OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του πνεύμονα έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανισότητες μεταξύ των κοινοτήτων των μαύρων και των Λατίνων, σύμφωνα με την έκθεση «Κατάσταση του Καρκίνου του Πνεύμονα» του 2023 της Αμερικανικής Ενωσης Πνευμόνων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερα μηνύματα σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στη χώρα. Η ασθένεια διεκδικεί περισσότερες από 120.000 ζωές κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εν μέρει επειδή διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε μεταγενέστερα στάδια όταν ο καρκίνος είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Το εθνικό ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα εκτινάχθηκε σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από 21,7 σε 26,6 τοις εκατό, τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο συγγραφέας της έκθεσης Ζακ Τζαμπ (Zach Jump), ο εθνικός ανώτερος διευθυντής επιδημιολογίας, στατιστικής και έρευνας στην Αμερικανική Ενωση Πνευμόνων.
Οι θεραπείες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, γνωστές ως στοχευμένες ανοσοθεραπείες, έχουν συμβάλει στη συνολική βελτίωση, λένε οι ειδικοί. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν καλύτερη πρόσβαση σε προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του πνεύμονα, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη νόσο και αυξημένη προθυμία των ασθενών να συζητήσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με τους ιατρούς τους.
Το στίγμα που περιβάλλει τη νόσο ήταν από καιρό ένας από τους κύριους ενόχους για διαγνώσεις σε όψιμο στάδιο, μαζί με ιστορικά κακές θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, οι αριθμοί σε εθνικό επίπεδο συσκοτίζουν τις διαφορές στη διάγνωση και τα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτείας και κοινότητας. Η Γιούτα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το Κεντάκι έχει το υψηλότερο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες είναι τα ποσοστά καπνίσματος.
Και όταν συγκρίνουμε τις έγχρωμες κοινότητες με τους λευκούς, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μαύροι είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης και οι Λατίνοι είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Οι Ασιάτες είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σύγκριση με τους λευκούς, ενώ οι ιθαγενείς Ινδιάνοι και οι ιθαγενείς της Αλάσκας είχαν περίπου το ίδιο ποσοστό επιβίωσης με τους λευκούς.
Μέρος της πρόκλησης είναι ότι τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του πνεύμονα παραμένουν χαμηλά. Σε αντίθεση με πολλά άλλα όργανα, ο πνευμονικός ιστός δεν έχει πολλούς υποδοχείς πόνου, επομένως ο ασθενής μπορεί να μην αισθάνεται τίποτα έως ότου η ασθένεια εξαπλωθεί στην επένδυση του πνεύμονα ή πέρα από αυτήν. Ωστόσο, οι ετήσιες αξονικές τομογραφίες χαμηλής δόσης μπορούν να ανιχνεύσουν την ασθένεια ενώ είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια.
Το 2021, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών -μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης- μείωσε τη συνιστώμενη ηλικία για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου από τα 55 στα 50.
Πηγή: «Washington Post»