x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Τα πακέτα βοήθειας για την πανδημία μειώνουν τη φτώχεια σε επίπεδα ρεκόρ

29 Ιουλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η τεράστια αύξηση της κυβερνητικής οικονομικής βοήθειας προς τους πολίτες, η οποία ήταν απότοκο της προσπάθειας αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, θα μειώσει τη φτώχεια σχεδόν κατά 50% τη φετινή χρονιά σε σχέση με τους μήνες πριν την πανδημία. Αυτό θα σημάνει ότι θα πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα φτώχειας των Αμερικανών στην ιστορία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η εφημερίδα «New York Times».

Ο αριθμός των φτωχών Αμερικανών αναμένεται να υποχωρήσει σχεδόν κατά 20 εκατομμύρια σε σχέση με τα επίπεδα του 2018, μία μείωση σχεδόν της τάξης του 45%. Η χώρα δεν έχει μειώσει ποτέ τόσο πολύ τη φτώχεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πως η Οικονομία έχει σχεδόν 7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας από εκείνες πριν την πανδημία.

Η τρομερή αυτή μείωση έρχεται ωστόσο με ένα μεγάλο κόστος, με τις ετήσιες δαπάνες σε μεγάλα προγράμματα να πιθανολογείται πως θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές και να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Αλλά, χωρίς περαιτέρω ακριβά νέα μέτρα, εκατομμύρια οικογένειες ίσως βιώσουν την έξοδο από τη φτώχεια για μικρό μόνο διάστημα. Τα τρία προγράμματα που συμβάλλουν περισσότερο στη μείωση της φτώχειας -επίδομα για την πανδημία, επίδομα τροφίμων και εκτεταμένη ασφαλιστική κάλυψε για τους ανέργους- έχουν τερματιστεί ή είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν σύντομα στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Ενώ η φτώχεια έχει υποχωρήσει περισσότερο ανάμεσα στα παιδιά της, το εύρος της μείωσης παραμένει σημαντικά μεγάλο: Εχει υποχωρήσει ανάμεσα τους λευκούς, τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους, τους Ασιάτες και ανάμεσα στους Αμερικανούς κάθε ηλικιακής ομάδας, καθώς και κατοίκους κάθε πολιτείας.

«Πρόκειται πραγματικά για μεγάλα ποσοστά υποχώρησης της φτώχειας – η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη μείωση που έχουμε δει ποτέ», ανέφερε η Λόρα Ουίτον (Laura Wheaton) του Urban Institute που μελέτησε τα σχετικά στοιχεία και έκανε τη συγκεκριμένη εκτίμηση μαζί με τους συναδέλφους της Λίνδα Τζιαναρέλι και Ιλχάν Ντεχράι.

Η ανάλυση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχίζει και δίνει μηνιαία επιδόματα στις περισσότερες οικογένειες με παιδιά. Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν αυτά τα ετήσια επιδόματα, τα οποία θεωρούν ότι θα μειώσουν την παιδική φτώχεια σε μια συνεχή βάση μέσα από την παροχή εγγυημένου εισοδήματος στις οικογένειές τους.

Οι προοδευτικοί πολιτικοί αναφέρουν πως αυτά τα στοιχεία αντανακλούν τη σύνδεση της φτώχειας με τις πολιτικές επιλογές και πως τα κυβερνητικά προγράμματα μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες.

Οι συντηρητικοί από την πλευρά τους αναφέρουν ότι οι δαπάνες της πανδημίας είναι μη βιώσιμο να συνεχιστούν και πως μακροπρόθεσμα μπορούν να βλάψουν τους φτωχότερους πολίτες.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ