x
 

Κοινωνία

Τα νέα για τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ είναι όλο και πιο δυσάρεστα

29 Ιανουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ακόμη και με τα πρότυπα μιας επιχείρησης ειδήσεων της οποίας η περιουσία έχει πέσει κατακόρυφα στην ψηφιακή εποχή, οι τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερα ζοφερές για την αμερικανική δημοσιογραφία.

Εξέχουσες εφημερίδες όπως η «Washington Post» αποβάλλουν δημοσιογράφους και συντάκτες και την Τρίτη, οι «Los Angeles Times» απέλυσαν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της αίθουσας σύνταξης. Οι βαθμολογίες των καλωδιακών ειδήσεων έχουν πέσει εν μέσω μιας μη ανταγωνιστικής προκριματικής αναμέτρησης για τις προεδρικές εκλογές.

Καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μια εκλογική χρονιά που θα περιλαμβάνει πολέμους παραπληροφόρησης, agitprop που δημιουργείται από την A.I. και μια συζήτηση για το μέλλον της δημοκρατίας, η κυρίαρχη βιομηχανία ειδήσεων -που κάποτε ήταν de facto φύλακας και διευκολυντής του δημόσιου λόγου- αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή.

Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά μέσο όρο πέντε τοπικές εφημερίδες κλείνουν κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη Σχολή Medill του «Northwestern University», με περισσότερες από τις μισές αμερικανικές κομητείες να ονομάζονται πλέον ειδησεογραφικές έρημοι με περιορισμένη πρόσβαση σε ειδήσεις για τις πόλεις τους. Από 1.100 δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς και θυγατρικές, μόνο ένας στους πέντε παράγει τοπική δημοσιογραφία.

Οι εταιρείες ξοδεύουν περισσότερους από τους διαφημιστικούς προϋπολογισμούς τους για να προσεγγίσουν χρήστες σε μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες όπως το Instagram και η Google – οι οποίες με τη σειρά τους έχουν γίνει λιγότερο αξιόπιστες στην παραπομπή των αναγνωστών σε παραδοσιακές πηγές ειδήσεων. Το Twitter, τώρα X, έχασε τους χρήστες και τη συνάφεια μετά τη χαοτική εξαγορά του από τον Ελον Μασκ, ενώ η Google και η Meta απέλυσαν βασικούς υπαλλήλους ειδήσεων και ο επικεφαλής της εφαρμογής Threads του Instagram δήλωσε ότι δεν θα επικεντρωθεί στις ειδήσεις. Τα προβλήματα σε εταιρικό επίπεδο έχουν επίσης επηρεαστεί.

Η άνοδος του streaming και η πτώση του κινηματογράφου οδήγησαν σε σφίξιμο των ζωνών στις μητρικές εταιρείες πολλών ειδησεογραφικών ειδήσεων. Η Disney, η οποία κατέχει το «ABC News», έκλεισε χιλιάδες θέσεις εργασίας πέρυσι. Με το «NBC Universal» να χάνει θεατές από το άλλοτε τρομερό τμήμα καλωδιακής τηλεόρασης του, το «NBC News» απέλυσε αρκετές δεκάδες υπαλλήλους αυτόν τον μήνα. Το «CNN», που ανήκει στην καταβεβλημένη με χρέη Warner Bros. Discovery, είχε και αυτό έναν γύρο απολύσεων. Η Paramount, στην οποία ανήκει το «CBS News», σχεδιάζει επίσης βαθιές περικοπές, σύμφωνα με άτομο με γνώση των συζητήσεων.

Οι «New York Times», «The New Yorker» και «The Boston Globe» έχουν επιτύχει προσελκύοντας ψηφιακούς συνδρομητές.

Η «Washington Post» και οι «Los Angeles Times» φάνηκαν έτοιμοι για επιστροφές μετά την αγορά κάθε εφημερίδας από έναν δισεκατομμυριούχο με γνώσεις τεχνολογίας, τον οικονομικό ευεργέτη που η βιομηχανία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να προσφέρει σωτηρία καθώς μειώνονταν τα έσοδα από έντυπα. Ακολούθησε ξεφάντωμα προσλήψεων και βραβεία Πούλιτζερ και στις δύο επιχειρήσεις. Αμφότερες όμως έχασαν εκατομμύρια πέρυσι και μετά ήρθαν οι απολύσεις.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, αμερικανικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στο Φεγγάρι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ