x

Κοινωνία

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, τροχοπέδη για τουρισμό

03 Δεκεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προβληματισμό προκάλεσε στον τουριστικό κόσμο η αυστηροποίηση των μέτρων στα αεροδρόμια εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον και η υποχρέωση από την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, όσων αφικνούνται στο νησί -ξένων και Κυπρίων, εμβολιασμένων και μη- για έλεγχο PCR με δικά τους έξοδα.

Σημειώνεται ότι, για την ώρα τουλάχιστον, η χρέωση για το PCR test στο αεροδρόμιο Λάρνακας ανέρχεται στα 15 ευρώ και στο αεροδρόμιο Πάφου στα 19 ευρώ.

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ (Σύνδεσμος Ξενοδόχων) Χάρης Λοϊζίδης εκτίμησε ότι το μέτρο δεν θα κάνει ιδιαίτερη ζημιά, λόγω και της περιόδου που εφαρμόζεται, υποστηρίζοντας περαιτέρω πως ούτε και το κόστος των 15 ευρώ είναι απαγορευτικό, σε σχέση με τις χρεώσεις των ίδιων τεστ σε άλλες χώρες. Αναγνώρισε ωστόσο πως το μέτρο αποτελεί άλλη μια τροχοπέδη όσον αφορά τον τουρισμό και τα ταξίδια και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν από τώρα διαβεβαιώσεις ότι θα τερματιστεί στις 10 Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε. Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, οι θετικές προοπτικές που υπάρχουν για το 2022, που ήδη τελούν υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας, δεν αποκλείεται να διαψευστούν.

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, η υποχρεωτική διενέργεια εξέτασης PCR θα αφορά όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, και ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης. Ως εκ τούτου, το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τους Κύπριους φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και για όσους κατοίκους του νησιού θα ταξιδέψουν λόγω των γιορτών στο εξωτερικό.

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο Covid-19 και το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στη Δημοκρατία από λιμένες για ολιγόωρη επίσκεψη οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR, με ισχύ μέχρι και 72 ώρες. Επιπρόσθετα, κατά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση που λήφθηκε θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα επαναξιολογηθεί, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν. Πάντως, για σκοπούς καλύτερης επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού των εισαγόμενων κρουσμάτων, το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε χθες πως έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η διενέργεια τεστ PCR μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες, ανεξαρτήτως της χώρας αρχικής προσέλευσης, που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Σημειώνεται ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους το κόστος των τεστ επωμίζεται η Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μισόλογα και υπεκφυγές τα Ηνωμένα Εθνη αποφεύγουν να σχολιάσουν την ξεκάθαρη μεροληπτική τακτική που ακολουθούν στο ζήτημα της Κύπρου και να ερμηνεύσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εκθέσεις του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.