίσουν, καθώς συνεχώς τους φωτογράφιζαν «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα Ντιαλόγκ γράφει ότι «Ο Κιζίλγιουρεκ έχασε» ενώ αναφέρεται και στις τοπικές εκλογές με τίτλο: «Έσπασε ρεκόρ» η εκλογή του νέου Δημάρχου Λευκωσίας, Χαράλαμπου Προύντζου.

«Πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ» γράφει η «Γενί Ντουζέν», ενώ η «Χαλκίν Σεσί» «Έκπληξη του Φειδία στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο».

Η «Χαβαντίς» έχει κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στον Νιαζί και την Ευρώπη».

Η «Γενί Μπακίς» γράφει ότι στις Ευρωεκλογές έτρεξαν τρεις Τ/κύπριοι, αλλά δεν εκλέγηκε κανείς. Οι εφημερίδες Kıbrıs, Vatan, Güneş δεν καλύπτουν το θέμα στα πρωτοσέλιδά τους.

Πώς ψήφισαν οι Τ/κ

Το 79% των Τουρκοκυπρίων που ψήφισαν στα 9 ειδικά εκλογικά κέντρα πήγε στο ΑΚΕΛ και τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ βρέθηκαν και 9 ψήφοι προς το ΕΛΑΜ, γράφει η ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί».

Σημειώνει ότι αυτή τη φορά ψήφισαν 5.676 Τ/κ, λιγότεροι απ’ ότι το 2019 (5.804 τότε), με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στα 5.523.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΑΚΕΛ πήρε 4.485 ψήφους (79,1%), το VOLT 646 ψήφους (11,4%) και οι Οικολόγοι 342 ψήφους (6,2%). Επίσης, το ΕΛΑΜ έλαβε 6 ψήφους, ενώ 11 ψήφους πήρε το κίνημα Εθνική Δράση.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που είχε κερδίσει την δεύτερη έδρα του ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές του 2019, αυτή την φορά ήταν στην τρίτη θέση πίσω από τον Γιώργο Γεωργίου που επανεκλέγηκε με 33.488 ψήφους και την Άννα Θεολόγου που έλαβε 26.163. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ πήρε 16.545 ψήφους.

Στο ίδιο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται πετυχημένο το αποτέλεσμα για το VOLT που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία ως ένα δικοινοτικό κόμμα ενώ για το κίνημα Οικολόγων γράφει ότι δεν έφερε το αποτέλεσμα που ανέμενε. Όπως αναφέρεται, ο Χουλουσί Κιλίμ που κατήλθε με το VOLT πήρε 1.979 ψήφους και ο Οζ Καραχάν με τους Οικολόγους πήρε 1.009.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου προχωρούν ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ