x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Τα «μυαλά» δεν επιστρέφουν μόνο με καλούς μισθούς

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το πώς η Ελλάδα θα επαναπατρίσει τα κορυφαία «μυαλά» της, τους επιστήμονες εκείνους που στα χρόνια της βαθιάς κρίσης (αλλά και πιο πριν) είχαν αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Το «brain gain» (όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτή την προσπάθεια) έχει ενταχθεί (και ορθά) στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δυστυχώς, όμως, διάφορα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι τo «brain gain» δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ούτε έχει να κάνει μόνο με την αύξηση των αμοιβών στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση του Ελληνοαμερικανού διακεκριμένου βιολόγου, Νίκου Κυρπίδη (που κάλυψε με εκτενές δημοσίευμά του ο «Ε.Κ.» στο φύλλο της 20-21ης Απριλίου) που ανέλαβε διευθυντής στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών αλλά πάνω στο εξάμηνο παραιτήθηκε.

Οι λόγοι της παραίτησής του, τους οποίους εξηγεί αναλυτικά στη σχετική επιστολή προς τη διοίκηση του Ιδρύματος δεν έχουν να κάνουν με την αμοιβή του αλλά με κάτι πολύ βαθύτερο: την γραφειοκρατική νοοτροπία που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα και που δεν επιτρέπει να ξεδιπλωθεί το ταλέντο, οι δεξιότητες και γνώσεις των λαμπρών μυαλών των Ελλήνων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη γενέτειρα.

Και σε αυτό ακριβώς θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν παράλληλα και καλές αμοιβές): στην ανατροπή του κλίματος εκείνου που λειτουργεί απωθητικά για τους απόδημους που θέλουν να προσφέρουν στη γενέτειρα. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν είναι εύκολο. Απαιτεί προσπάθεια και επιμονή. Τα όσα κατήγγειλε ο καθηγητής Κυρπίδης ας αποτελέσουν έναν χρήσιμο οδηγό. Αν όχι, απλά θα καταγράφουμε συνεχώς φαινόμενα τύπου Κυρπίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δημοσιεύματα, τα κάθε είδους δημοσιεύματα, σε μεγάλες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ