x
 

Κοινωνία

Τα όπλα κλέβονται από αμάξια με τριπλάσιο ρυθμό από ό,τι πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ποσοστό των όπλων που εκλάπησαν από αυτοκίνητα στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τα αυτοκίνητα τη μεγαλύτερη εστία κλοπής όπλων στη χώρα, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του FBI από την ομάδα για την ασφάλεια των όπλων Everytown.

Το ποσοστό των κλεμμένων όπλων από αυτοκίνητα ανέβαινε σχεδόν κάθε χρόνο και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μαζί με μια σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες όπλων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναλύει στοιχεία του FBI από 337 πόλεις σε 44 πολιτείες και δόθηκε στο «Associated Press».

Τα κλεμμένα όπλα έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντοπιστεί σε σκηνές εγκλημάτων. Τον Ιούλιο του 2021, ένα όπλο που είχε αφαιρεθεί από ένα ξεκλείδωτο αυτοκίνητο στο Ρίβερσαϊντ της Φλόριδας, χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει ένα 27χρονο μέλος της Ακτοφυλακής, καθώς προσπαθούσε να σταματήσει μια διάρρηξη αυτοκινήτου στη γειτονιά της.

Η ανησυχητική αυτή τάση υπογραμμίζει την ανάγκη οι Αμερικανοί να φυλάσσουν τα πυροβόλα όπλα τους για να μην πέφτουν στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων, δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Οπλων και Εκρηκτικών Στιβ Ντέτελμπαχ (Steve Dettelbach), η υπηρεσία του οποίου έχει διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ κλεμμένων όπλων και βίαιων εγκλημάτων.

«Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε ένα εμπορικό κέντρο και δεν κλέβουν ένα πυροβόλο όπλο από ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο για να πάνε για κυνήγι. Αυτά τα όπλα πηγαίνουν κατευθείαν στο δρόμο», δήλωσε ο Ντέτελμπαχ, η υπηρεσία του οποίου δεν συμμετείχε στην έκθεση. «Καταλήγουν σε βίαιους ανθρώπους που δεν μπορούν να περάσουν από έλεγχο ιστορικού. Καταλήγουν σε συμμορίες. Καταλήγουν σε εμπόρους ναρκωτικών, και καταλήγουν να βλάπτουν και να σκοτώνουν τους ανθρώπους που ζουν στην επόμενη πόλη, στην επόμενη κομητεία ή στην επόμενη πολιτεία».

Σχεδόν 112.000 όπλα αναφέρθηκαν ως κλεμμένα το 2022, και λίγο περισσότερα από τα μισά από αυτά ήταν από αυτοκίνητα – τις περισσότερες φορές όταν ήταν σταθμευμένα σε δρόμους ή έξω από τα σπίτια των ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση της Everytown. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου το ένα τέταρτο όλων των κλοπών το 2013, όταν τα σπίτια ήταν το κύριο μέρος για κλοπές πυροβόλων όπλων, αναφέρει η έκθεση.

Τα κλεμμένα όπλα έχουν επίσης συνδεθεί με τραγικά ατυχήματα, όπως όταν ένα 14χρονο αγόρι στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριδας σκότωσε τον 11χρονο αδελφό του, αφού βρήκε σε ένα στενό ένα όπλο που είχε κλαπεί από ένα ξεκλείδωτο αυτοκίνητο λίγες ημέρες πριν.

Τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο εκλάπη από αυτοκίνητο κάθε εννέα λεπτά κατά μέσο όρο το 2022, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο, πρόκειται σχεδόν σίγουρα για ελλιπή καταμέτρηση, καθώς δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να απαιτεί από τους ανθρώπους να αναφέρουν τα κλεμμένα όπλα και μόνο το ένα τρίτο των πολιτειών απαιτεί την αναφορά.

Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα εγκληματικότητας από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Περιστατικών του FBI, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το τι κλάπηκε και από πού προήλθε. Τα όπλα που εκλάπησαν από αυτοκίνητα διέψευσαν τις συνολικές τάσεις κλοπής αυτοκινήτων – το ποσοστό των άλλων πραγμάτων που εκλάπησαν από αυτοκίνητα μειώθηκε κατά 11% τα τελευταία 10 χρόνια, ακόμη και όταν το ποσοστό των κλοπών όπλων από αυτοκίνητα αυξήθηκε κατά 200%, διαπίστωσε η Everytown στην ανάλυση των στοιχείων του FBI.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ