x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα πορτρέτα του Bill Hayward στην Opening Gallery

Τα πορτρέτα του Bill Hayward στην Opening Gallery

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Opening Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Portraits of the Collaborative Self -The Reinvention of Portraiture-, μια ατομική έκθεση έργων του Bill Hayward που  επιχειρεί να αμφισβητήσει την έννοια του φωτογραφικού πορτραίτου. Με τα χρόνια, ο Χέιγουορντ  (Hayward) έχει απομακρυνθεί από τις αντικειμενικές φωτογραφικές αναπαραστάσεις, επιλέγοντας αντ’ αυτού να «σκάψει» τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, μεταφέροντας κάτι στοιχειώδες, ακόμη και αρχέγονο. Συχνά τυλιγμένες, τρομακτικές ή παραμορφωμένες, αυτές οι εικόνες αποτελούν απόδειξη ότι ο Χέιγουορντ είναι ταυτόχρονα κορυφαίος καλλιτέχνης και επιδέξιος ψυχαναλυτής. Η έκθεση αφηγείται την ιστορία της αναζήτησης ενός καλλιτέχνη για αυτο-ανακάλυψη και νέους τρόπους έκφρασης – εμπνέοντας το ίδιο πνεύμα στα θέματά του και σε όλους όσους συναντούν το έργο του.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ο Χέιγουορντ προσπαθούσε να φέρει φως, μέσω της τέχνης του, στις παράξενες και θαυμαστές μορφές που βρίσκονται κρυμμένες κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, αποκαλύπτοντας ό,τι έχει απομείνει όταν οι συμβάσεις σβήνουν. Ολα αυτά τα πορτρέτα προέρχονται από μια εσωτερική  συνομιλία που έχει ο ίδιος και του συμμετέχοντα. Κατά τη διάρκεια αυτής της Συνομιλίας, που συχνά διαρκεί για ώρες, θα νιώσουν ασυνείδητα κάποιο συναίσθημα που είναι αληθινό μέσα τους. Οχι μια μελετημένη αντίδραση ή ιδέα αλλά μια αυτοσχέδια εσωτερική αλήθεια. Μια απροσδόκητη αλήθεια εμπειρίας. Δουλεύοντας από αυτή την απροσδόκητη αλήθεια, στη συνέχεια χρησιμοποιούν το χρώμα και ή το χαρτί για να δημιουργήσουν ένα σκηνικό για το πορτρέτο τους. Ολες οι λέξεις, τα σημάδια, οι κατασκευές εκτελούνται από τον συμμετέχοντα. Η τέχνη του είναι  η καρδιά τους.

Ο  Μπιλ Χέιγουορντ γεννήθηκε το 1942 και  εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως: φωτογραφία, ταινίες, ζωγραφική, μουσική, γλυπτική και χορός. Σε όλες τις περιπτώσεις, το έργο του Χέιγουορντ εμπνέεται κυρίως από τη λάσπη, το αίμα, την πιθανότητα και το δράμα των ζωντανών μορφών. Για τους σκοπούς αυτούς, το έργο του εξερευνά το ανθρώπινο σώμα -την εξωτερική του εμφάνιση και τα πιο εσωτερικά του συναισθήματα- εισερχόμενο συχνά σε περιοχές ευπάθειας και συναισθηματικού κινδύνου όπως  αναμνήσεις  που βγαίνουν  στην επιφάνεια, άλλες ευχάριστες, άλλες τρομακτικές.

Τα έργα του Χέιγουορντ έχουν εκτεθεί σε γκαλερί και κέντρα παραστάσεων στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταινία του BENT σε συνεργασία με την Grounded Aerial εμφανίστηκε στον ιστότοπο Fashion Films του περιοδικού W. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Asphalt, Muscle & Bone» βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως το 2019. Η δεύτερη μεγάλου μήκους που μόλις ολοκληρώθηκε, «Chasing Dragons – Designing the Dead» κυκλοφορεί την Ανοιξη 2024. Τα βιβλία του Χέιγουορντ περιλαμβάνουν: Cat People (Doubleday, 1978), Bill Hayward (Paglia Press 1989), Bad Behavior (Rizzoli, 2000) και Chasing Dragons – An Uncommon Memoir in Photographs. (Glitterati, 2015). Ο Χέιγουορντ είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του λογοτεχνικού περιοδικού NOON είναι συνεργάτης του The Best American Poetry Blog και είναι ο Artist-in-Residence for Psychology Tomorrow Magazine.

Είναι συνιδρυτής του The Maine Photographic Workshops (τώρα Maine Media Workshops), όπου δίδαξε Master Class Workshops στο πορτρέτο και τη δημιουργική διαδικασία. Εχει επίσης διδάξει Master Classes στο International Centre of Photography (Νέα Υόρκη). Palm Beach Photographic Workshops (West Palm Beach, Florida) και τα Art Kane Photo Workshops (Cape May, New Jersey).

Η  γκαλερί την ημέρα των εγκαινίων, στις 7 Μαρτίου, παρουσίασε επίσης το «You send me»  ένα έργο που δημιουργήθηκε από την Ιρια Βρεττού (animator) και τον Andrew Stephens (μουσικό) ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης «Αγανακτισμένος από την ευχαρίστηση» της Νάντζας Αργυροπούλου. Το κομμάτι αντλεί από την queer επαναστατική ιστορία της τζαζ, τις βασίλισσες των μπλουζ και εξερευνά την τζαζ ως μια εμπειρία εξωτερίκευσης εμπνευσμένη από τα έργα του Φρεντ Μότεν. Οι τρεις κινούμενοι βρόχοι που σχεδιάζονται με το χέρι αποτελούνται από εκατοντάδες σχέδια ο καθένας. Εξερευνούν την εξελικτική προέλευση του χορού ως αρχέγονης γλώσσας και την ευχαρίστηση ως επαναστατική πράξη. Συλλαμβάνονται, και ξεδιπλώνονται, ως ένας κόσμος πολλών κόσμων, ένα (queer) oddkin. Σε συνεργασία με τους χορευτές Adonis Vais και Anastasia Delta τα πλάσματα ζωντανεύουν μέσα από την πρωτότυπη μουσική που έγραψε και ερμήνευσε ο Andrew Stephens σε συνεργασία με τους Ben Goldberg, Georgia Heers και Jayla Chee.

Opening gallery

Adress:42 Walker St, New York, NY 10013

Phone: (347) 971-8670

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ