x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Τα πάντα για την εξουσία

Ολοι οι πολιτικοί υπόσχονται πράγματα που αν έρθουν στην εξουσία αδυνατούν να τα υλοποιήσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως είναι γνωστός διαχρονικά για τις εκτός ορίων υποσχέσεις του.

Υποσχέσεις τόσο ακραίες, τόσο φανερά ανεδαφικές, που απορεί κανείς πού βρίσκει το κουράγιο και τις κάνει.

Μερικές από αυτές είναι σχετικά ανώδυνες. Υπάρχουν όμως και ορισμένες που προκαλούν ζημιά στη χώρα και στον λαό, ακόμα και όταν δεν περιμένει κανείς ότι θα υλοποιηθούν γιατί εκφράζουν μία επιζήμια φιλοσοφία.

Από τη Λέσβο, χθές, και από τη Βουλή, σήμερα, μίλησε για την εκπαίδευση με αφορμή τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το τι υποσχέθηκε είναι πέρα από θλιβερό.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές που έγιναν στο θέμα της εκπαίδευσης δεν είναι τέλειες.

Οπως και θα πρέπει να αναμένεται ότι, με βάση τις εμπειρίες που θα  προκύψουν από αυτές, θα γίνουν μελλοντικά διορθώσεις.

Υπάρχει όμως αμφιβολία ότι το σύστημα της εκπαίδευσης χρειάζεται αναβάθμιση;

Και, ακόμα, υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον του λαού και της χώρας, καθώς και η ίδια η ασφάλειά της, εξαρτώνται από την ποιότητα της εκπαίδευσης των νέων της;

«O ΣΥΡΙΖΑ», διακήρυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ότι, αν πάρει την εξουσία μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, «θα αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία – τα παιδιά που κόπηκαν φέτος θα έχουν του χρόνου τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς για να περάσουν στις σχολές που επιθυμούν να περάσουν».

Δεν γνωρίζω πόσα παιδιά ή και γονείς θα πιστέψουν την υπόσχεση αυτή του κ. Τσίπρα. Ισως μερικά να βρουν στα λόγια του ένα άλλοθι στην αδυναμία τους, για κάποιο λόγο, να πετύχουν τους στόχους τους.

Ομως γίνεται ζημιά. Υποσκάπτει την εγκυρότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και εισάγει την υπόσχεση της χαριστικής εισόδου στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Την διαιώνιση, δηλαδή, της μέχρι πρόσφατα κατάστασης.

Ο κύριος Τσίπρας παίζει εν ου παικτοίς. Και δεν φαίνεται να κατανοεί ότι το θέμα της εκπαίδευσης δεν είναι πλέον τοπικό, αλλά διεθνές, διότι διεθνής είναι πλέον ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας.

Και ότι, επομένως, το γεγονός ότι η Υπουργός Παιδείας σπούδασε στο εξωτερικό, της προσθέτει ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων που δεν έχουν την εμπειρία αυτή, με αποτέλεσμα να την βοηθάει να γνωρίζει τις διεθνείς ανάγκες στην εκπαίδευση και τι χρειάζεται ο σημερινός νέος για να πετύχει στη ζωή του, τι χρειάζεται για να προοδεύσει η χώρα.

Βέβαια, είναι δύσκολο να το καταλάβει αυτό ο κύριος Τσίπρας, αφού δεν έχει ανάλογες εμπειρίες, αλλά ακόμα κι αν το καταλάβαινε θα ακολουθούσε την πεπατημένη της ακραίας δημαγωγίας ούτως ή άλλως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο χρόνος στην Ελλάδα τρέχει αργά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ